Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Canlı Yayında

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Kamu diplomasisi, Türkiye'nin gücünün farkına varmasının doğal sonucu olarak çok güçlendirilmesi gereken bir alandır.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Kamu diplomasisi, Türkiye'nin gücünün farkına varmasının doğal sonucu olarak çok güçlendirilmesi gereken bir alandır. Bu alana şimdi çok kuvvetli ihtiyaç var" dedi.

Kurtulmuş, TRT Avaz'da katıldığı canlı yayında, gündeme dair soruları yanıtlayarak, değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Kazakistan'da bulunduğu anımsatılarak, Türkiye-Kazakistan ilişkilerine yönelik görüşü sorulan Kurtulmuş, AK Parti'nin hızlı bir şekilde reform hükümeti olarak yola koyulduğunu, bu pakette Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik imkanlarını çok daha iyi değerlendirmesi perspektifinin bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin eş zamanlı olarak dünyanın farklı yerleriyle dostluk ilişkilerini kuvvetlendirdiğine işaret eden Kurtulmuş, iki ülke arasındaki ilişkinin aslının, milletler ve halklar arasındaki ilişkiler olduğunu kaydetti.

Kurtulmuş, "Türkiye'nin Bursları" programıyla binlerce öğrencinin burs aldığına değinerek, bu kişilerin her birinin Türkiye'nin gönüllü büyükelçileri gibi hareket ettiğini bildirdi.

"Türkiye'yi çekemeyenleri de endişelendirdi"

Kamu diplomasisinin önemine ilişkin soru üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bu konuda başarılı olunabilmesi için önce ülkenin kendi gücünün farkında olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de son 13 yıldaki en önemli değişimin "zihniyet değişimi" olduğunu anlatan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Türkiye kendisinin farkına vardı. Sadece Türkiye Cumhuriyeti devletinden ibaret değil arkasında binlerce yıllık bir tarihi birikim var. Dünyanın her yerinde izimiz var. Türkiye bu gücünün farkına vardı. Bu gücün farkına varılmış olması nasıl bizim dostlarımızı sevindirdiyse, Türkiye'yi çekemeyenleri de endişelendirdi. 'Aman bunlar bu gücün farkına varırlarsa başımız belaya girer. İçeride meşgul edelim, bunlar bu pencerelerini açamasınlar...' Türkiye bunu yaşıyor. Bunu yaparken de sözle, yazıyla, internetle, sosyal medyayla sürekli aleyhinize kampanyalar yürütülüyor. Kamu diplomasisi bu anlamda Türkiye'nin gücünün farkına varmasının doğal sonucu olarak çok güçlendirilmesi gereken bir alandır. Bu alana şimdi çok kuvvetli ihtiyaç var."

"Ortadoğu'daki gelişmeler Türkiye'yi meşgul ediyor"

Yakın bölgesi ve Ortadoğu'daki akut sorunların, Türkiye'nin Türk dünyasını ihmal etmesine yol açıp açmadığına ilişkin soruya da Kurtulmuş, " Suriye'deki kriz, fiilen sizi 2011 yılının nisan ayından beri meşgul ediyor. Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli insana kapılarınızı açıyorsunuz. Bu insanların içinde Araplar var, Türkmenler var, Kürtler var, Ezidiler var. Kim sizden yardım isterse, siz de onun elinden tutup ayağa kaldırıyorsunuz. Bu bir insani ilişki. Dolayısıyla evet, doğru, Ortadoğu'daki bu gelişmeler Türkiye'yi ciddi şekilde meşgul ediyor. Türkiye yaklaşık 8 milyar dolar bir maliyete katlanmış oluyor, yetmiyor bir uluslararası göçmen sorunuyla karşı karşıya kalıyor, yetmiyor, Suriye ve Irak'taki siyasi istikrarsızlık dolayısıyla bir terör tehdidiyle karşı karşıya kalmış oluyor" yanıtını verdi.

"Ortadoğu'daki istikrarsızlık olmasaydı, bugün DAEŞ diye bir örgüt olmayacaktı" ifadesini kullanan Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"DAEŞ denilen örgüt fiilen Türkiye'ye de saldırıyor, işte Suruç saldırısı, Ankara saldırısı, İstanbul saldırısı. Aynı şekilde Fransa'da Paris'te de saldırıda bulunuyor, Londra'da da saldırıda bulunuyor. Dolayısıyla evet, bu Ortadoğu'daki istikrarsızlık, Ortadoğu'da özellikle Amerika'nın Irak'ı işgaliyle birlikte başlayan süreçte ortaya çıkan bu olağanüstü yüksek siyasi tansiyon ve Ortadoğu'da neredeyse hem Irak'ta hem Suriye'de merkezi yönetimin ortadan kalkması, yönetilemezlik durumunun ortaya çıkması... Dolayısıyla, Türkiye de bundan etkileniyor, doğru ama bu hiçbir şekilde Türk kardeşlerimizle irtibatımızı kestiğimiz anlamında değil. İşte Sayın Başbakanımız, biz burada konuşurken, Kazakistan'da, bir müddet önce Azerbaycan'daydı. Bütün bakan arkadaşlarımız kendi sahalarını ilgilendiren ikili ya da çok taraflı ilişkileri artırmaya çalışıyorlar, ortak projelerimizi yapmaya gayret ediyoruz. Ortak bir haber ajansı, ortak bir televizyon kanalı gibi."

Türk dünyasında bağımsızlığını kazanan ülkelerin hepsinin belli bir devlet tecrübesi de edinmiş olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz Türkiye olarak, Osmanlı yıkıldı, arkasından Türkiye Cumhuriyeti kuruldu ama biz sürekli olarak bir devlet geleneğini sürdürdük. Çok şükür hiç işgal altında olmadık, hiçbir döneminde bu ülke, bu topraklar, Anadolu ve Rumeli toprakları, işgal altında olmadı, sömürgeleştirilemedi, zihniyeti esir alınamadı. Türk dünyası farklı tecrübeler yaşadı, her birisi farklı tecrübeler yaşadı. Çok şükür tek tek bağımsızlıklarını kazandılar, ayağa kalktılar. Zor durumda olan yine Türk kardeşlerimiz var farklı bölgelerde, Rusya'da, Çin'de. Farklı bölgelerde bulunan ve hakikaten zulme uğrayan insanlar var ama sonuçta hep beraber inşallah Türk dünyasının durumu daha da iyiye gidecektir. Bu devlet tecrübeleri geliştikçe ikili, çok taraflı ilişkilerimiz daha ileriye gidecektir."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Kazakistan Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title