Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de demokratik standartları gayet yüksek bir seçime gidildiğini ifade ederek, "Şu anda HDP'li arkadaşların üstüne düşen siyasi sorumluluk Türkiye'de seçimlerin huzur, güven içerisinde yapılmasını sağlamaktır.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de demokratik standartları gayet yüksek bir seçime gidildiğini ifade ederek, "Şu anda HDP'li arkadaşların üstüne düşen siyasi sorumluluk Türkiye'de seçimlerin huzur, güven içerisinde yapılmasını sağlamaktır. İnsanları tehdit altında tutarak, baskı altında tutarak seçimlerde sonuç almaya kalkmayı da fevkalade yanlış buluyorum" dedi.

Seçim çalışmalarında bulunmak üzere memleketi Ordu'ya gelen Kurtulmuş, Korgan ilçesini ziyaret etti.

Kurtulmuş, partisinin seçim irtibat bürosunun açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, genel seçimde barajı geçememeleri halinde erken seçim için sivil itaatsizlik başlatacakları yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Kurtulmuş,  "Barajı aşmazsak bizden sonrası tufan" mantığı içerisinde söylenen sözleri son derece yanlış bulduğunu vurguladı.

Türkiye'de seçimden çok daha önemli olan gerçeğin 30 yıldır devam eden kanlı bir sürecin barışla sonlandırılması olduğunun altını çizen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye gayet demokratik standartları yüksek bir seçime gidiyor. Bütün partiler yarışa giriyor. Bu partilerin bir kısmı barajı geçecek, bir kısmı geçemeyecek. Şu anda HDP'li arkadaşların üstüne düşen siyasi sorumluluk Türkiye'de seçimlerin huzur, güven içerisinde yapılmasını sağlamaktır. İnsanları tehdit altında tutarak, baskı altında tutarak seçimlerde sonuç almaya kalkmayı da fevkalade yanlış buluyorum. Türkiye'de seçimden çok daha önemli olan gerçek 30 yıldır devam eden kanlı bir sürecin sonlandırılması, bir barışın sağlanmasıdır. Bu memlekette eşitlik içerisinde, özgürlük içerisinde Türkiye'nin bütün yurttaşlarının Türkiye'nin sahibi olduğu bir dönemin ortaya koyulmasıdır. Çözüm Süreci de dediğimiz şey budur. Dolayısıyla Çözüm Süreci'ni seçimle karıştırmamak lazım ve 'Seçimde şu sonuç çıkarsa iyi olur, bu sonuç çıkarsa iyi kötü' diye tehdit kokan sözler söylemenin de doğru olmadığı kanaatindeyim."

"Barajın düşürülmesi konusunda samimi olarak gayret gösterdik"

AK Parti olarak 2013'te yaptıkları çağrı ile barajın düşürülmesi için samimiyetle gayret gösterdiklerini belirten Kurtulmuş, baraj konusunu bir haksızlık olarak görüldüklerini ancak oyunun kuralını AK Parti'nin koymadığını ifade etti.

Seçime daha uzun bir sürenin olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu süre içerisinde Türk halkının, Türkiye'deki bütün farklı seçmen kesimlerinin kanaatlerini değiştirsinler ve HDP barajı aşsın. Bir siyasi partinin hedefi bu olmalıdır. Ayrıca seçim barajı bu kadar önemli idi ise seçim barajının düşürülmesi konusunda AK Parti olarak 30 Ekim 2013'te yaptığımız çağrı, o zaman başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımızın demokratikleşme paketi çerçevesinde ortaya koyduğu çağrı da hafızalardadır. Eğer Türkiye seçim sistemini değiştirmiş olsaydı, dar bölge ve daraltılmış bölgeye geçmiş olsaydı bunu muhalefet partileri desteklemiş olsaydı HDP dahil bugün Türkiye'de ya baraj hiç olmayacak ya da yüzde 5'ler, yüzde 6'lar seviyesinde olacaktı. Dolayısıyla biz barajın da düşürülmesi konusunda samimi olarak gayret gösterdik, niyet gösterdik. Ama bir parti 'Ben barajı aşarsam güllük gülistanlık, barajı aşmazsam tufan' anlayışı içinde hareket edemez. Öyle bir şey olmaz. Ben siyasi hayatı boyunca barajların kalkmasını savunmuş birisi olarak barajların bir haksızlık olduğunu kabul ediyorum ama sonuçta bu oyunun kuralını biz koymadık. Bu oyunun kuralını değiştirmek için teklifte bulunduk, keşke bu teklife destek verselerdi ve bugün bu kural değişmiş olsaydı."

"Şimdiden saygı duyacaklarını ilan etmelerini isterim"

Türkiye'de geçmişte 9.8 civarında oy alan partinin barajın altında kaldığını hatırlatan Kurtulmuş, "Demokratik olarak şık olmadı belki ama sonuçta kıyamet kopmadı" dedi.

Mevcut kurallar çerçevesinde gidilecek seçimde ortaya çıkacak millet iradesine herkesin saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Biz Sayın Demirtaş'tan bu sözleri söylemek yerine Türkiye'de bütün halkımızı barış ve huzur içerisinde, özgürlük içerisinde, tehdidin olmadığı, baskının olmadığı bir seçim atmosferine götürmek için çaba sarf etmelerini ve bu anlamda da seçimden sonra çıkacak olan her türlü sonuca da saygı duyacaklarını şimdiden ilan etmelerini bekleriz. Doğrusu budur, demokratikleşme budur, bir siyasi hareketin normalleşmesi budur, bir siyasi hareketin kendisine sivil sistem içerisinde yer bulmasının temel şartlarından birisi budur. Evet kurallar değiştirilebilir ama sonuçta bugün bu kurallarla seçime gidiliyorsa bu kurallar sonucu ortaya çıkacak millet iradesini hepimiz kabul edeceğiz, 'Başımız gözümüz üstüne' diyeceğiz. Bu anlayışı bu anlamda ciddi şekilde revize etmeleri lazım, yadırgadığımızı ifade ediyorum."

Kurtulmuş daha sonra esnaf ziyaretinde bulunarak vatandaşlarla sohbet etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Selahattin Demirtaş Numan kurtulmuş Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title