Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) ilişkin, "Devlet, ele geçirilmesi gereken bir mekanizma gibi değil, devlet, hizmet edilmesi gereken, hizmet etmek için milletten oy alınarak iktidar olunan bir alan haline getirilmesi gerekir. Bununla ilgili AK Parti'nin geçtiğimiz 13-14 yılda attığı önemli adımlar var. Ama sonuçta ilanihaye sadece bir PDY meselesi olarak değil, bunu devletin ele geçirilmesinin önlenmesi olarak görmek gerekir. Sağdan say birkaç kişi, soldan say bir kaç kişi, bir araya gelip, 'devleti ele geçirmeye' kalkmasın.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) ilişkin, "Devlet, ele geçirilmesi gereken bir mekanizma gibi değil, devlet, hizmet edilmesi gereken, hizmet etmek için milletten oy alınarak iktidar olunan bir alan haline getirilmesi gerekir. Bununla ilgili AK Parti'nin geçtiğimiz 13-14 yılda attığı önemli adımlar var. Ama sonuçta ilanihaye sadece bir PDY meselesi olarak değil, bunu devletin ele geçirilmesinin önlenmesi olarak görmek gerekir. Sağdan say birkaç kişi, soldan say bir kaç kişi, bir araya gelip, 'devleti ele geçirmeye' kalkmasın. Herkes, siyasetçiyse gitsin oy alsın gelsin, iktidar olsun. Burada aslolan şey, devletin artık ele geçirilmesi mümkün olan bir kurum olmaktan çıkarılmasını sağlamaktır. Onun için bu mücadeleyi veriyoruz. Kim olursa olsun."dedi.

Kurtulmuş, TGRT Haber'de canlı yayınlanan "Neler Oluyor?" programda gündemi değerlendirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen PDY ile Mücadele Koordinasyon Toplantısı'na ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, PDY ile mücadelede kapsamında ilk toplantının yapılmadığını belirtti.

Daha önce de Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) bu konunun gündeme geldiğini anımsatan Kurtulmuş, "MGK'nın, Türkiye için öncelikli tehdit olarak kabul ettiği konulardan birisi de PDY olmuştur, onunla mücadele de Türkiye'nin öncelikli güvenlik meselelerinden birisi halini almıştır. Dolayısıyla daha evvel çeşitli kereler konuşulmuş olan bir konuyla karşı karşıyayız. Zaten ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, devletin içerisine sızmış olan bu yapılanmanın unsurlarıyla mücadelesini sürdürüyor. Diğer taraftan da bu kara para aklama gibi diğer konularla ilgili de zaten bir çok dosya açılmış ve bu dosyalar üzerinden operasyonlar devam ediyor. Dolayısıyla bu, Sayın Başbakanımızın hükümet adına, bütün bu konulara ilişkin, ilgili bakan arkadaşlarımızı toplayıp bu konudaki gelişmeleri tekrar gözden geçirmesidir. Zaten devam eden bir mücadelede normal olarak yapılan bir koordinasyon toplantısı olarak bunu görmek lazım" diye konuştu.

Kurtulmuş, "Çankaya Köşkü'nde ilk olarak yapılması bir anlam ifade eder mi?" şeklindeki soruya ilişkin de "Bakanlıklar arasında koordinasyonla daha da kapsamlı bir şekilde ilk sefer yapılmış olabilir. Ama zaten bu bir devlet politikası. Hükümet politikası olmanın üstünde bir devlet politikası olarak, MGK'da defaatle konuşulmuş ve tavsiye kararları alınmış. Bu konuyla ilgili olarak da yapılan bütün icraatların MGK Sekreterliği bünyesinde de takip edildiği konulardan birisi." ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu'nun başkanlığındaki toplantının zamanlamasına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Türkiye'de bu konuyla ilgili çok sıcak olaylar yaşadık. MİT tırlarının durdurulması... Orada sanki bir başka ülkenin istihbarat birimine karşı gerçekleştirilen operasyon gibi yapılması, ayrıca KPSS ve bir çok meselenin ayyuka çıkması, bu anlamda hem yargının, emniyetin hem de diğer kamu kurum ve kuruluşların içerisinde bu yapılanmanın yaptığı bir sürü icraatlar, sahte belgeler, usulsüz dinlemeler, iş dünyasında yapılan birtakım operasyonlar... Zaten şu anda eş zamanlı olarak yürütülen çok sayıda dosya var. Bunlar mahkeme önünde devam eden hususlardır. Nihayetinde bu mahkemeler kendi usulünce devam edecek. Egemenliğin kaynağı, milletin iradesidir. Milletin iradesinden güç almayan herhangi bir yapılanma burada PDY gayrimeşru bir yapılanmadır, illegal bir yapılanmadır. Biz defaatle söyledik, madem istiyorsunuz, gelin parti kurun milletten oy alın, millet sizi iktidara getirirse, getirsin. Ama milletin sizi iktidara getirmesini beklemeden herhangi bir iktidar partisi aracılığıyla, hangi partiyi iktidarda görürseniz onun koltuğunun altına girin, onun gölgesine altına girin ve onun üzerinden devşirdiğiniz birtakım güçlerle kamu bürokrasinin içerisinde yer alın, adamlarını sokun onları yerleştirin ve onların üzerinden bir sürü usulsüz, illegal iş yapın. Buna hangi demokratik ülke müsaade eder. Dolayısıyla meseleyi, bu kapsamda görmek lazım. Yoksa sadece bu grup, şu andaki iktidara karşı bir konum içerisindedir, onun için biz de bu mücadeleyi veriyoruz şeklinde görmemek gerekir. Bu devlete karşı aslında bir mücadele yapıyorlar. Bu mücadelede de devlet, seyirci ya da sessiz kalacak değil."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "PDY ile mücadele uzun yıllar alır mı? Bu mücadelede gelinen nokta nedir?" sorusu üzerine, bunu tasnif etmenin çok kolay olmayacağını söyledi.

Bunun birkaç yıllık bir iş olmadığını, uzun yıllar devletin içerisinde gizlenmiş, iş yapmış olan bir organizasyondan bahsedildiğini dile getiren Kurtulmuş, bunların ayıklanmasının bir vakit alacağını ifade etti.

"Önemli olan, devletin ciddiyetle bu işin üstüne gitmesidir. Devlet de ciddiyetle işin üstüne gidecek" diyen Kurtulmuş, aslolanın Türkiye'de demokratikleşme sürecini tamamlayarak gerçekten milletten başka hiçbir egemen unsurun olmadığı, millete rağmen hiç kimsenin kamu bürokrasisini kullanarak iş yapamayacak kadar şeffaf, açık, demokratik bir sistemin tam manasıyla oluşması olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Devlet, ele geçirilmesi gereken bir mekanizma gibi değil, devlet, hizmet edilmesi gereken, hizmet etmek için milletten oy alınarak iktidar olunan bir alan haline getirilmesi gerekir. Bununla ilgili AK Parti'nin geçtiğimiz 13-14 yılda attığı önemli adımlar var. Ama sonuçta ilanihaye sadece bir PDY meselesi olarak değil, bunu devletin ele geçirilmesinin önlenmesi olarak görmek gerekir. Sağdan say birkaç kişi soldan say birkaç kişi, bir araya gelip, 'devleti ele geçirmeye' kalkmasın. Herkes, siyasetçiyse gitsin oy alsın gelsin, iktidar olsun. Burada aslolan şey, devletin artık ele geçirilmesi mümkün olan bir kurum olmaktan çıkarılmasını sağlamaktır. Onun için bu mücadeleyi veriyoruz. Kim olursa olsun."

Ankara ve İstanbul'daki terör saldırıları

Ankara ve İstanbul'daki terör saldırılarına ilişkin yeni bilgilerin olup olmadığı sorusuna Kurtulmuş, çok büyük oranda meselenin arkasındaki gerçeklerin ortaya çıktığını söyledi.

Bunların önemli bir kısmının kamuoyuyla paylaşıldığını dile getiren Kurtulmuş, bundan sonra ortaya çıkacak herhangi bir bilgi olursa hiç tereddütsüz kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Brüksel'e "terör" konusunda gösterilen hassasiyetin Ankara ve İstanbul'a aynı şekilde gösterilmediğinin hatırlatılmasının ardından, "Brüksel'deki patlamanın ardından bugün Fehriye Erdal'ın bazı görüntülerinin basına sızmış olması, Adalet Bakanı'nın bazı açıklamaları var. Bu yönde yeni bir gelişme olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin terör konusundaki temel tezlerinin ne kadar doğru, ne kadar can alıcı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

"Teröristin, size yakını bana yakını olmaz. Teröristlerin hepsi insanlık suçu işliyorlar. Terörizm, bizatihi insanlığa karşı düşmanlıktır. Terörizmin dini, mezhebi, meşrebi, haysiyeti, onuru hiçbir şeyi olmaz" açıklamasını yapan Kurtulmuş, bazı batılı ülkelerin hep bir yanlışın içine düştüğünü ifade eti.

Kurtulmuş, terörün bu insafsızlığı konusunda Türkiye'nin ortaya koyduğu tezin bir kere daha ortaya çıktığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu terörist iyidir, bu kötüdür' derseniz, bu bumerang gibi bir şey. Bir müddet sonra gelip sizi vurmaya başlıyor. 11 Eylül oldu, dünyanın en iyi korunan ikiz kuleleri çökertildi. Londra metrosunda bomba patlatıldı, Paris'te eş zamanlı olarak sekiz yerde birden terör saldırısı oldu. Brüksel havalimanı, Avrupa'nın yine en iyi korunan havalimanlardan birisi. Orada terör saldırıları oldu. Yani, 'Terör nasılsa bana dokunmuyor, uzakta bir yerlerde duruyor' derseniz ya da terör örgütlerini 'Nasılsa Asya'nın, Afrika'nın Ortadoğu'nun bol sayıda, mebzul miktarda insanlarını yok ediyor, bize ne?' diye umursamaz davranırsanız ya da 'Terör örgütlerinin bir kısmından istifade ederiz' diye düşünürseniz, gelip bumerang gibi sizi vuruyor. Dolayısıyla burada terör örgütlerine karşı dünyanın bir insanlık cephesinde buluşması lazım. Buluşmak mecburiyetindedir."

"Çifte standartlılık artık terörle mücadelenin kaldıramayacağı bir şeydir"

Terör örgütlerinin istedikleri silahlara ulaşabildiğine dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Dünyanın dört bir tarafından toplanmış insanlar, Allah aşkına bu kadar büyük ölüm silahlarını nereden buldular? Bu insanlar zaten kendi hayatlarını ekonomik koşullar itibarıyla idame ettirmekte zorluk çekiyor. Bu insanların eline 10 binlerce, 100 binlerce dolarlık ölüm silahlarını kimler verdi? Nasıl verdi? Belçika havalimanındaki istihbaratı aşarak birisinin orada bomba patlatması demek, Belçika istihbaratından daha güçlü bir istihbarata sahip oldukları anlamına gelir. Demek ki bu üç-beş adamdan oluşan bir terör örgütü bu istihbarata sahip olamayacağına göre başka birileri buradaki saldırıyı, Ankara ve İstanbul'daki saldırıyı düzenleyenlere çok önemli istihbarat bilgileri, lojistik bilgiler verdiler. Böyle baktığımız zaman herkesin samimi olması lazım. Çifte standartlılık artık terörle mücadelenin kaldıramayacağı bir şeydir."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Numan kurtulmuş AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title