Haberler

Başbakan Yardımcısı İşler Batı Trakya'da -

Günübirlik bir ziyaret için Batı Trakya'ya gelen İşler, bölgedeki temaslarına Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'yi makamında ziyaret ederek başladı.

Başbakan Yardımcısı İşler Batı Trakya'da - İSKEÇE

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'nin, Batı Trakya Türk azınlığının huzur ve barış içinde yaşaması için elinden gelen gayreti gösterdiğini ve göstermeye devam edeceğini söyledi.

Günübirlik bir ziyaret için Batı Trakya'ya gelen İşler, bölgedeki temaslarına Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'yi makamında ziyaret ederek başladı.

Müftü Mete ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan İşler, Türkiye'de azınlıklara büyük kolaylıklar sağlandığını belirterek "Aynı şekilde burada yaşayann Türk azınlığın da Yunan toplumunda, siyasi ve kültürel alanlarda aktif olması ve her türlü haklardan yararlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Türkiye'de, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana özgürlükler ve demokrasi açısından büyük değişiklikler olduğunu ifade eden İşler, bu kapsamda azınlıklara mallarının iadesi dahil tüm haklarının verildiğini belirtti.

İşler, "Biz bu adımları atarken, diğer yandan da Yunan hükümetinin buradaki soydaşlarımızla ilgili aynı adımları atmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Müftülük sorunuyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin, Lozan Antlaşması kapsamında seçilmiş müftülerin tanınması konusunda girişimleri ve çabaları olduğunu ifade eden İşler, "Umarım Yunan hükümeti inşallah önümüzdeki dönemde bu sorunu çözer. Çünkü atanmış müftüler buradaki toplumun kabul etmediği bir olgu. Seçilmiş müftüler ise herkesin kabulüdür. Biz bu konularda Türkiye'de her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Aynı şekilde Yunan tarafından da buradaki soydaşlarımızın bu konudaki taleplerini karşılamalarını bekliyoruz" diye konuştu.

-"Sizin burada ayağınıza bir diken batsa biz orada bunu hissederiz"-

Daha sonra beraberindeki heyet ile İskeçe Türk Birliğine (İTB) geçen İşler, Başkan Ramadan Nizam ve yöneticiler tarafından kapıda karşılandı.

İşler, burada kalabalık bir soydaş grubuna hitaben yaptığı konuşmada, Yunan mahkemelerince kapatılan İTB'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunmasına karşın, bu konudaki kararın uygulanmamasının kabul edilir olmadığını söyledi.

Türkiye'de azınlıklar ve insan hakları konularında önemli adımlar atılırken, Yunanistan'ın bazı konularda hala ayak direttiğini ifade eden İşler, şöyle konuştu:

"AİHM, tabelanın, Türk kelimesinin yerine asılması için karar veriyor ancak Yunanistan ise bunu yapmamak için direniyor. Bunu kabul edilebilir bulmuyoruz. Biz dünyanın geleceğinin özgürlüklerden yana olduğunu, demokrasiden yana olduğunu düşünüyoruz. Hukuk sürecini ben çok önemsiyorum. AİHM'nin sizin lehinize karar vermesi bence çok manidar. Yunan hükümetinin de bu kararı tabi ki uygulaması gerekmektedir."

İşler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi ilişkilerin bu dönemde gayet iyi olduğunu ve gergin dönemlerin artık geride kaldığını belirterek Türkiye'nin komşularla sıfır politikası uyguladığını ve kazan-kazan ilkesiyle hareket ettiğini anlattı.

Türkiye'nin daha da güçlenmesinin dış ülkelerdeki soydaşların da yararına olacağını dile getiren İşler, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin dışında yaşayan bizim vatandaşlarımız uzun yıllar sahipsiz kaldı. Şimdi, Yurtdışı Akraba Toplulukları Başkanlığını kurduk. Dört yıldır birçok alanda faaliyetler sürdürüyoruz. Bu çabalarımızla devlet millet kaynaşmasını sağladık. Eskiden herkese karşı tedirgin davranan, korunan bir Türkiye vardı. Bugün biz demokrasi yolunda, insan hakları yolunda atılması gereken ne adım varsa hepsini teker teker attık. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz. Sizler bizim soydaşlarımızsınız. Sizin burada ayağınıza bir diken batsa biz orada bunu hissederiz, inciniriz. Sizlerin burada huzur içerisinde, barış içerisinde yaşamanız için elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz."

İşler'in İTB'deki ziyaretinde Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, muavin konsoloslar, İskeçe SYRİZA milletvekili Hüseyin Zeybek, Rodop PASOK milletvekili Ahmet Hacıaosman, eski bağımsız Milletvekili Ahmet Faikoğlu ve çok sayıda İskeçeli hazır bulundu.

-"Türkiye'yi her zaman yanınızda hissedebilirsiniz"-

İskeçe'deki ziyaretlerinin ardından bölgedeki en büyük Türk köyü Şahin'e giden İşler, mehter eşliğinde büyük bir coşkuyla karşılandı.

Köy meydanında bir evin balkonundan yaptığı konuşmasına, "Türkiye'den ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan selamlar getirdim" diye başlayan İşler, şunları kaydetti:

"Şahin köyünün ününü duymuştum ama bu kadarını tahmin etmiyordum. Sizleri çok seviyoruz. Sorunlarınızı biliyoruz. Bunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Yunanistan ile olan iyi ilişkiler kapsamında inşallah yakın zamanda her şey daha iyi olacak. Türkiye'yi her zaman yanınızda hissedebilirsiniz. Türkiye her geçen daha güçleniyor. Türkiye'nin güçlü olması sizin bulunduğunuz topraklarda barış ve huzur içerisinde yaşamanızı sağlayacaktır."

İşler, konuşmasını sık sık alkışlarla kesen Şahinlilerin, "Başbakan Erdoğan buraya" sloganları üzerine, "Bu arzunuzu kendisine memnuniyetle ileteceğim ve inşallah buraya, Şahin'e cumhurbaşkanı olarak gelecek" dedi.

Şahin köyünden alkışlar eşliğinde ayrılan İşler'in konvoyunu köy çıkışında durduran Şahinli gençler İşler ile özçekim yaptı.

-İşler Gümülcine'de-

Şahin köyü ziyaretinin ardından temaslarını Gümülcine'de sürdüren İşler, Gümülcine'de seçilmiş Müftü İbrahim Şerif'i ve kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğini (GTGB) ziyaret etti.

Müftü Şerif ile bir süre sohbet eden İşler, GTGB'ye gelişinde kalabalık bir soydaş grubu tarafından karşılandı.

Başbakan Yardımcısı İşler, burada konuşmada, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak Türkiye'nin her zaman Türk azınlığın destekçisi olacağını ifade etti.

Yunan mahkemelerince Batı Trakya'da Türk bulunmadığı gerekçesiyle kapatılan GTB'nin, hukuki süreçte İskeçe Türk Birliğini örnek almasını söyleyen İşler, birlik ve beraberlik halinde kazanılmayacak dava bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Batı Trakya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title