Haberler

Başbakan Yardımcısı İşler Batı Trakya'da

İşler, Gümülcine seçilmiş Müftüsü Şerif’in onuruna verdiği iftar yemeğine katıldı İşler: “Türk azınlığın Lozan’dan kaynaklanan haklarının takipçisiyiz”

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, geldiği Batı Trakya'da, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'in onuruna verdiği iftar yemeğine katıldı.

Gümülcine'de bir otelde düzenlenen iftara, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, SYRIZA Rodop Miletvekili Ayhan Karayusuf, SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek'in yanı sıra Gümülcine ve civar köylerden yaklaşık bin kişi katıldı.

İşler, iftar sonrasında yaptığı konuşmada, Batı Trakya Türk toplumunun, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasının ardından Lozan Antlaşması ile azınlık statüsü altında Yunanistan'a bırakıldığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman Türk azınlığın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

-"3 Kasım 2012'den itibaren yeni bir Türkiye inşa ediliyor"-

Türkiye'nin son yıllarda kalkınma ve insan hakları alanlarında büyük mesafeler katettiğini ifade eden İşler, "3 Kasım 2012'den itibaren yeni bir Türkiye inşa ediliyor. Allah nasip ederse 2023'e geldiğimizde sözü geçen, ağırlığı olan bir ülke olma yolunda çok büyük mesafe kat etmiş olacağız" dedi.

İşler, Lozan'ın Türk azınlığa tanıdığı haklar bulunduğunu ancak bunlarda bazı eksiklikler yaşandığını belirterek, Türkiye'nin bunun bilincinde olduğunu ifade etti.

Yunanistan'ın azınlıklar konusunda geri kalmasının kabul edilir olmadığını ifade eden İşler, şöyle devam etti:

"Biz Türkiye olarak Yunanistan ile çok güzel ilişkiler geliştirdik. İşbirliği konseyleri kurduk. Toplantılar yapıldı, bundan sonra da yapılacak. Sizler Lozan'ın tanımış olduğu hakların kabul edilmesini istiyorsunuz. Bizler de bunun takipçisiyiz. Güçlü Türkiye her zaman sizin yanınızda olacak. Biz büyüdükçe, geliştikçe azınlıkların haklarını, sizlerin haklarını uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde savunacağız. Çok güzel günler bizleri bekliyor. İnşa ettiğimiz güçlü Türkiye sizlere hizmete devam edecek."

İşler, "Bugün sizlerin arasında bulunmaktan gurur duyuyorum. Gittiğimiz her yerde Türkiye'ye karşı bir heyecan, bir sevgi oluştuğunu görüyoruz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdiğinizi biliyoruz. Gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı İşler, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, yıllar önce vaiz olarak Batı Trakya'da görev yapan babasının burada çekilmiş fotoğrafını hediye edince duygulandığını da kaydetti.

Batı Trakya gezisinde İşler'e, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Halit Eren eşlik etti.

İşler ve beraberindeki heyet, iftarın adından karayoluyla Türkiye'ye hareket etti. - Yunanistan

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Batı Trakya Yunanistan Lozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title