Haberler

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz Büyüme Rakamlarını Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz; son dönemde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye ve istihdam yaratmaya devam ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ; son dönemde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye ve istihdam yaratmaya devam ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2'inci çeyrek büyüme rakamları ile ilgili değerlendirme yaptı. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH), ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 3,8 oranında beklentilerin üzerinde artış gösterdiğini belirten Yılmaz, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızı ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında gerçekleştiğini söyledi. Türkiye ekonomisi 2009 yılı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine, 2015 yılı ikinci çeyreğinde de devam ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2015 yılı ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre reel GSYH büyüme hızı yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleştiğini, Dünya ekonomilerinde ABD, Çin, Hindistan hariç sınırlı büyüme hızları söz konusu olduğunu, euro alanında birçok ülkede büyüme hızları ikinci çeyrek için bu seviyenin oldukça gerisinde olduğunu söyledi.

Sanayi sektörü (inşaat dahil) katma değeri 2015 yılı ikinci çeyreğinde olumsuz dış ekonomik koşullara rağmen yüzde 4,1 seviyesinde artış gösterdiğini belirten Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz değerlendirmesine şöyle devam etti: "Hizmetler sektörü katma değeri ise 2015 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 2,2 oranında büyümüştür. Diğer yandan, tarım sektörü katma değerinde; baz etkisi ve olumlu hava koşulları sebebiyle 2015 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artış gerçekleşmiştir. Yılın ilk çeyreğinde olduğu gibi yurtiçi talep kaynaklı büyüme söz konusudur. Otomotiv, beyaz eşya üretim satışları ile konut satışları yurt içi üretim ve talebi destekleyen göstergeler olmuştur.

2014 yılı ikinci çeyreğinde toplam yurtiçi talep büyümeye 4,8 yüzde puan katkı yaparken; net dış talepteki daralma büyümeyi sınırlandırmıştır. Bu dönemde çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve olumsuz ekonomik koşullar sonucunda, net dış talep büyümeye negatif 1,1 yüzde puan katkı yapmıştır. Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen, yılın ikinci çeyreğinde de büyüme özel sektör talebinin öncülüğünde gerçekleşmiştir. 2015 yılı ikinci çeyreğinde toplam kamu talebinin büyümeye katkısı 0,8 puan olurken, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının büyümeye katkısı ise 5,9 puan olmuştur. Özel sektör makine ve teçhizat yatırımları; 2014 yılı genelinde sergilediği negatif seyrin ardından, 2015 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 seviyesinde güçlü bir artış göstererek büyümeye pozitif katkı sağlamıştır. Yatırımlarda gözlemlenen bu olumlu gelişme gelecekte oluşacak üretim ve ihracat kapasitesi bakımından da önem taşımakta, büyümenin kalitesini artırmaktadır".

2009 yılı sonundan itibaren Türkiye ekonomisinin gösterdiği büyüme performansı işgücü göstergelerine de olumlu yansıdığını vurgulayan Yılmaz, "2009 yılı Nisan ayından itibaren yaratılan ilave istihdam 6 milyon 512 bin kişiye ulaşmıştır. Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara rağmen; Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye ve istihdam yaratmaya devam etmiştir. 2015 yılı ikinci çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 534 bin kişiye ilave istihdam sağlanmıştır. Yaratılan istihdama rağmen; artan işgücüne katılım oranı sonucunda; 2015 yılı ikinci çeyreğinde işsizlik oranında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Küresel konjonktürün dalgalı seyrine rağmen, kamu borç yükünde ve yapısında sağlanmış olan iyileşme ile finansal kesimin ve özel sektörün risklerinin iyi yönetimi; makroekonomik istikrarı desteklemeye devam ettiğini söyleyen Yılmaz, Türkiye ekonomisi büyüme eğilimini sürdürdüğünü vurguladı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Cevdet Yılmaz Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title