Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç, Trabzon Ayasofya Camisinde Namazını Kıldı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Trabzon'da sabah namazını, camiye dönüştürülerek yaklaşık 2 yıl önce ibadete açılan Ayasofya Camisi'nde kıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Trabzon'da sabah namazını, camiye dönüştürülerek yaklaşık 2 yıl önce ibadete açılan Ayasofya Camisi'nde kıldı.

Dün akşam Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen iftara katılan  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sahur sonrası bu sabah Ayasofya Camisi'ne geldi. Sabah namazını kılan Arınç, daha sonra de, müzeyken camiiye dönüştürülen tarihi yapıyı inceledi, dönüşüm hakkında bilgi aldı. Cami çıkışında Ayasofya'nın 52 yıl aradan sonra camiye dünüştürülerek ibadete açıldığının hatırlatılması üzerine değerlendirmede bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şunları söyledi:

"Fatih'in Trabzon'u fethinden sonra burası kilise olmaktan, kılıç hakkı olarak, fetih hakkı olarak camiye dahil edilmişti. 400 yılı aşkın bir zaman cami olarak ibadete açık oldu. Sonra araya bazı devreler girdi, müze olarak kullanıldı. Kültür Bakanlığı ile müze olmakla ilgili mahkeme kararları Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün lehine neticelendi. Burasının cami olduğu kararı tahakkuk etti. Gayrimenkul ile ilgili bir kanun var; 'İbadet dışında başka bir sebeple kullanılamaz' diyor. Burası da cami olduğuna göre ibadete açık hale getirilmesi lazımdı. Vakıflar Genel Müdürlüğü bir çalışma yaptı. Vakfiyesinde de cami olarak kayıtlıdır. Yıllar sonra tekrar cami olarak ibadete açıldı. Aynı zamanda içinde eski kültür ve tarih varlıklarına ait olan kısımları da çok iyi bir şekilde muhafaza edildi. Bu şekilde ibadete açılması, geçmiş yüzyılların izlerini taşıyan büyük bir tarih zenginliğine sahip olmasıyla Ayasofya Camisi halkımızın ve turistlerin eskisinden daha çok rağbet etiği mekan haline geldi." - Trabzon

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Arınç Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title