Haberler

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi?nde Konuştu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Konuştu 'TÜM DÜNYADA KURLARDA BELİRSİZLİK VAR' Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonominin nabzının attığı Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde tüm dünyada son günlerde euro ve dolar kurları hakkında toto oynandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Konuştu

'TÜM DÜNYADA KURLARDA BELİRSİZLİK VAR'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonominin nabzının attığı Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde tüm dünyada son günlerde euro ve dolar kurları hakkında toto oynandığını söyledi. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Babacan, Avrupa ve ABD merkez bankalarının başkanları dahil, tüm teknik ekiplerin kurların nerede duracağını bilmediğini söyledi. Ali Babacan, 'Dünyada böyle bir belirsizlik ortamı var. Bu durum tüm gelişmekte olan ülkeleri olduğu gibi bizi de etkiliyor. Bizde de kurda dalgalanmalar oluyor. Türkiye'deki dalgalanmaların boyutunu kendi içimizdeki tartışmalar da biraz artırdı" dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Ali Babacan, "Dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz zirvede dünya konjonktürünü ele almak istiyorum. Dünya ekonomisine Türkiye ve G-20 olarak nasıl katkıda bulunacağız sizinle paylaşmak istiyorum. Küresel ekonomiden bugüne kadar 7-8 yıllık bir dönem geçti. Biz hep diyorduk ki krizler eğer finans sektörlü kaynaklı ise etkisi daha derin oluyor. Etkisi daha uzun sürüyor. Bunu şu anda yaşıyoruz. Dünya, 2007-2008 yıllarından itibaren etkisi altına girdiği krizi tam anlamıyla aşabilmiş değil. Birçok ülkede derin sorunlar var" diye konuştu.

AB'nin uzun sürecek düşük bir büyüme trendine girdiğini ifade eden Babacan, Japonya'nın son 10 yıldır yaşadığı deflasyon eşliğinde durgunluğun şu anda Avrupa'nın karşı karşıya olduğu en büyük risk olduğunu söyledi. Bu riski gören Avrupa Merkez Bankası'nın olağanüstü tedbirlerle yeni para politikalarını devreye soktuğunu vurgulayan Ali Babacan, Avrupa'nın ekonomisini canlandırmak için yoğun bir çaba harcandığını ifade etti. Merkez bankalarının tek başlarına büyümeyi ve istihdamı sağlamalarının mümkün olmadığını anlatan Ali Babacan, şu anda Avrupa'nın en büyük sorununun yapısal reformları gerçekleştirememesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ekonomide maliye, ekonomi politikaları ve yapısal reformlar olarak üç ana başlık var. Uyumlu ve eş zamanlı bir politika uygulanmadığı takdirde ülkelerin başarı elde etmeleri mümkün değil. Şu anda Avrupa'nın en büyük sorunu yapısal reformları gerçekleştirememesi? Avrupa Merkez Bankası'nın çok bol miktarda ve çok ucuz likiditeyi piyasaya sağlayacağını ilan etmesi, hiçbir Euro bölgesi ülkesinin veya bankasının batmasına izin vermeyeceğini ortaya koydu. Yani borç sorunu şimdilik perde arkasına alındı, ancak çözülmüş değil. Bu geçici de olsa bir rahatlama sağlıyor. Ama haksızlık oluyor. Hesabını iyi yapan ülkeler ile savruk politikasız ve yanlış yollarda giden ülkeler aynı kefeye konmuş oluyor."

Avrupa'daki durgunluğun Türkiye'nin ihracatına olumsuz yansıdığını anlatan Babacan, Amerika'daki güçlü toparlanmaya dikkat çekti.

Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş, açılışta yaptığı konuşmada Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne her yıl artan bir ilgiyle devam etmekten gurur duyduklarını ifade etti. Açılışta Çelik Motor Filo Genel Müdürü Bora Koçak ve Samsung Electronics Türkiye CEO'su Yoon Joung da birer konuşma yaptı.

Güçlü sponsor desteği

Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları arasında Avea, Nef, Samsung, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Fatih Belediyesi, Global Liman İşletmeleri, Hafele, Integral Forex, Intel, Microsoft, Nutricia, TEB, UnionPay ve Verifone'un oturum sponsoru olduğu Zirve'de Arzum Okka, Doğa Koleji, TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e ve Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası Masters, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru ise Uludağ İçecek oldu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Babacan Türkiye Uludağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title