Haberler

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Canlı Yayında

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkındaki yakalama kararına ilişkin, "Bu konu çok tartışılacak bir konu değil. Çok açık, ayan beyan bu örgüt terör örgütüdür.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hakkındaki yakalama kararına ilişkin, "Bu konu çok tartışılacak bir konu değil. Çok açık, ayan beyan bu örgüt terör örgütüdür. Bunu görmek lazım. Bununla ilgili yakalama kararı çıkartılması, hangi maddeden işlem başlatılmış bilmiyorum ama bu ülkede hukuk kuralları varsa sokaktaki vatandaş, baro başkanı ve yazar için de geçerlidir" dedi.

Kanal 7'de yayınlanan İskele Sancak programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Akdoğan, 1 Kasım seçimleri öncesinde 7 Haziran'dan farklı bir atmosferin olduğunu düşündüğünü, seçim çalışması için gittiği illerde ve katıldığı programlarda bunu görebildiğini söyledi.

"AK Parti burada çok sorumlu davrandı"-

Vatandaşın fikrinin oluştuğunu, yaşananları değerlendirdiğini ve 7 Haziran'da bir iradenin tezahür ettiğini ifade eden Akdoğan, vatandaşın seçimden sonra da ayrı bir değerlendirme yaptığını, bütün partilere notunu vermeyi sürdürdüğünü belirtti.

Akdoğan, hükümet kurma sürecinde, terör olayları karşısında, kimin sorumluluk üstlendiğini, kimin istekli olduğunu, kimin sorumluluktan kaçtığını, kimin her şeye "hayır" dediğini vatandaşın not ettiğini anlatarak, "Bir de partilerin ortaya koyduğu beyannameler var. Bunlara baktığımızda bu üç halkanın da değerlendirildiğini görüyoruz. Buradan yeni bir politik tutum, kanaat şekillendiğini görüyoruz. Bunun daha bizim lehimize olduğunu düşünüyorum. AK Parti burada çok sorumlu davrandı. Seçimden sonra yapıcı dil kullandı. Ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için fedakarca hareket etti. Herkese elini uzattı. Terör saldırısından sonra Başbakanımız çağrı yaptı. Bu süreci nasıl yönetebiliriz bunun gayreti içinde oldu" diye konuştu.

Akdoğan, AK Parti'nin seçim beyannamesi ve kendini yenileme anlamında seçim sonuçlarını doğru analiz ettiğini, bu konuda çok çaba sarf edip vatandaşın taleplerini dikkate alarak hareket ettiğini dile getirdi.

Vatandaşın sandığın önüne gelmesini beklediğini anlatan Akdoğan, "Diğer partilerin yanlış yaptıkları şeyler de etkiliyor. Atık sonuca bakacağız. Önümüzde daha bir süreç var. Hayatın normalleşmesi gerektiğini vurgulayalım. Terörün oyununa gelmemek, siyasete güç vermek, hayatı normalleştirmek, tekrar sandığı ve seçimi ön plana çıkarmak, vatandaşların korkmadan ürkmeden sandığı gitmeleri ve iradelerini yansıtmaları önemli" ifadesini kullandı.

-"Onun varlığına tahammül edemiyorlar"-

Akdoğan, "AK Parti'nin reformcu kimliğini kaybettiği ve otoriterleştiği" şeklindeki söylemlerle ilgili şöyle konuştu:

"Bunların hepsi algı operasyonu. Kaç yıldır Türkiye otoriterleşiyor, eksen kayması var... Bunlar AK Parti'nin en çok reform yaptığı yıllarda başladı. Bizim en çok demokratikleşme paketlerini geçirdiğimiz dönemde başlayan bir algı operasyonu bu. 'AK Parti'yi deviremiyoruz, her yolu denedik ama bunu başaramıyoruz' diyenler bunun üzeriden meseleyi kişiselleştirerek, 'Bir şekilde Tayyip Erdoğan'ın bileğini bükersek, AK Parti'yi yenmiş oluruz ve Türkiye'de istediğimiz düzeni kurabiliriz' diye düşünüyorlar. Tayyip Erdoğan ve AK Parti üzerinden başlayan bir karalama kampanyası var. Bu, uluslararası zeminde başladı. Bunların bir inandırıcılığı yok. Koalisyon sürecinde ülkücü camianın tabanındaki insanlar nasıl bakıyordu AK Parti ile koalisyona. Sıcak bakıyorlardı. Tek bir kişi 'olmaz' dedi ve olmadı. Bir kişinin sözü geçiyor. Siz tek adam görmek istiyorsanız gidip oraya bakacaksınız.

AK Parti ve Tayyip Erdoğan karşıtlığı derken bir taktik değişikliğine gittiler. Daha önce ideolojik olarak saldırı vardı. Kapatma davaları, e-muhtıralar filan. Toplum büyük kesimine dönük bir antipati şeklinde ideolojik bir kavga olarak ortaya çıkıyordu. Sonra baktılar ki bu başarılı olmuyor ve başka bir alana çektiler. 17-25 Aralık meselesi böyle ortaya çıktı. Bu oyuna gelmemek lazım. Bu bir algı operasyonudur. Yapanlar da amaçları da bellidir. Bakın her gün ideolojik olarak taban tabana birbirine zıt olan 4 gazete... Yan yana koyun ve nasıl organize bir faaliyet var görün. Taban tabana zıtlar ama aynı başlıkları atıyorlar, aynı merkezden besleniyorlar. Bunlar kalkıp AK Parti'ye, Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'na laf yetiştiriyorlar. Bu bir gazetecilik, toplumu bilgilendirme faaliyeti değil. Onun varlığına tahammül edemiyorlar."

-"Kürt seçmen meselenin iç yüzünü gördü"-

Akdoğan, 7 Haziran'da alınamayan Kürt seçmen oylarıyla ilgili, bölge açısından konuya bakınca burada bilinç altına empoze durumunun olduğunu aktardı.

Kürt seçmenin "HDP barajı aşmazsa kıyamet kopar. Aman ha HDP barajı geçsin de ortalık karışmasın şeklinde" yönlendirildiğini vurgulayan Akdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bölgede bu korkuyla birçok insan 'Bunlar geçsin de başımız ağrımasın' diye düşündü. Diğer bir yanlış algı da, 'Devlet bunlarla anlaştı burayı bunlara terk etti. Biz bunlara yaklaşalım.' Bu hadiselerde görüldü ki bunların ikisi de doğru değil. Devlet hiçbir yeri hiç kimseye bırakmaz. Bu vatan topraklarının her bir santimetrekaresinde devletin otoritesi vardır. Bu yanlış algıların çökmüş olmasını önemli buluyorum. Örgüt eylemsizliği bitirdi, çatışmalar, operasyonlar başladı. Vatandaşın bunu da anlamaya başladığını düşünüyorum. Vatandaş bunu gördü. Şehir merkezinde silahlı illegal yapılanmalarla kalkışma içine girmesi, orada halkı rahatsız etmesi, halkın yolunu kesmesi, çocuğunu kaçırması. Son yaşanan olaylar oradaki vatandaşın günlük yaşamını etkiledi. Örgütün hezeyanları vatandaşın günlük yaşamını çekilmez hale getirdi. Bir tarafta hizmet eden, halkını kucaklayan, reform yapan, iyi niyetle sonuca giden, meseleleri çözmeye çalışan hükümet, devlet var. O tarafta da her türlü zulmü yapan, kendisinden olmayan Kürtlere yaşam hakkı tanımayan bir örgüt var. Bundan dolayı vatandaşımızda daha farklı bir algı oluşabileceği kanaatindeyim. Büyükşehirlerde farklı sebeplerle HDP'ye oy veren kesimlerin, iş adamlarının olduğunu biliyorum. Bunlar da meselenin iç yüzünü, gerçeği gördüler. Bunların Türkiyelileşme, şirinlik konusunda bir numaralarının olduğu görülmeye başlandı. Bunları büyükşehirlerdeki seçmen davranışına da etki edeceğini gördük."

-Kırşehir'deki olaylar-

Akdoğan, "Kırşehir'de ve son dönemde Batıda yaşanan olaylarda, Kürt eşittir PKK damarı mı oluştu?" sorusuna karşılık, bunun son derece yanlış bir algı olduğunu, Kürtlerin Türk milletinin canı ciğeri olduğunu ifade etti.

Terörün amacına ulaşamamasında Kürtlerin basiretli davranmasının etkisi olduğuna dikkati çeken Akdoğan, bu algıyı oluşturmanın PKK'nın işine geldiğini, PKK'nın toplumsal ayrışma istediğini söyledi.

Kırşehir'de bir Kürt'e zarar verildiğinde öncelikle PKK'nın bayram edeceğini aktaran Akdoğan, şöyle konuştu:

"PKK'nın 30 yılda amacına ulaşamamasının bir sebebi devletin yürüttüğü mücadele, bir sebebi de halkın bu işlerin parçası olmamasıdır. Kim komşusuna, Kürt kardeşine kem gözle bakarsa bu terör örgütünün ekmeğine yağ sürmek olur. Bu oyuna gelmemek lazım. Biz onlarca yıldır bu oyuna gelmedik. Bu etle tırnak olmanın ötesinde bir kaynaşma halidir. Alevi, Sünni, Kürt, Türk, doğulu, batılı hep birlikte Türkiye'yiz. Hep birlikte bu Cumhuriyet'i kurduk. Geleceği de ortak bir şekilde inşa edeceğiz. Kesinlikle bu oyuna gelmemek lazım. Bu, örgütün ortaya koyduğu bir stratejinin sonucudur. 'Kaos çıksın, toplumsal olaylar olsun', bu oyuna gelmememiz lazım. Orada birtakım tatsız hadiseler yaşandı. Sonra alınan tedbirlerle devamı gelmedi. Oradaki vatandaşlarımız da şehit veren, bu vatan için canını veren, emek sarf eden insanlardır. Kim komşusunu 'Sen Kürt müsün' diye ayırıyorsa, ona menfi bir davranış içine giriyorsa o, bu ülkeye ihanet etmiş olur. Terör örgütünün işine yarayacak davranış sergilemiş olur."

-Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi hakkındaki karar-

Akdoğan, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkındaki yakalama kararına ilişkin, "(Silahlar sussun, fikirler konuşsun) demek, 'Terör örgütünü terör örgütü olmaktan çıkaralım' demek değil. 'Terör örgütünün bu vasfını ortadan kaldıralım, örgüt var olmaya devam etsin ama terörist vasfıyla olmasın, normal bir örgütmüş gibi meşrulaşsın, devam etsin.' Böyle bir amacı devletin hiç oldu mu? Olmadı. Bu örgütün ortadan kalkmasıydı. Yoksa örgütün mazur görülmesi, meşru görülmesi değil. PKK'nın terör örgüt olup olmadığını herkes biliyor. 30 yıldır bu örgüt binlerce sivili katletti. Bunu o hayatını kaybedenlerin ailelerine sorun bakalım. Bu terör müdür, değil midir. Örgüt meşrulaştırma çabaları da ayrıdır. Terörü teşvik etmek. Bunu basın da yaparsa kim yaparsa yapsın ileri demokratik ülkelerde terörü teşvik etmek ayrı bir suç kategorisidir" ifadelerini kullandı.

Elçi'nin televizyon yayınındaki sözlerini yakından takip etmediğini anlatan Akdoğan, "O şahıs ne dedi, ne demedi bilmiyorum ama PKK binlerce insanın canına kastetmiştir. Güvenlik güçleri de bu milletin evladıdır. Onların hayatlarına kastedilmesi de terördür. Bu konu çok tartışılacak bir konu değil. Çok açık ayan beyan bu örgüt terör örgütüdür. Bunu görmek lazım. Bununla ilgili yakalama kararı çıkartılması, hangi maddeden işlem başlatılmış bilmiyorum ama bu ülkede hukuk kuralları varsa sokaktaki vatandaş, baro başkanı ve yazar için de geçerlidir" diye konuştu.

-Ankara'daki terör saldırısı-

Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına sağlanan sosyal hakla ilgili soruya karşılık Akdoğan, bu konunun çok istismar edildiğini dile getirdi.

Bu istismarın çok ayıp olduğunu, gerçeği yansıtmadığını, konuyu belli kesimlerin çok köpürttüğünü anlatan Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bu ülkenin vatandaşları hayatını kaybetti. İster trene binmek için oraya giden vatandaş olur, ister simitçi olur veya oraya gösteriye gelen olur. Bunların kimi çocuğunu, kimi anasını, babasını, eşini kaybetti. Bu mağdurlara sahip çıkmak devletin ve milletin görevidir. Burada şehit statüsünün ne olduğu bellidir. Terörle mücadele eden güvenlik güçleri şehit statüsündedir hukuken. Terör olaylarında hayatını kaybeden vatandaşlar da terör mağduru statüsündedir. Bu kişilere şehitlik statüsü verilmiş değil. Bununla ilgili daha önce çıkan bir yasa var. Bu olaydan sonra getirilmiş bir düzenleme değil bu."

-Seçim anketleri-

Akdoğan, vatandaşın 7 Haziran'dan sonra yaşananlarının notunu çok iyi şekilde verdiğini aktardı.

Vatandaşın kanaatinin oluştuğunu belirten Akdoğan, "Anketler AK Parti'nin oylarında artış olduğunu gösteriyor. Burada, alınan yüzdeden daha önemlisi milletvekili sayısı. Vatandaş şunu da görmüş. Güven ve istikrar çok önemli. Gelecek ve hedefler açısından en temel belirleyici kavram güven ve istikrar. Bu da tek parti iktidarı olursa olur. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar. Bıçak sırtı denebilir. Yüzde kadar milletvekili dağılımı da önemli ama milletvekili sayısı neye tekabül edecek burada rehavete kapılmamak lazım. Vatandaşımızın iradesini ortaya koyması sandığa gitmesi önemli" dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Yalçın Akdoğan Diyarbakır Tahir Elçi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title