Haberler

Başbakan Yardımcısı Akdoğan Açıklaması

"(4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması) Siyasette sonuca ulaşmak önemlidir.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında AK Partili milletvekillerinden fire olduğu yönündeki tartışmalarla ilgili "Biz kendi içimizde bu meseleleri tartışırız. İç meseleleri siyasi polemik konusu yapmak, insanların birbirine laf söylemesi iradelerini sorgulaması bu da doğru bir şey değildir" dedi.

Akdoğan, Ülke TV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Akdoğan, 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması hatırlatılarak sorulan soru üzerine, "Siyasette sonuca ulaşmak önemlidir. Muhalefet bir hamle yaptı, sonuca ulaşabildi mi? Ulaşamadı. Yani istediğini yapamadı, 276'yı bulamadı. Burada önemli olan budur. Sürekli seçim kaybeden muhalefetin, 'biz işte bir puan oyumuzu arttırdık, iki puan şöyle oldu, iktidar bir puan geriye gitti vs' gibi kendi seçim başarısızlığını mazur göstermek için nasıl yorum yapıyorsa burada da aynı şey. Sen kendine bak. Sen bir şey yapmak istedin, 276'yı bulamadın, sonuca ulaşamadın ve burada muhalefet istediğini alamamıştır. Burada önemli olan budur" değerlendirmesini yaptı.

Akdoğan, bütün partilerin milletvekilleri üzerinde baskı kurduğunu, bütün milletvekillerini zorla oraya getirdiğini, baskı kurmak için her şeyi yaptıklarını buna rağmen neticeye ulaşmadıklarını belirtti. Akdoğan, 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında AK Partili milletvekillerinden fire olduğu yönündeki tartışmalarla ilgili soru üzerine şunları söyledi:

"Sayıyı bilmiyoruz AK Parti'de. Mazeretli olanlar da var. Cumhurbaşkanımızla Afrika'ya, Başbakanımızla Davos'a gidenler, hasta olanlar, uluslararası birtakım programlarda olanlar, mazereti olan arkadaşlarımız da var ama bizden bir kısım kişilerin de kabul oyu verdiği de anlaşılıyor bu tablodan. Burada AK Parti'nin bir grup baskısı oluşturmaması... Neticede milletvekili kabine giriyor ve bir oy kullanıyor. Bu iradeye, sonuca saygı duymak gerekir. Bu saygıyı da biz göstermek zorundayız. Onun ötesinde kendi içimize dönük meseleyi elbette ele alırız, tartışırız, konuşuruz, değerlendiririz. Burada ben dramatik, çok eyvah eyvah denecek bir tablo olduğunu düşünmüyorum ama kendi içimizde sorgulanması gereken meseleler de olabileceğini düşünüyorum. Saygı duyarız iradeye ama çok normal bir şey olarak da görmüyorum açıkçası."

-"Biz kendi içimizde bu meseleleri tartışırız"-

Akdoğan, "İki milletvekiliniz bir açıklama yaptı, 'içimizdeki hainler' denildi" hatırlatması üzerine de şunları kaydetti:

"Bu ileri laflar doğru değil çünkü herkes farklı gerekçelerle sebeplerle bir iradeyi ortaya koymuştur. Bu 'Ben yolsuzluğu destekliyorum' anlamına gelecek bir şey değildir. Burada muhalefet bir önerge vermiştir. Yani 'Yüce Divan'a gitsin, mesele o zeminde ele alınsın' diye düşünenler olabilir. Bu sonuçtan 'tamam yolsuzluk vardır' hükmü çıkmaz. O şekilde oy kullanan arkadaşlarımız da bunu demiş olmazlar onu yapmakla. Farklı sebeplerle kişisel tepkilerini bir şekilde ortaya koymuş olabilirler. Burada ben baktığımda, muhalefetin çok ciddi bir ittifak halinde, grup baskısıyla milletvekillerinden oy topladıklarını görüyoruz.

AK Parti'den hiç hazzetmeyen ve farklı farklı girişimlerin içinde olan yapıların veya kişilerin burada nasıl işbirliği yaptığını, nasıl bir bütün olarak orada bir tavır sergilediğini görünce, buna destek mahiyetindeymiş gibi algılanabilecek bir tavır sergilenmesini, kişisel de olsa ben bunu doğrusu çok içime sindiremedim ama bu çok büyütülecek bir şey değildir. Biz kendi içimizde bu meseleleri tartışırız. İç meseleleri siyasi polemik konusu yapmak, insanların birbirine laf söylemesi, iradelerini sorgulaması bu da doğru bir şey değildir."

Bugüne kadar atlattıkları badireleri ve 12 yıldır iktidarda olmalarını grup bütünlüğünü korumalarına bağlayan Akdoğan, gruptaki arkadaşlarının samimiyetini sorgulamayacağını, bunun bir gönül ilişkisi olduğunu söyledi.

Akdoğan, "Bu gönül ilişkisi içinde bütün bu yapı, grup bütünlüğünü koruyarak zorlukların üstesinden gelmiştir. Grup bütünlüğünde farklı bir hava estirecek şekilde siyasi polemik yapmak içeride, bunun çok doğru olduğunu düşünmüyorum, özellikle seçim sürecinde" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın Akdoğan, "Devlet Bahçeli'nin 'Hükümet 276'nın altına düştü ve güven kaybına uğradı' gibi bir açıklaması var" denilerek yöneltilen soruya ise bunun bir hükümet oylaması olmadığını, ne AK Parti'ye ne de hükümete karşı bir tavır olduğunu ifade etti.

-"Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı elbette daha etkili olacaktır"-

Yalçın Akdoğan, "15 yıl aradan sonra ilk defa Cumhurbaşkanının başkanlığında Bakanlar Kurulu toplandı. Türkiye son 4 yıldır başkanlık sistemini konuşuyordu ve dönem dönem partinizden 'fiili olarak 2014 yılında, 2015'e geçtiğimiz zaman fiili olarak başkanlık sistemine de geçmiş olacağız' açıklamaları da gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Bakanlar Kuruluna başkanlık etmesi, aynı zamanda başkanlık sistemine fiili olarak geçildiğinin bir göstergesi midir" sorusu üzerine, Cumhurbaşkanının Bakanlar Kuruluna başkanlık yapmasının ne parlamenter rejimin doğasını, ne anayasal düzeni değiştirdiğini, bunun zaten anayasal bir durum, yetki ve hak olduğunu dile getirdi.

Bunu daha önce de cumhurbaşkanlarının kullandığını hatırlatan Akdoğan, "sistem değişti, rejim değişti" tartışmasının doğru olmadığını, cumhurbaşkanının yürütmenin başı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunda 2014 değerlendirmesinin yapıldığını anlatan Akdoğan, bundan sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arzu ederse Bakanlar Kuruluna Başkanlık edebileceğinin altını çizdi.

"Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı elbette daha etkili olacaktır" diyen Akdoğan, şöyle devam etti:

"Ben bunu seçimden önce de defalarca söyledim. Sayın Erdoğan siyasi yasaklıyken bile etkili bir siyasi aktördü. O makamlardan gücünü alan birisi değil. Makamı olsa da olmasa da siyasi bir etkisi vardır. Cumhurbaşkanı böyle bir kişi olduğunda elbette bu etkili bir cumhurbaşkanıdır. Halkın cumhurbaşkanını seçmesi bu etkiyi daha da arttırır. Burada şu anda bu parlamenter rejimi, anayasal düzeni zorlayan, değiştiren bir durum söz konusu değildir."

-"Hayal ürünü şeyler üretiyorlar"-

Akdoğan, "Önce medyada yer aldı, daha sonra CHP bunu gündeme getirdi. Gürsel Tekin, Başbakana seslendi: 'Senin odanı bir bakan bastı mı, basmadı mı?' diye. Hiçbir bakan üzerine alınmadı, siz tweet attınız" ifadeleri üzerine ise bunların konuşmaya değecek konular olmadığını belirtti.

Bunların komik, saçma ifadeler olduğunu, böyle saçma bir şey üzerinden yorum yapmanın bile abes olduğunu anlatan Yalçın Akdoğan, "Tweet attım şunun için attım:  Orada beni tarif ediyor. 'Siyasi danışmanlık yapan, uzun zaman başbakanın yeni kabinede de yardımcısı olan vs' gibi beni tarif ettiği için, 'bu deli saçmasıdır, boş ver, ciddiye almayalım' denebilir ama ertesi gün benim ismim geçtiği için onun üzerine ben yalanladım. Bunları yalanlamazsanız da bunlar doğruymuş gibi yorum yapılmaya devam ediliyor" karşılığını verdi.

AK Parti kültüründe, Türk kültüründe böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyen Akdoğan, "yüzde yüz yalan üretmek üzerine bir yapının var olduğunu" kaydetti.

Paralel yapının bunu özellikle çok yaptığını bildiren Akdoğan, birilerinin oturup yüzde yüz hayal ürünü birtakım şeyler ürettiklerini, bunları siyasetçilere söylettiklerini bunları alıp haber yaptıklarını ve ertesi gün İngilizce versiyonlarını yayınlayarak psikolojik bir harekat yürüttüklerini söyledi.

Bunun akla zarar bir durum olduğunu ifade eden Akdoğan, bu anlayışın değirmenine su taşımamak gerektiğini, yalancılıkla haberciliğin farklı şeyler olduğunu

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yalçın Akdoğan Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title