Haberler

Başbakan Erdoğan Yerel Medya Temsilcileriyle Biraraya Geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda birçok gazete ve televizyon, birçok internet sitesi hukuku hiçe sayarak Anayasa'yı, yasaları, bunların ötesinde insani vicdani değerleri ayaklar altına alarak her gün ses kayıtları ya da tapeler yayınlıyor ama montaj montaj” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda birçok gazete ve televizyon, birçok internet sitesi hukuku hiçe sayarak Anayasa'yı, yasaları, bunların ötesinde insani vicdani değerleri ayaklar altına alarak her gün ses kayıtları ya da tapeler yayınlıyor ama montaj montaj" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde yerel medyanın temsilcileriyle biraraya geldi. Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yerel medyanın önemini gayet iyi bilen bir siyasi hareket olduklarını belirterek, Kurtuluş Savaşı'nda mahalli basın faaliyetlerini sürdürdüğünü ve baskıya, sansüre, sindirme yöntemlerine rağmen yerel basının buna hiçbir zaman boyun eğmediğini söyledi. Yerel medyanın gerçekleri anlatmaktan hiçbir zaman taviz vermediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, 1980'lerden itibaren ulusal medya kadar yerel medyanın da çeşitlendiğini ve güçlendiğin kaydetti. 2000'li yılların başında Türkiye'de yerel ve bölgesel gazete, dergi sayısının 2 bin civarında olduğunu belirten Erdoğan, "En son 2011 yılında bu alanda bir istatistik yapıldı, sayının 2002'ye göre iki kattan fazla arttığı, 4 bin 345'e ulaştığı görüldü. Bir ülkede demokrasinin en önemli göstergelerinden biri hiç şüphesiz medyanın, özellikle de yerel medyanın durumudur. Hükümetimize medya konusunda yöneltilen tüm art niyetli eleştirilere rağmen Türkiye'de gazete, dergi, televizyon kanalı ve internet sitesi sayısı geçmiş yıllarla kıyas kabul etmeyecek kadar çoğalmıştır. Sizlerin araştırma gücünüz var, az veya çok arşivleriniz var, özellikle rica ediyorum 11 yıl öncesiyle bir kıyas yapın. 11 yıl öncesi özellikle yazılı ve görsel medyada, yerel medya ne durumdaydı, bugün ne durumda. Geri mi gitmişiz, ileri mi gitmişiz, zaten rakamlar size bunu çok açık net verecektir. Tiraj rakamlarına, medyada çalışanların sayısına baktığınızda aynı şekilde artışı da göreceksiniz" dedi.

"12 YIL GEÇİNCE BAZI ŞEYLER HATIRLANMIYOR YA DA HATIRLANMAK İSTEMİYOR"

2002 yılında 20 bin geniş bant internet abonesinin olduğu Türkiye'de şu anda 34 milyon aboneye ulaşıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Çok açık net her şey ortada. Buna rağmen ulusal basında gazete satışlarının azalmadığını tam aksine arttığını görüyorsunuz. 2002'de günlük yaklaşık 4 milyon adet gazete satılıyordu, şu anda internetin bu kadar yaygınlaşmış olmasına rağmen 4.5 milyonun üzerinde gazete satılıyor. Medyadaki bu gelişmeye ek olarak bildiğiniz gibi ifade özgürlüğünde, temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesinde, basın özgürlüğünde çok önemli adımlar attık. Siyasetin üzerindeki vesayeti kaldırırken aynı zamanda medya üzerindeki vesayeti de kaldırdık. Aradan 12 yıl geçince bazı şeyler hatırlanmıyor ya da hatırlanmak istemiyor. Açıkçası şu anda yaşı 25'in altında olan gençlerimizin de Türkiye'de özgürlüklerin nereden nereye geldiğini görmek için kıyas yapmakta zorlandıklarını biliyoruz."

"BİRÇOK MEDYA ANAYASA'YI AYAKLAR ALTINA ALARAK SES KAYITLARI YAYINLIYOR"

Bugün medyada var olan özgürlük ortamının bundan 12 yıl önce hayali dahi kurulamadığını ve kurulamadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Bakın burada bir tek örnek vereceğim. Bugün yaşadıklarımız da dikkate alındığında ne kadar çarpıcı kıyas olduğunu eminim sizler de kabul edeceksiniz. İngiltere'de gazeteciler haber yapma adına bazı telefonları dinlediler. Telefon mesajlarını elde ettiler. Bundan dolayı yapılan soruşturmada 50 gazeteci gözaltına alındı. Bunlardan bazıları mahkum oldu. Bu skandala karışan gazete, ortaya çıkan skandaldan dolayı mahcup duruma düştü. Yayıncı kuruluş tarafından bu gazete kapatıldı. Ama dikkat edin hiç kimse, 'İngiltere'de gazeteciler tutuklandı, gözaltına alındı' demedi. Hiç kimse İngiltere'de basın özgürlüğü yok demedi. Bizimi şu anda yaşadıklarımıza bakın. İngiltere'de yaşananlara bakın. Şu anda birçok gazete ve televizyon, birçok internet sitesi hukuku hiçe sayarak Anayasa'yı, yasaları, bunların ötesinde insani vicdani değerleri ayaklar altına alarak her gün ses kayıtları ya da tapeler yayınlıyor ama montaj montaj" dedi.

"BUNLAR YASAL DİNLEME DİYEREK KILIF UYDURUYORLAR"

"Bazıları bu dinlemelerin yayınlanmasına, 'bunlar yasal dinleme' diyerek, kılıf uyduruyor" diyen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle sürdürdü:

"Bu yayınlanan dinlemeler yasal dinleme değildir. Arkadaşlar, Türkiye'de dinleme yapmanın belli kuralları vardır. Bu kurallar ihlal dilmiştir. Bir başbakanı dünyanın hiçbir yerinde dinlemezsiniz. Bir cumhurbaşkanını dinleyemezsiniz. Bir Genelkurmay başkanını dinleyemezsiniz, bakanları dinleyemezsiniz. Savcı, tamamen keyfi bir şekilde devletin mahrem telefon görüşmelerini dinlemiştir. Hukuksuzluk sadece dinlemeden ibaret değildir. Gizli bir dosyada yer alan dinlemeler de birilerine servis edilmiş, bu yolla da savcı ya da bu dinlemeyi yapan memurlar ayrıca Anayasa'yı, yasaları çiğnemiştir. Savcının ya da memurların servis ettikleri bu dinlemeleri yayınlayanlar da buna CHP Genel Başkanı dahil aynı şekilde Anayasa'yı, yasaları ihlal etmişlerdir. Bugün de hala ihlal ediyorlar. Yaşanan skandal bundan ibaret değildir. Yasal olmayan dinlemeler yapılmıştır. Kriptolu telefonlar dinlenmiştir. İstenilen elde edilemediği durumlarda da sesler üzerinde montaj yapılmış, kurgu yapılmış, dublaj yapılmış, ortaya tamamen hayali senaryolar, piyesler çıkarılmıştı."

"BUNLAR SEVİYESİZ"

Çok vahim bir skandalla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde örneği görülmeyen, açıkçası başka ülkelerde de bugüne kadar örneğine rastlanmayan hukuk ihlaliyle, hatta ihanet girişimiyle karşı karşıyayız. Son derece keyfi biçimde Türkiye genelinde sayısı 100 binleri bulan her kesimden kişinin dinlendiğini görüyoruz. Bu dinlemeler gerekli izinler alınmadan, usullere uyulmadan yasal gereklilik getirilmeden yapılmıştır. Şu ana kadar sadece birkaç dosyadaki dinlemeler ortaya çıkarılmıştır. Bu dosyada, biliyorsunuz 'Selam' örgütü adında hayali bir örgüt oluşturulmuş, 3 bine yakın kişinin telefonu 3 yıl süreyle dinlenmiş. Bir başka dosyada 450 MHP'linin telefonları dinlenmiş. Ayrım yapılmaksızın parti genel merkezleri, partilerin il başkanlıkları, milletvekilleri, bürokrat, gazeteciler, yazarlar, sanatçılar hepsi dinlenmiş. Ülkenin az önce de söylediğim gibi cumhurbaşkanı, başbakanı, bakanları, genelkurmay başkanı da dinlenmiş. Düşünebiliyor musunuz, ben dün akşam Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme yaptım. Bunu sadece uluslararası istihbarat örgütleri dinlemek isterler. Bu görüşmenin içeriğini öğrenmek isterler ama burada Türkiye'de bir savcı keyfice dosya hakkında örneğin son derece mahrem görüşmeyi dinleyebiliyor. Belki de bizim devlet başkanlarıyla, başbakanlarla yaptığımız görüşmeler böyle keyfice dinlenebiliyor. İşte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız. Bir ülkenin Enerji Bakanı ulusal ve uluslararası manada son derece gizli, mahrem görüşmeler yapar. Enerji Bakanımız Kıbrıs konusundan tutunuz tahkim konularına, nükleer enerji yatırımlarından tutunuz petrol ithalatına, doğalgaz ithalatına kadar çok önemli konularda görüşmeler yapıyor. Elektrikte bir sentlik bir artışın Türkiye'ye maliyeti nedir biliyor musunuz arkadaşlar; 400 milyon dolar. Enerji Bakanımızın dinlenmesinin, pazarlıkların sızdırılmasının Türkiye ekonomisine nasıl bir maliyet yükleneceğini sizlerin takdirine sunuyorum. Bakınız çok enteresan. Bakıyorsunuz birçok ihaleler yapılıyor. Bu ihalelerde diyelim ki bir tanesi saf dışı bırakılmış ve şahsıma müracaatı olmuş veya olabilir. Bende kendisine dava aç diyorum. ve dava neticesinde o ihalenin iptali çıkıyor ve burada bu ülkenin, bu devletin 100-2000 milyon dolar kazancı oluyor. Bu telefon görüşmesini dahi dinleyecek kadar bunlar seviyesiz. Bu paralel yapının içerisinde bu denli bu ülkenin, bu milletin menfaatlerini hiçe sayan tipleri gördük bu arada. Bir hukuk devletinde böyle şeyler yaşanamaz arkadaşlar" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title