Haberler

Başbakan Erdoğan: Vergi, Sigorta ve Bağ-kur Borçlarıyla İlgili Çalışma Başlattık

Kesk Genel Kurulu Toplantısının Açılışında Konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esnafa, Borçlarıyla İlgili Bir Söz Verdiğini Hatırlattı ve Bu Konuyla İlgili Çalışmanın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Nezaretinde Başladığını Belirtti.

Erdoğan, "Öyle zannediyorum ki, bu yapılandırma çalışmaları, ekim, bilemediniz kasım ayında inşallah nihayete erecek, esnaf ve sanatkarların kamuya olan vergi, sigorta ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çerçeve oluşturmuş olacağız," dedi.

Konuşmasında, Türkiye’nin kaydettiği ekonomik büyümeden bahseden Erdoğan, bu büyümenin, esnaf ve sanatkara, esnafın işlerine, cirosuna doğrudan etki yaptığını söyledi. Ekonomiye ilişkin detaylı rakamlar sıralayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“162 BİN ESNAF İŞE BAŞLADI”

"Çünkü zaman zaman böyle hayali rakamlar da açıklanıyor. Ben resmi rakamları açıklıyorum. 2002'de 123 bin esnaf ve sanatkar yeni işe başlamış, buna karşılık 117 bin esnaf ve sanatkarımız da işine son vermiş. Sene 2002! 2002'de neredeyse, işe başlayan her bir esnafa karşılık bir esnaf işini sonlandırmış. Tarihin en ağır krizlerinden birinin yaşandığı 2009'da ise kendi iktidarımız dönemini söylüyorum; 162 bin esnaf işe başlarken, işini sonlandıran esnaf sayısı 91 binde kalmış. Oran, 1'e 1'den, 2'ye 1'e yükselmiş. Fark? 71 bin artış var. Kapanmada değil, açılmada!"

KULLANILAN KREDİ MİKTARLARI

Başbakan Erdoğan, kullanılmış olan kredi rakamlarına da dikkati çekti ve şunları söyledi: "2002'de mevduat bankalarının toplam yurt içi kredileri 32 milyar lira seviyesindeydi. Bugün ulaştığımız rakam 366 milyar lira. Yani 2002'ye göre krediler 11 kattan fazla artış kaydetti. Bitmedi. Bu krediyi bu iktidar sağladı, veriyor esnafa. Tüketici kredisi miktarı 2002'de 2 milyar lirayken, bugün 112 milyar lira. Kredi kartı hacmi, 2002'de 4 milyar lira, bugün 40 milyar lira. Bir de takipteki kredileri hemen vereyim. 2002'de toplam, bakın bu çok önemli, olumlu gelişme var burada, kredilerin yüzde 7.6'sı takipteydi, 2007'de bu oran yüzde 0.5'e kadar düştü. Küresel kriz nedeniyle küçük miktarlarda artış kaydetti. Şu anda, takipteki kredi oranı yüzde 0.7. Bakınız, nerelerden, nerelere geldik.”

BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Hükümetleri döneminde kredi ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırıldığını, sicil affı uygulamasıyla Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları devre dışı bıraktıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “TESK'in iftar yemeğinde esnafımıza, bir söz vermiştim. Borçlarla ilgili bir çalışma yapacağımızı ifade etmiştim. Şu anda arkadaşlarım, Başbakan Yardımcım Sayın Babacan nezaretinde çalışmaları başlattılar, devam ediyor. Öyle zannediyorum ki, bu yapılandırma

çalışmaları, ekim, bilemediniz kasım ayında inşallah nihayete erecek, esnaf ve sanatkarların kamuya olan vergi, sigorta ve BAĞ-KUR borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bir çerçeve oluşturmuş olacağız."

ANKARA / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title