Haberler

Başbakan Erdoğan'ın 1915 Olaylarına İlişkin Mesajı Azerbaycan Basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Azerbaycan basınında geniş yer buldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Azerbaycan basınında geniş yer buldu.

Bazı gazeteler, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını manşetlerine taşırken, konuyla ilgili hem olumlu hem de eleştirel haberlere yer verdi.

Haberi manşetten veren Gündelik Telegraf gazetesi, "Erdoğan'dan Beklenmeyen Adım" başlığını ve "Ermenilere taziyelerini iletti, vatandaşlık hakkı tanımaya hazırlanıyor" alt başlığını kullandı. Haberde, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun'un, "Ermenistan ve Ermeni diasporası, 24 Nisan tarihini Türkiye'ye karşı tehdit olarak kullanıyor. Fakat onların girişimleri ne siyasi ne de yasal açıdan doğrudur. 2015'te Ermenilerin girişimleri daha da artacaktır. Başbakanın açıklaması, o zaman yaşanmış ortak acılarla ilgiliydi. Biz, kendi tarihimize Ermeniler gibi anlayışsız şekilde yaklaşmıyoruz. Karşı tarafı dinlemeye hazırız" ifadelerine yer verildi.

Üçüncü sayfasını bu konuya ayıran gazete, siyasetçi ve akademisyenlerin düşüncelerine yer verdi. Haberde, milletvekili Fazıl Mustafa'nın, "Erdoğan bu açıklamayı ABD ve diğerlerinin baskısıyla yaptı" ve Klasik Halk Cephesi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hazar Teyyublu'nun, "Bu, Türkçülük aleyhine atılmış adımdır" görüşüne yer verildi. Yorumda bulunan uzmanlardan Doğu Batı Araştırmalar Merkezi Başkanı Erestun Oruçlu da mesajın yayınlanmasıyla Türkiye'nin Azerbaycan'ı da dünyada yalnız bıraktığını savundu.

"Erdoğan doğru adım attı"

Azadlık gazetesi, Atlas Araştırmalar Merkezi Başkanı Siyaset Bilimci Elhan Şahinoğlu'nun konuya ilişkin değerlendirmelerini haberleştirdi. Şahinoğlu"nun ifadeleri şöyle:

"Erdoğan doğru adım attı. Muhalefetin eleştirilerini de normal karşılamak lazım. Erdoğan, bu açıklamaya ile Ermeni lobisinin önüne geçti. Açıklamada özür konusu mevzu bahis değil. Türkiye, 1. Dünya Savaşı'nda insan ölümleri olduğunu kabul ediyor. Fakat bu Ermeni iddialarını kabul etmek anlamına gelmiyor. Bu aslında ABD ve AB'ye yapılan jesttir."

Azad Azerbaycan gazetesinde, "Erdoğan neden Ermenilere taziyelerini iletti?" başlığıyla verilen haberde bu durumun Azerbaycan'da hiç de hoş karşılanmadığı yorumu yapıldı.

Musavat gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını, "Erdoğan'ın taziyelerini sunması onun cumhurbaşkanlığını şüphe altında bıraktı" şeklinde duyurdu. Haberde, Ana Vatan Partisi Başkanı Milletvekili Fezail Ağamalı'nın, "Türk yetkililerin bu tarz mesajları, Ermenileri iddialarından vazgeçiremeyecektir" ifadelerini kullanıldı.

Hafta İçi gazetesi, "Erdoğan açıklamasında 'soykırım' ifadesi kullanmadı" başlığını kullanarak hem Türkiye'den hem Azerbaycan'dan çeşitli uzmanların olumlu ve olumsuz değerlendirmelerine yer verdi.

-"Karabağ çözülmeden normalleşme mümkün değil"

Üç Nokta Gazetesi, "Erdoğan'dan 'soykırım' bildirisi" şeklinde haber yaptı. Gazeteye açıklamada bulunan siyasetçi Mayıs Gulaliyev, Erdoğan'ın açıklamasını olumlu bulduğunu söyleyerek, "Takdir edilecek açıklamadır. Gerçek bir Müslüman, sivil ve birçok etnik yapıyı bünyesinde barındıran bir ülkenin liderine yakışan açıklama oldu. Başbakan 1915'te her iki taraftan da masum insanların öldüğünü kabul ettiğini fakat 'soykırım' iddiasını kabul etmediklerini söyledi."

Kaspi gazetesi ise Başbakan'ın "Karabağ sorunu çözülmeden Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi mümkün değil" açıklamasına dikati çekti ve "Erdoğan'dan beklenen bildiri" başlığını kullandı. - Bakü

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan Türkiye Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title