Haberler

Başbakan Erdoğan Açıklaması

"Bir defa AA'nın yayın politikasını hazmedemeyenler veyahut bu seçimlerdeki üstlendiği görevi hazmedemeyenler kendi rekabet alanlarının daralmasından rahatsız olanlardır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansı'nın (AA) yerel seçim çalışmasının eleştirilmesiyle ilgili "Bir defa AA'nın yayın politikasını hazmedemeyenler veyahut bu seçimlerdeki üstlendiği görevi hazmedemeyenler kendi rekabet alanlarının daralmasından rahatsız olanlardır. Bu birinci derecede yine paralel yapının rahatsızlığıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gündeme ilişkin soruları cevapladı.

AA muhabirinin "AA, bu yıl ilk kez seçim sonuçlarını sandık başlarından bildirdi. AA'nın seçim yayınlarına ilişkin bazı siyasi partilerin, muhalefet partilerinin açıklamaları oldu. Bu olayın ardından Bayburt'ta bir arkadaşımız darp edildi. AA'nın seçim yayını ve sonrasındaki bu malum olayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Herşeyden önce AA'nın malum 94 yıllık bir mazisi var. 94. kuruluş yıl dönümünü de bu vesileyle tekrar tebrik ediyorum. Bir defa AA'nın yayın politikasını hazmedemeyenler veyahut bu seçimlerdeki üstlendiği görevi hazmedemeyenler kendi rekabet alanlarının daralmasından rahatsız olanlardır. Bu birinci derecede yine paralel yapının rahatsızlığıdır. Çünkü rekabet alanında bu noktada daha önce bir-iki ajans çok aktifti veya üç ajans. Şimdi AA da buraya girince bir defa bunların rekabet alanı daraldı. Zira bildiğim kadarıyla yüzde 60 civarında bu noktada kendilerinden alım yapıldı. Fakat AA ile ilgili spekülatif haberleri, mesela Bayburt'ta AA mensubunun darp edilmesi ve kendisinin üzerine gidilmesi ki bu Allah göstermesin, AA'yı hedef gösteren bu açıklamalar, kampanyalar, orada ajansın elemanının da darp edilmesinin yanında da ileri derecede bir neticeye de varabilirdi.

Benim merak ettiğim medya, yazılı ve görsel, AA'nın bu mensubunu orada savunmuyor, ona yönelik bir yayın yapmıyor ama bir başka medya mensubu olsaydı o zaman herhalde hepsi savunurdu. Kimileri kameraları bırakırdı, kimileri fotoğraf makinelerini yerlere koyardı, 'nasıl olur da siz bizim ajansımızın mensubuna saldırdınız' ve hemen oradan çekilir giderlerdi. Ben burada böyle bir şey duymadım, duyanlar varsa ben de bilgi sahibi olursam memnun olurum."

- "Bütün ajansların genel müdürleri, yöneticileri genel merkezimize gelirler"

Başbakan Erdoğan, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün, seçim akşamı AK Parti Genel Merkezi'ni ziyaretine yönelik eleştirileri de hatırlatarak, şunları söyledi:

"Neymiş Ajansın Genel Müdürü partimizin genel merkezine gelmiş. Yani buna ancak 'Hayda' denir. Niye? Bütün ajansların genel müdürleri, yöneticileri bizim genel merkezimize gelirler. Bunda herhangi bir şey söz konusu değil. Kaldı ki bu bizim aynı zamanda devletimizin iyi bir ajansıdır. Diğer ajansların genel müdürleri, yöneticileri genel merkezimize geldiği zaman bir rahatsızlık olmuyor da AA'nın Genel Müdürü geldiği zaman niye rahatsızlık oluyor? Daha önce benim danışmanım olduğu için veya Başbakan Yardımcımın danışmanı olduğu için mi bu rahatsızlık oluyor. Böyle saçmalık olmaz. Biz her ajansın, her medyanın mensuplarıyla bugüne kadar görüştük. Ama tabi bu süreçte, bazı ikili ilişkilerimize gölge düşürenler olmuştur. Gölge düşürenlerle bu noktada tabiki mesafedeyim. Açıkça söyleyeyim. Mesafeli oluşumun sebebi de bellidir. Bunlar ahlaki olmayan yollara başvurdukları içindir. Eğer bir ahlak çerçevesi içerisinde bunu yürütmüş olsaydılar, benim yaklaşım tarzım her zaman kucaklayıcı olmaktır, yine kucaklayıcı olurdum.

Ama AA, ne bir partinindir ne bir kurum veya kuruluşundur. Sadece devletindir. Milli bir kuruluşumuzdur. Bu milli kuruluşumuza karşı böyle bir tavrın takınılmasını doğru bulmuyorum. ve yapılan yayınla da ağı genişletmek suretiyle burada bir rekabet alanı doğmuştur. Daha seri bir yayın politikasının sağlanmasına katkısı olmuştur."

"Çoğu iflas etmişlerdir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çoğu ajansın seçimde başarılı olamadığını belirterek, "Ajanslar bu seçimde başarılı olmuşlar mıdır? Bana göre olmamışlardır. Bütün ajansları kastediyorum. Ajanslar bu seçimde, adeta çoğu, bu konuda iflas etmişlerdir. Sağlıklı ve kısa sürede netice verme noktasında böyle bir çalışmanın içerisine girmemişler ve bazı ajanslar ise adeta siyasi partilerin oralardaki sandık kurulu üyesi, müşahidi gibi çalışma üstlenince bu defa asli görevlerini unutmuşlardır. Bunu da burada hatırlatmam lazım."

- İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title