Haberler

Başbakan Erdoğan: (2/son ) Olası Bir Hareket Ciddi Manada Ölümlere Yol Açabilir

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD tarafından kaçırılan Musul Başkonsolosluğu çalışanları ile tır şoförlerinin durumunu yakından takip ettiklerini söyledi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD tarafından kaçırılan Musul Başkonsolosluğu çalışanları ile tır şoförlerinin durumunu yakından takip ettiklerini söyledi. ABD'nin Irak'ta yaşananlara sıcak bakmadığını belirten Başbakan Erdoğan, IŞİD unsurlarının halk ile iç içe olduğunu ve orada yaşayan sivil vatandaşların, olası bir harekatta, ciddi manada ölümüne yol açabileceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan Avusturya ziyareti öncesi Irak'taki gelişmelere ilişkin de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

-"FEVRİ DAVRANARAK ATACAĞIMIZ BİR ADIM CİDDİ SIKINTILARI DOĞURABİLİR"-

Musul'da kaçırılan Türklerin durumunu yakından takip ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Dün bir heyetim Kuzey Iraktaydı. Heyetim dün temaslarını yaptılar gece de tekrar Türkiye'ye döndüler, onlardan da düşüncelerini aldım. Çok farklı kanallarla burada hassa bir süreci işletiyoruz. Burada felaket tellallığı yaparak veya fevri davranarak atacağımız bir adım veya alacağımız bir karar, oradaki 49 başkonsolosluk çalışanının ve 31 tır şoförümüzün akıbeti için daha ciddi sıkıntılar doğurabilir. Onun biz kalkıp ta gerek onların yakınlarına gerekse milletimize izah edemeyiz. Bizim için şuanda en önemlisin bu 80 vatandaşımızı sağ salim ülkemizi dönmelerini sağlamaktır. Bunun dışında Basra Başkonsolosluğumuzu boşaltmış bulunuyoruz. Bunda sonra ki süreçte yine buralarda çalışan vatandaşlarımıza yönelik açıklamalar var. Irak'taki gelişmelere göre oradaki tabloya göre nerede bir tehdit bizim için hassasiyet keşfediyorsa oradaki vatandaşlarımızın tahliyesine yönelik adımlar atıyoruz" dedi.

-"IRAK'TA YAŞANANLAR İÇ SAVAŞ OLMAKTAN ÇIKTI"-

Bir gazetecinin "ABD'nin olası bir operasyonunu söz konusu olabilir mi?" yönündeki soruya Başbakan Erdoğan, "Amerika şuandaki duruşu itibari ve yaptığı açıklamalar ile bu tür saldırıya sıcak bakmıyor. Çünkü Burada IŞİD unsurlarının halk ile iç-içe olmuş olması orada yaşayan sivil vatandaşların böyle bir harekâtta ciddi manada ölümüne yol açabilir. Böyle bir hassas yanı var. Burada özellikle Irak Ordularının mevzilerini terk etmek suretiyle, kaçmak ve oraları tamimiyle onlara bırakması çok manidardı. Olay artık IŞİD unsurları ile Irak arasında bir mücadele ve iç savaş olmaktan çıkmış adeta bir mezhepsel savaşa dönüşmüştür. Buda Şii- Sünni savaşı konumundadır. Biz bunu asla tasvip etmiyoruz. Bizim değer yargılarımızda, bizim ölçülerimizde mezhebi bir taassubun olması mümkün değildir. O da ben Müslümanım diyor, o da ben Müslümanım diyor. Bir Müslüman bir Müslümanı Allahu Eber diyerek öldüremez. Vuramaz. Böyle bir şey olmaz. Bırakın bunları bir savunmasız insanı, yaşlıyı, kadını aynı şekilde öldüremezsiniz. Şu yapılanları bizim Türkiye Cumhuriyet olarak tasvibimi asla mümkün değildir. Bizim birinci önceliğimiz orada bulunan 80 vatandaşımızı ülkemize döndürmektir" Cevabını verdi.

-"20 BİN ÇADIR GÖNDERİLDİ"-

IŞİD güçlerinin son olarak Türkmen nüfusun yaşadığı Telafer'e girmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Telafer'de ciddi manada Türkmen kardeşlerimizle ilgili bir oraya yönelik saldırı oldu. Saldırlar neticesinde Erbil istikametinde oradan ciddi manada bir göç söz konusu oldu. Biz bu göçe yönelik AFAD olarak aldığımız tedbirler var. Bugün itibari ile yaklaşık 20 bin çadırı bölgeye transfer etmiş olacağız. Bu çadırları orada kurmak suretiyle onların bütün gıda ihtiyaçları, ilaç vesaire karşılamak noktasında yaptığımız çalışmalar var. Bu çadırların sayısı yüz bine kadar çıkabilir" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Musul Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title