Haberler

Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Buradan da aslında bütün partilere de bir sitemimi ifade etmek isterim. Bugün Nusaybin'de bir sandık kurulu başkanımız, sandık müşahidimiz, parti üyemiz Medeni Konak arabasında şehit edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Buradan da aslında bütün partilere de bir sitemimi ifade etmek isterim. Bugün Nusaybin'de bir sandık kurulu başkanımız, sandık müşahidimiz, parti üyemiz Medeni Konak arabasında şehit edildi. Bu bir demokrasi şehididir. Daha Kılıçdaroğlu'ndan telefon almadım. Daha Demirtaş'tan bir kınama duymadık. Sayın Bahçeli'den bir kınama ya da bir telefon almadım" dedi.

Davutoğlu, Kanal 7 ve Ülke TV'de ortak yayınlanan "İskele Sancak Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Son görüşmenizde 'Sayın Bahçeli, şu şu şu şartlardan dolayı bizim sizinle koalisyon yapmamız mümkün değil dedi' dediniz. Ama MHP'liler, 'Hayır böyle olmadı. Sayın Bahçeli aslında bir koalisyon yapmak istiyordu fakat o şartları kabul etmedi' gibi anlatıyorlar" sözleri üzerine Davutoğlu, Bahçeli'nin başta şartları bile saymadığını ifade ederek, Bahçeli'nin "Şartlarımız nasıl olsa biliniyor. Şimdi ben size cevabı vereyim birbirimizi yormayalım" dediğini aktardı.

Davutoğlu, Bahçeli'yle görüştüğünde terörle mücadeleyle ilgili bazı bilgileri verdiğini, arkasından söz alan Bahçeli'nin "Hoş geldiniz ama, ben şunları, şunları, şunları reddediyorum" dediğini aktardı.

"Boşuna konuşmayalım anlamında mı?" sözleri üzerine de Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Tabii... 'Boşuna konuşmayalım' dedi. Ben de teyiden yanındaki yardımcısı ve Faruk Çelik vardı. Arkadaşlar da şahit olsun şunları söylüyorsunuz değil mi? dedim. Saydım. 'Bizimle koalisyona hayır diyorsunuz, uzun dönemli koalisyona. Bizimle kısa dönemli seçim koalisyonuna hayır diyorsunuz. Bizim kuracağımız azınlık hükümetine destek olmaya ve Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamaya hayır diyorsunuz. Biz erken seçim hükümeti kuracak olursak eğer biz erken seçime beraber gidelim diye Meclis'e bir şey sunarsak buna hayır diyorsunuz. ve nihayet Anayasal hükümet kurulacaksa buna da hayır diyorsunuz öyle mi? Hepsine hayır diyorsunuz' dedik. 'Çok doğru söylüyorsunuz, hepsine hayır diyorum' dedi."

Davutoğlu, bir soru üzerine, "5. Parti fantezisi çıktı Sayın Bahçeli'de. Nereden icap etti, nereden çıktı bunu bilmek mümkün değil. Ama belli. Kendi partisi içindeki tartışmalar... Bu tartışmaları, dikkati başka yere çekmek için. Ama görünen o ki 5. parti belki de MHP içinden çıkar ama bizim başka partilerin iç işleriyle ilgilenmeye vaktimiz de yok. Oturup kendi işimize bakarız. Sayın Bahçeli kendi işini yapmadığı için başka partilerle ilgileniyor. Önce kendi işini yapsın herkes" değerlendirmesini yaptı.

-"Çok kötü baykuş taktikleri bunlar"

"Bugünlerde çeşitli kesimler tarafından bir iç savaş söylemi kullanılıyor. Bu iç savaş kavramının bu kadar servis edilmesinin amacı nedir? Böyle bir tehdit görüyor musunuz" sorusu üzerine "Hayır" diyen Davutoğlu, terörle mücadeleyi dünyada yapan birçok ülkenin bulunduğuna işaret etti.

Davutoğlu, Ortadoğu ülkelerinin, Avrupa'da köklü demokrasilerin de terörle mücadele ettiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Şimdi bunlar, buradaki terör saldırıları yaşanıp da bir iç savaş çıkmıyorsa, onlar gibi bir demokrasi ülkesi olan veya siyasal sistem, hükümet, Meclis, bütün yapılarıyla devlet işliyorsa buradan kim nasıl iç savaş çıkartır, bunu anlamıyorum. Ama bunlar felaket tellallığı… Çok kötü baykuş taktikleri bunlar. Yani felaket tellallığı yaparak, söyleye söyleye bu kavramı yerleştirmek istiyorlar. HDP bunu bilerek yapıyor. Çünkü savaş dediğinizde iki taraf olmuş oluyor. Terör kavramını kullanmıyor. 'Savaş' diyor ki, iki taraf var. Yani eşit iki taraf... Sanki devlet ile meşru olarak halktan aldığı yetkiyi kullanan hükümet ve devlet güçleri ile teröristler aynı şeydeymiş gibi. İşin ilginci, paralel yapı, bazı medya organları, diğer muhalefet de bunu destekleyecek şekilde davranıyor ve burada geniş bir koalisyon. AK Parti iktidarını kötüleyebilmek için bu memlekete en kötü muameleyi mazur görüyorlar. Maruz ediyorlar bu memleketi. Yani, 'AK Parti zayıflasın da Türkiye iç savaşa girdi' diye dünyaya tanıtmayı bir marifet zannediyorlar. Esas mesele burada AK Parti'nin zayıflatılması. Yoksa ülkede ne iç savaş şartları var ne anormal bir durum var. Terörle mücadele var, bu doğru. Ama terörle mücadele demokratik bir ülkede nasıl yapılıyorsa burada da o şekilde yapılıyor."

-"Medeni Konak demokrasi şehididir"

Doğu ve güneydoğu bölgesinde seçim kampanyasının 7 Haziran öncesine göre daha sağlıklı bir zeminde olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, terörle mücadele şartlarında seçimin getirdiği birtakım risklerin bulunduğuna işaret etti.

Bugün çok acı bir haber aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Buradan da aslında bütün partilere de bir sitemimi ifade etmek isterim. Bugün Nusaybin'de bir sandık kurulu başkanımız, sandık müşahidimiz, parti üyemiz Medeni Konak arabasında şehit edildi. Bu bir demokrasi şehididir" değerlendirmesinde bulundu.

Olaya ilişkin videoyu izlediğini dile getiren Davutoğlu, "Tüyler ürpertici şekilde araba yavaşlamak zorunda kalıyor bir yerde. Motosikletle geçen iki silahlı, Medeni Bey'i şehit etti. Bakın bu olay olalı saatler geçti. Sırf siyasi görüşü dolayısıyla bir AK Parti yetkilisi öldürülüyor. Daha Kılıçdaroğlu'ndan telefon almadım. Hani her zaman bu tür konular HDP'ye olduğunda biz anında kınadık her şeyi, HDP'ye, CHP'ye, MHP'ye kime olursa olsun. Daha Demirtaş'tan bir kınama duymadık. Sayın Bahçeli'den bir kınama ya da bir telefon almadım" diye konuştu.

"CHP'ye saldırı oldu, duyduğum anda aradım ve kınadım" diyen Davutoğlu, "Ondan sonra da saldırganın kimliği ortaya çıktığında, Kayseri'de Kılıçdaroğlu ve ekibiyle birlikte davranan biri çıktı" ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, Nusaybin'de 2 YDG-H, yani 2 PKK'lının Konak'ı şehit ettiğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Tespit ediliyor, Mardin Valisi ile konuştum. Öyle bir şekilde saldırıya maruz kalıyor ki, tam da seçimden üç gün önce. Şimdi nerede Demirtaş, bir kınama duydunuz mu? Yok. AK Parti'ye bir saldırı olursa hepsinde bir sessizlik hakim oluyor. AK Parti darbe yesin, AK Parti'nin üyeleri işte aynı şekilde. Van'da miting yaptım. Hakkari il başkanı ve milletvekili adaylarımız bana gelmişlerdi, linç etmeye kalktılar. Demirtaş'tan bir kınama görmedim. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den bir arama ya da kınama duymadık. Allah aşkına bari bazı ortak şeylerde buluşalım. Şimdiye kadar hiçbir saldırı olmasın ki HDP ve herhangi bir partiyi CHP'ye anında kınamamış olayım, hemen aramamış olayım. Bir de kutuplaşmadan bahsediyorlar. Yani o kahraman Medeni Bey ki, en zor şartlarda dalgalandırdığı bayrak, onun yürüttüğü mücadele sadece AK Parti mücadelesi değil. Zor şartlarda barbar bir terör örgütü karşısında demokrasinin mücadelesini veriyor. Sahip çıkmak gerekmez mi? En azından bir insani kınama yapmak gerekmez mi?

AK Parti'ye yapılıyorsa saldırı, yapanlar neredeyse cesaretlendiriliyor, en azından susarak cesaretlendiriliyor. AK Parti'ye herhangi bir itham gelecekse bu sefer de en ağır şekilde o ithamın üzerine gidiliyor. Bekliyoruz bakalım Demirtaş'ın ne diyeceğini."

-"(Kobani benzeri olaylara izin vermeyiz, ateşle oynamayın) dedim"

"Bugün okuduk. 'HDP kendini ateşe attı' diye bir cümle kurmuştunuz" sözleri üzerine Davutoğlu, "Öyle bir cümle kurmadım. Şöyle dedim. 15 Temmuz'da Demirtaş'la hükümet çerçevesinde oraya da gittiğimde kendilerine orada ifade ettim 'ateşle oynamayın' dedim.  Daha ben oraya giderken önüme PKK'dan gelen HDP'den gelen silahlanma, isyan çağrıları, serhildan çağrıları kendilerince, öyle çağrılar vardı. 'Bakın çok yanlış bir yerde gidiyorsunuz. Kobani benzeri olayları tekrar çıkartacağız diye düşünüyorsanız, buna izin vermeyiz, ateşle oynamayın' dedim. Bununla ilgili bir spekülasyon mu yapmışlar bilmiyorum ama esas bağlamı buydu" açıklamasında bulundu.

-"Bu oy kaybının bir kısmı, yaratılan terör ortamından, baskıdan kaynaklanan oy kaybıdır"

"7 Haziran'da AK Parti Kürt vatandaşlardan epeyce oy kaybetti. O muhasebe, mesajı alma ve ona uygun bir pozisyon alma anlamında AK Parti yeni bir perspektif geliştirebildi mi?" sorusu yöneltilen Davutoğlu, siyaset geliştirirken vatandaşları Kürt, Türk, Sünni, Alevi diye ayırarak siyaset geliştirmediklerini, bütün vatandaşlara hitap ettiklerini söyledi.

Özellikle belli bölgelerin belli hassasiyetlerinin bulunduğunun altını çizen Davutoğlu, Konya'nın, Diyarbakır'ın, Hakkari'nin, Edirne'nin, burada yaşayan vatandaşların beklentilerinin farklı olabileceğine işaret etti.

Kürt seçmenin beklentilerinin farklı olabileceğini, bunlara dönük değerlendirmeler yaptıklarını belirten Davutoğlu, "Bu oy kaybının bir kısmı, yaratılan terör ortamından, baskıdan kaynaklanan oy kaybıdır" dedi.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Seçime 3 gün kalmış, bu alçaklar, işte Medeni Bey gibi kahramanları öldürerek şunu yapmaya çalışıyorlar; seçime bölgede bir olağanüstülük katıp müşahitleri sandık başında bulunmasın, çünkü sandık kurulu başkanı. Oraya gitmelerini engellemek. Bir tehdit var burada, bir şantaj var açık bir şekilde. AK Parti'li iseniz her türlü, işte bu faili meçhul. Şimdi Beyaz Toros dediğimizde şey yaptılar. Bu da beyaz motosiklet. Geliyor, araba dururken vuruyor, gidiyor. Biz bunun peşini bırakır mıyız?

Mardin Valisini aradım. 'Ne kadar şüpheli varsa hepsi için gerekeni yapın' dedim ve ben de gideceğim Nusaybin'e. Biz bu vatanı, böyle üç-beş eşkıyaya, teröriste bırakacak değiliz. Ama bir hak ve hukuk meselesi. Bu baskı, bu terör eminim Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki kahraman AK Parti teşkilatını, oradaki seçmenlerimizi daha da fazla motive edecektir. Bize az baskı yapılmadı. Kobani bahane edilerek çıkarılan olaylarda seçerek, tek tek AK Parti'ye yakın iş yerleri yakıldı. AK Parti il binaları, ilçe binaları yakıldı. Sonra da gelip burada 'demokrasi, savaşa son, barış' gibi sözcüklerle halkı kandırmaya çalışıyor Demirtaş. Dün bana dönük olarak hakaret ediyor. Bu kadar süfli, bu kadar rezil bir siyaset dili olamaz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Nusaybin Ak Parti Konak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024?
title