Haberler

Başbakan Davutoğlu: Anavatandan Yavru Vatana Engel Tanımayız

Ali RUHLUEL – LEFKOŞA / DHA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk yurt dışı ziyaretini bugün KKTC'ye gerçekleştiriyor.

Ali RUHLUEL – LEFKOŞA / DHA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk yurt dışı ziyaretini bugün KKTC'ye gerçekleştiriyor. Günübirlik ziyaret için saat 10.30'da KKTC'ye gelen Davutoğlu, Ercan Havaalanı'nda resmi törenle karşılandı.

Törenin ardından Davutoğlu, Dr. Fazıl Küçük ve 11.10'da Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın kabirlerini ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edildi. İki lider basına bir süre görüntü verdikten sonra baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Davutoğlu, onuruna verilen yemeğin ardından Eroğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

KKTC TÜM KURUMLARI İLE AYAKTA OLAN BİR DEVLETTİR

Toplantıda konuşan Eroğlu, "İlk ziyareti KKTC'ye yaparak, gereken mesajı tüm dünyaya vermiş oluyorsunuz. KKTC tüm kurumları ile ayakta olan bir devlettir. KKTC halkı hep barış ve uzlaşmadan yana olmuştur. 11 Şubat'ta açıklanan ve sizin de desteklediğiniz ortak deklarasyon bizimi yapıcı tutumuzu bir kez daha ortaya koymuştur. Siz Kıbrıs sorununu bilen ve yakından takip eden bir kardeşimizsiniz. Beklentimiz Rum komşularımızın Kıbrıs konusunda anlaşma noktasına gelmeleridir. Haklı olmamıza ve barışçı hareketlerimize rağmen hala ambargolar altında bulunmamız haksızlıktır. Medeni dünyaya yakışmamaktadır" dedi.

ANAVATANDAN YAVRU VATANA ENGEL TANIMAYIZ

Davutoğlu, "Bu ziyaretimizin 3 ana boyutu var. Birincisi TBMM'den aldığımız güvenoyu sonrası ilk ziyaretimiz burayadır. Anlamı kim ne derse desin Türkiye KKTC'yi devlet olarak tanımaktadır. İkinci boyutu, KKTC'nin esenliği ve güvenliği için Türkiye'nin bağlılık ve taahhüdünü adaya getirmektir. Anavatandan yavru vatana engel tanımayız, Anadolu'nun suyunu yavru vatana getiririz. Kimse buna engel olamaz.

Üçüncüsü müzakere sürecidir. Türkiye ve KKTC her zaman iyi niyetini gösterdi. İstedik ki Kıbrıs barış adası olsun. Doğu Akdeniz'e barış gelsin. Biz ne kadar güçlü bir irade kullandıysak maalesef karşılık görmedi. Şimdi harekete geçme zamanı. Bu akşamki görüşmede güzel bir başlangıç yapma fırsatı var. Müzakerelerin gecikmesi zaman kaybıdır. Rum kesimindeki Ulusal Konsey yapısı karar alınmasını güçleştiriyor. Gelin barışa katkı sağlayalım, bu iyi bir örnek olsun. Eğer yapılamayacaksa da gelin ambargoları kaldıralım. KKTC'ye uygulanan ambargoların hiçbir insani, akli yanı yoktur. Türkiye kim ne derse desin KKTC'nin yanındadır. Anadolu'dan Kıbrıs'a sadece dostluk, barış ve huzur gelir. Mesajımız budur" dedi.

SORU – CEVAP

Açıklamaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Bir muhabirin "Su gibi, doğalgazın da getirilmesi mümkün müdür" şeklindeki sorusuna yönelik Davutoğlu, "Nasıl ki suyu getirdiysek doğalgazı da getiririz ve buradan pazarlarız. Eğer barış olursa, barışa teşvik edici olacaksa, biz borularla oraya doğalgazı alır dünyaya pazarlarız. Rum, Türk bundan istifade eder" dedi.

"Batı medyasında Türkiye'deki gençlerin IŞİD'e katıldığına yönelik haberler çıkıyor." Şeklindeki soruya Davutoğlu, "Maalesef uluslararası medyada bazı yanlış haberler mevcut. Türkiye en başından beri Suriye sınırının mültecilere açık olacağını ifade etti. Türkiye'de yaklaşık 1,2 milyon Suriyeli mülteci yaşıyor. Biz bugüne kadar 4,6 milyar dolar harcadık ve harcamaya da devam ediyoruz. Uluslararası toplum bu konuda Türkiye'yi suçluyor. Biz bu sınırı kapatmış olsaydık bu insanların büyük bir kesimi ölmüş olabilirdi ve çok daha büyük bir insani kriz yaşanmış olurdu. Avrupa ülkelerinden gelenler, Türkiye'den katılımlara göre çok daha fazla. Biz bu konuda bütün bu ülkelerle istihbarat anlamında daha kapsamlı bir işbirliği istiyoruz. Bu konuda çok fazla taraflı haberin yayımlandığını ifade etmeliyim. Buradaki sorumlu Esad rejimidir. Onların ayrımcı politikaları buna neden olmuştur. Uluslararası toplum da burada yeterli çabayı ortaya koymadı. Türkiye hiçbir radikal eylemi tasvip etmez. Bunları engellemek için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Fazıl Küçük Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title