Haberler

Başbakan Davutoğlu Açıklaması

"Çözüm süreci, toplumun her kesimiyle temas halinde, istişareyle yürüttüğümüz bir süreçtir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "çözüm sürecinin, toplumun her kesimiyle temas halinde, istişareyle yürütülen bir süreç olduğunu" vurgulayarak,  "Bu bağlamda, son durumu gözden geçirip, önümüzdeki günlerde nihai sonuca gidecek şekilde çözüm sürecinin işletilmesidir önemli olan" dedi.

Davutoğlu, Polonya'ya gidişinden önce Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çözüm süreci konusunda, Atina dönüşü yaptıkları görüşmelerle durumu değerlendirdiklerini kaydeden Davutoğlu, baştan itibaren hedeflerin açık ve net olduğunu vurgulayarak, "Zihnimiz ve uygulayacağımız eylem planı son derece berraktır, aynı berraklığı bütün ilgili taraflardan görmek en tabii hakkımız ve talebimizdir" diye konuştu.

6-7 Ekim olaylarında sergilenen tutumun, çözüm sürecinde sıkıntılar doğurduğunu belirten Davutoğlu, "Çözüm süreci, toplumun her kesimiyle temas halinde, istişareyle yürüttüğümüz bir süreçtir. Bu bağlamda, son durumu gözden geçirip, önümüzdeki günlerde nihai sonuca gidecek şekilde çözüm sürecinin işletilmesidir önemli olan" dedi.

Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir daha bu topraklarda, hiçbir şekilde şiddet ve silah temelli hak arayışının olmayacağı, demokratikleşmenin tam olarak sağlandığı ve hak arayışı iddiasının arkasına saklanarak kamu düzenini tahrip etmek, ülkenin bütünlüğüne zarar vermek gibi gizli amaçlarla hiçbir faaliyete izin verilmeyeceğini de bir kez daha buradan ifade etmek isterim.

Halkımız çözüm sürecini benimsemiştir, bu artık halkımızın malıdır, halkımızın sahiplendiği bir süreçtir. Bazı provokatif çalışmalar olsa bile kesinlikle bu tren bu raydan çıkarılmayacak ama trenin de menzile ulaşması için herkesin üzerine düşeni hiçbir tereddüte mahal bırakmadan yerine getirmesi gerekir."

-AB ilişkileri

Başbakan Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komiseri Hristos Stilianidis ile yaptığı görüşme ve AB- Türkiye ilişkileri konusundaki soruyu yanıtladı.

Bugün yapılan görüşmelerde, üç ana başlık üzerinde özellikle durduklarını dile getiren Davutoğlu, "Türkiye ile Avrupa Birliği müzakerelerinin hızlandırılması ve bu müzakeredeki engellerin ortadan kaldırılması başta 17 fasıl olmak üzere tekrar müzakere açılmasının sağlanması; ikincisi Türkiye'nin vize liberizasyonu ve özellikle Gümrük Birliği bağlamında haklı taleplerinin göz önüne alınması yani siyasi müzakere süreci dışındaki alanlarda işbirliği. Üçüncüsü de komşu bölgelerde başta Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere takip edilecek ortak stratejiler. Çok verimli görüşmeler yaptık, Sayın Dışişleri Bakanımız ve Avrupa Birliği Bakanımız görüşmelere devam edecekler. Bu bağlamda yeniden değerlendirmelerde bulunacağız" diye konuştu.

AB'deki yeni yönetim ile Türkiye'de 62. hükümetin yoğun istişaresi anlamında görüşmelerin önem taşıdığını vurgulayan Ahmet Davutoğlu, iki taraf olarak da bu mekanizmanın devamlılığını istediklerini söyledi.

Davutoğlu, "Komiserlerin tek tek değil kolektif olarak bu tür ziyaretler yaparak sürece ivme katmalarını" beklediklerini dile getirerek, "İçişleri Bakanımız, Adalet Bakanımız, Başbakan Yardımcılarımızın ziyaretleri tamamlanınca da ocak ayında da bizzat ben Brüksel'de temaslarda bulunmak suretiyle AB'nin yeni yönetimiyle ilk istişareleri yapacağız" dedi.

AB- Türkiye ilişkilerine yeni bir ivme katmaya kararlı olduklarını ifade eden Davutoğlu, "Bugün bu ziyaret etrafında da görüşmeler gerçekleştirdik. Yeni görev üstlenen komiserlerinin ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapması olumlu bir adımdır. Ümit ederiz ki bu ziyaretlerle birlikte süreç bir ivme kazanır" dedi.

- Polonya ziyareti

Başbakan Davutoğlu, Polonya'ya, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 600. yıl dönümü faaliyetleri çerçevesinde ziyaret gerçekleştireceğini belirtti. Türkiye ile Polonya arasındaki ilişkilerin birçok açıdan önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, siyasi ilişkilerde hiçbir sorun bulunmadığını, ekonomik ve kültürel ilişkiler açısından da büyük potansiyel bulunduğunu söyledi.

Polonya'nın, AB konusunda Türkiye'yi destekleyen ülkelerden biri olduğunu anımsatan Davutoğlu, "Gerek Avrupa'daki ekonomik kriz sonrası yaşanan gelişmeler ve tabii ki G-0 dönem başkanlığımız bağlamında da yapacağımız istişarelerle, Avrupa'daki ekonomik krize Türkiye ve Polonya'nın nasıl bir yaklaşım sergileyeceğini istişare edeceğiz. Türkiye-AB ilişkilerinde Polonya'nın her zaman gösterdiği desteği daha da artırması talebinde bulunacağız" diye konuştu.

Doğu Avrupa ve Karadeniz bağlamında Karadeniz-Baltık Hattı üzerinde Ukrayna krizini kapsamlı şekilde ele alma imkanına sahip olacaklarını belirten Davutoğlu, Ortadoğu'daki gelişmeler ve diğer uluslararası sorunları da istişare edeceklerini, yarın Türkiye'ye döneceğini kaydetti.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Avrupa Birliği Polonya Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

ANKARALI:

basta bi adam var sinsi biride diyebiliriz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title