Haberler

Başbakan Davutoğlu: (6)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari'de şehit düşen Yüzbaşı Ali Alkan'ın cenazesinde şehidin ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan'ın sözlerine ilişkin, "Orada kardeş acısıyla bu sözlerin sarf edildiğini düşünüyorum.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakkari'de şehit düşen Yüzbaşı Ali Alkan'ın cenazesinde şehidin ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan'ın sözlerine ilişkin, "Orada kardeş acısıyla bu sözlerin sarf edildiğini düşünüyorum. İnsani olarak yaklaşmak gerektiğini de düşünüyorum ama Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının gerektiğinde en derin acılara vakar içinde ve dimdik durabilecek nitelikte yetiştirildiklerine dair inancım da sonsuzdur" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, seçim hükümetini kurması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevlendirilmesinin ardından Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Hangi parti milletvekillerine hangi bakanlıkları teklif edeceğinize dair çalışmalarınızı bize açıklar mısınız? Muhalefete kalan hangi bakanlıkları parti temsilcilerine teklif etmeyi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bu isimler bende mahfuz ama AK Parti, CHP veya diğer muhalefet partileri arasında ayrım gözetmeden özgeçmişleri çerçevesinde son bir iki gündür çalışıyorum. Çünkü beş deniliyor, beş gün. Cumhurbaşkanımız bana görevi versin ondan sonra başlayayım desem bir iki gün de ona çalışıp ayırmam lazımdı, vakit kaybetmememiz lazım. Milletin herhangi bir şekilde 'ne oluyoruz' diye sormasına, bürokrasinin yavaşlamasına izin vermemek lazım. Cumhurbaşkanımız bana böyle bir görev tevdi edebilir düşüncesinde olduğum için kendi ev ödevimi yaptım. Bu çerçevede de zihnimde başbakan yardımcılıkları, bakanlıklar üzerinde bir resim var. Ancak bunu şu anda paylaşmayı uygun görmüyorum. Öncelikle teklif ettiğimiz milletvekili arkadaşlarımızın, başka partiden de olsa CHP, MHP hepsi TBMM çatısı altında, onlardan olumlu cevap gelmesi durumunda bakanlık dağılımları itibarıyla olması gereken şekliyle kendilerine bildireceğiz, görevlendirme yapacağız."

"Eğer milletvekillerine teklif yapmazsam Anayasa'ya aykırı davranırım"

Davutoğlu, "Türk siyasi tarihinde ilk kez olacağı için izlenecek yöntemin Anayasa'ya aykırı olarak yorumlanabileceği ve Anayasa Mahkemesine taşınabileceği"ne dair yorumların hatırlatılması üzerine de iki gündür hem partisinden hem de dışarıdan kanaatine güvendiği anayasa hukukçularıyla bir araya geldiğini ve ne olması gerektiği konusunda önce kendisinin kanaat oluşturduğunu ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, "Ben aksi olursa Anayasa Mahkemesinin iptaline gideceği kanaatindeyim. Eğer milletvekillerine teklif yapmazsam Anayasaya aykırı davranmış olurum. 'Resen dışarıdan sen kendi yakınını mı, tanıdığını mı belki de oraya yaptın' diye bir sualle Başbakana gelinebilir. Ama önce muhalefet partililerine teklifi yaparım, olmadığı zaman gideriz. Burada bir Anayasal ihlal olduğu kanaatinde değilim ama hukuk yolları her zaman açık, işletilebilir. Biz kendimizden eminiz" diye konuştu.

"Bakanlar Kurulu'nun profili nasıl olacak?" sorusunu Davutoğlu, "Bunlar tek tek görevlendirmeler olduğu için parti dengesinden daha çok, açık söyleyeyim kişilerin o görevi ifa edebilmeleri açısından bir değerlendirmenin doğru olduğu kanaatindeyim. Parti dengeleri sayısal olarak oturması lazım ama hangi bakanlığın hangi parti tarafından yürütülmesi gerektiği konusu kişi bazında değerlendirilecek bir şey, parti bazında değil. Hangi milletvekili en uygun olacaksa orada da devlet tecrübesi ya da sivil toplum tecrübesi benim için önemli hususlar. Çünkü iki ay böyle bir tecrübe edinecek bir dönem değil, zaten tecrübesi var olan kişilerin etkin yönetim sergileyebileceği bir dönemdir. Dolayısıyla partililere teklif ederken, aklımın ucundan köşesinden, 'şu partide genel başkanı şundan muhalifmiş onlara yönelelim şu partide bunlar muhalifmiş' gibi, zinhar bir şey geçmedi, geçmez de. Ama eğer tecrübe birikimi bağlamında birileri muhaliftir birileri yakındır o beni ilgilendirmez, başka partinin iç işleridir, hiçbir şekilde kriter olmaz, kendi aralarında istişare edecekler sonra da karışmam" diye yanıtladı.

"Ben doğru kişiyi doğru yerde değerlendirebilmek için teklifimi yaparım" ifadesini kullanan Davutoğlu, reddedilmesi halinde bu sefer dışarıdan atanacak olanlarla da iki ay içinde bu görevi etkin şekilde yürütebilecek kapasitedeki kişilere bakacağını söyledi.

Davutoğlu, ideolojilere, siyasi yaklaşımlara gitmeden bağımsız, tarafsız niteliklere uyan herhangi bir bürokrat, akademisyen, geçmiş siyasi tecrübesi olan birinin bakan olabileceğini kaydetti.

"Her eve düşen acı hepimizin yüreğine düşüyor"

Bir gazetecinin, Hakkari'de şehit düşen yüzbaşının cenazesinde ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan'ın sözlerini ve hakkındaki iddiaları hatırlatması üzerine Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Zor günlerden geçiyoruz. Kimse bugünlerin acısız ve ızdırap vermeyen günler olmadığını iddia edemez. Hepimize bu acılar düşüyor. Her eve düşen acı, hepimizin yüreğine düşüyor. Bunları biz şehit aileleri ile bir araya geldiğimizde, görüştüğümüzde de derinden hissediyoruz. Türkiye 78 milyonluk bir büyük aile. Zor zamanlarda nasıl kenetlendiğimizi, deprem felaketleri, şimdi yaşadığımız sel felaketi, terör felaketinde cümle alem şahit, öyle bir şehit haberi geldiğinde yüreğinde sızı hissetmeyen hiçbir vatandaşımız olduğu kanaatinde değilim.

Tabii ateş düştüğü yeri daha fazla yakar, hepimizi yakıyor ama... Bir aile için bu acının hissedilmesi de doğaldır. Ben, onlarca şehit ailesiyle konuştum. Emin olun hala hatırladığımda gözlerimi yaşartan çok insani diyaloglar duyduk. Başsağlığı için aradığınız bir babanın, annenin 'devlet, vatan, millet sağolsun' dediğinde, yürekten deyişini, size duyduğu güveni ifade etmesini, şu ana kadar hepsini aradım. Aradıklarımdan tek bir kişi sitemkar bir ifadede bulunmadı. Anneler, babalar, yaşlılar, gençler..."

GATA'da gazileri ziyaret ettiğini hatırlatan Davutoğlu, bir gazinin kendisine "Şuradan çıkayım hemen gidip mücadeleye devam edeceğim Sayın Başbakanım" dediğini aktardı. Gazinin Adana'daki annesini aradığını kaydeden Davutoğlu, annesinin "Ben bugünler için yetiştirdim" dediğini ve kendilerine de dua ettiğini kaydetti.

Böyle günlerin "dayanışma günleri" olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ola ki art niyetli provokasyonlar varsa, bu olayı kastetmiyorum, onlara karşı da vakar içinde davranma günleri..." dedi.

Sevgilisi olan yaralı bir gazinin kendisine "Çıktığım anda nişana, söze değil, bıraktığım yere gideceğim Sayın Başbakanım" dediğini anlatan Davutoğlu, "Bizim askerimizin, subayımızın bilinci bu, şuuru bu... Şu anda büyük bir kahramanlıkla, fedakarlıkla bu yarbayımızın silah arkadaşları da Türkiye'nin her yerinde dağlarda, yaylalarda al bayrak için çarpışıyor. Bu vatanın birliği, beraberliği için çarpışıyor" şeklinde konuştu.

"Acıları anlıyoruz ama bu vakarın korunması gerektiğini düşünüyorum"

"Acıyı anlarız, ızdırabı hep hissederiz" diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla orada kardeş acısıyla bu sözlerin sarf edildiğini düşünüyorum. Bu anlamda insani olarak yaklaşmak gerektiğini de düşünüyorum ama Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının gerektiğinde en derin acılara vakar içinde ve dimdik durabilecek nitelikte yetiştirildiklerine dair inancım da sonsuzdur. Yüksek Askeri Şura'ya katıldım. Özel Kuvvetler Birliği'ni ziyaret ettim. Çelik iradeli, kararlı, vakur subaylarımızı görmek bana sadece gurur, onur ve geleceğe dair ümit verdi. Zor zamanlarda, zorlu süreçlerde vakar ve kararlılık acıları dindirecek tek şeydir. Fedakarlık yaptığımızda da o fedakarlıkları gelecek nesiller için yaptığımızın bilincinde ve şuurunda olmamız hepimize katkı sağlar. Acıları anlıyoruz ama bu vakarın korunması gerektiğini düşünüyorum."

Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile ittifak yapacağı iddialarına ilişkin ise şunları söyledi:

"7 Haziran tablosu birçok siyasi partiler arasında işbirliği imkanlarını, seçim öncesinde de işbirliği imkanlarını değerlendirebileceği bir ortam da doğurdu. Ancak şu anda hemen bu konuda alınmış bir karar yok. Fakat herhangi bir teklif ya da görüşme süreci olursa da sadece bu partilerle değil, Türkiye'nin genelinde... Keşke Türkiye'de 2-3 partili bütünleşmeler silsilesi yaşansa. Siyasi tablo, seçim sandığında çarşaf gibi oy pusulası yerine, bunları da yanlış görmüyorum, herkesin hakkıdır ama siyasi yelpazelerde bütünleşme olursa siyasi istikrarın en büyük garantisi odur. Bu çerçevede çabalar olabilir. Ama şu anda ortaya çıkmış bir durum söz konusu değil."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Mehmet Alkan Ak Parti Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
title