Haberler

Başbakan Davutoğlu: (5)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terör örgütüne çok büyük bir darbe vurduk. Çok ciddi bir darbe vurduk. Şehit cenazelerimiz bizi hep üzüyor ama şehit cenazelerinde ortaya çıkan hüzünlü görüntüler terör operasyonlarının başarısına gölge düşürmemeli" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Terör örgütüne çok büyük bir darbe vurduk. Çok ciddi bir darbe vurduk. Şehit cenazelerimiz bizi hep üzüyor ama şehit cenazelerinde ortaya çıkan hüzünlü görüntüler terör operasyonlarının başarısına gölge düşürmemeli" dedi.

Davutoğlu, NTV televizyonunda katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

Terörle mücadele konusunda gerekli tedbirleri almak durumunda olduklarını anlatan Davutoğlu, "Biz gereğini yaptık. Bunu da kimse ile müzakere etmeyiz. Kürt vatandaşlarımızın, Alevi vatandaşlarımızın, Sünni, Türk vatandaşlarımızın hak ve ve hukukunu korumayı kimseyle müzakere etmeyiz ama terör örgütü, bu anlamda silahlı gruplar, ' Türkiye'yi terk edeceğiz' diye söz verdikleri halde iki yıl geçti sabırla bunları söyledik, 'artık Türkiye'de bu yapılar olmayacak' dedik aksini yapmaya çalıştılar" diye konuştu.

Davutoğlu, terör örgütü mensuplarının Suriye'den ve Irak'tan getirilen silahlarla Nusaybin'de, Silopi'de, Cizre'de belli yerlerde çatışma içerisine girdiklerini belirterek, "Bir ülkede demokrasiyi yaşatmakla, terörle mücadeleyi aynı anda yapmak o kadar zor bir şey ki. Neden biliyor musunuz? Terörle mücadeleyi bir Avrupa ülkesinde rahat yürütebilirsiniz. Çünkü yanınızda Suriye yok, Irak yok. Terör örgütleri ile noktasal mücadele ederken demokrasinizi de korursunuz ya da tamamen antidemokratik bir ülkede terörle mücadeleyi kendinizce yürütebilirsiniz çünkü günde yüz kişi ölse kimsenin haberi olmaz. Hem kamuoyu hassasiyeti çok yüksek ise hem siz özgürlükleri korumakla yükümlü iseniz aynı anda da terörle mücadele yapıp yanınızda da Suriye, Irak gibi çökmüş iki devlet var ise işte o zaman zorlaşır" ifadesini kullandı.

-"Demokratikleşme için atılan adımlar istismar edildi"

Kobani olayları bahane edilerek gerçekleşen eylemler sonrasında valileri, İçişleri Bakanlarını dinlediğini aktaran Davutoğlu, demokratikleşme için atılan adımların istismar edildiğini vurguladı. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir araba şurada gözümüzün önünden silah dolu, uyuşturucu dolu olarak geçse eski mevzuata göre güvenlik yasasından önce savcıdan izin almadan o arabayı durdurup arayamazsınız. Savcıdan izin alıp gelene kadar o araba içinde ki silahlı araba bilmem nerede ki bir eve depoya ulaşabiliyor. Bu yanlış bir şey miydi, değil. Çağdaş demokrasilerde savcı izni olmadan evlerin arabaların aranmaması doğru bir ilke. Bu ilkeyi savunduktan sonra 'ya siz bunu niye yapmadınız, valiler niye yapmadınız' demekte bir çelişki var. Çünkü o anda o prensibi uyguladığınızda belli kaçaklar olabiliyor. Bazı ülkelerde doğrudan arabayı hemen arayabilirsiniz. Amerika'da isterseniz polis durdurduğu anda arabayı elinizi direksiyonda tutabilirsiniz, oynatamazsınız. Burada demokrasi suçlu değil, demokratik özgürlük alanlarını istismar eden terör örgütünde."

"Söyledikleriniz Sayın Cumhurbaşkanı'nın 'çözüm sürecinde silah stoklamışlar' sözü ile bağlantılı mı?" şeklinde soru üzerine Davutoğlu şunları kaydetti:

"Onu kastediyorum. Kastedilen İç Güvenlik Yasası'nda bu anlamda bir değişiklik yapmak zorunda kaldık. Eskiden 90'lı yıllarda yol aramaları vardı. Bir yerden bir yere giderken birkaç kilometrede bir aranıyordu. Hatta 90'lı yıllarda bir ilçede 'şu kadar un olur onun fazlası olmaz' gibi kurallar getirilmişti. Konvoylar belli saatlerde giderlerdi. Mezralara çıkma yasağı vardı. Bunlar oradaki hayatı sık boğaz eden şeylerdi. Biz bunları kaldırıp oradaki hayat alanı açtık. Mezralar açıldı. Herkes serbestçe batı ülkelerindeki gibi seyahat etmeye başladı. Bu tablo istismar edilerek silah stoklanması ya da Diyadin olayında olduğu gibi terör grupları iniyor yaylaya, mezraya, köylülere bir şey. yapmaya başlıyor. Haraç almak için adam kaçırılıyor. Şimdi bu teröre taviz verildi anlamına gelmiyor. Bizim beklentimiz, şu anda Doğu'da Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımızın gür bir sesle dönüp terör örgütüne, bunu destekleyenlere, ' 90'lı yıllarda şikayet ettiğimiz her şeyi siz yapıyorsunuz. Yol kesmeleri ve oradaki baskıları siz yapıyorsunuz, siz haraç topluyorsunuz' bunları söyleyip, Türkiye'de ki demokrasiyi desteklemeleri özerklik ilanı benzeri gibi. Sanki Türkiye'de kamu otoritesi yok, Türkiye'de meclis yok, Türkiye'de yönetimin tartışılacağı yegane yer TBMM'dir. Herkes görüşünü orada beyan edebilir ama TBMM'nin yapmadığı bir yasal düzenlemeyi yapmaya çalışır, kendi hukukunu oluşturursa, biz ona 'bu ülkede bir hukuk var' deriz. Bu sebeple teröre karşı operasyonlar sadece bir operasyon, Türkiye'de demokrasiyi kurtarma operasyonudur. Hem huzuru sağlayacağız hem de demokrasiyi koruyacağız. Biz operasyonları yapmamış olsaydık şimdi o dağlarda, yollarda, yaylalarda terör örgütü istediği adamı istediği yere götürür haldeydi. Ben buradan bütün emniyet birimlerimizi ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Emniyet birimlerimiz olağanüstü fedakarlıkla görevlerini yürütüyorlar."

"Terör örgütüne büyük darbe vurduk"

Davutoğlu, operasyonların terör örgütünde büyük tahribata yol açtığını belirterek, "Terör örgütüne çok büyük bir darbe vurduk. Çok ciddi bir darbe vurduk. Şehit cenazelerimiz bizi hep üzüyor ama şehit cenazelerinde ortaya çıkan hüzünlü görüntüler terör operasyonlarının başarısına gölge düşürmemeli. 23 Temmuz'da verdiğimiz talimat ve gece 02.00'de benim aldığım hedefler bağlamında aldığım brifing sonrasında bütün o hedefler Kuzey Irak'ta bütün o hedefler yerle bir edildi. Karargahlar, barınaklar, depolar, silah depoları üçte iki oranında tahribata ulaştı. Kendileri de şimdi kabul ediyorlar. Şehirlerde ki bütün illegal yapılar, buna öncülük etmeye çalışanlar hukuka götürüldü. Cizre'de olduğu gibi mahalleleri halka kapatıp burası şu mahalle demeye çalışılan yerlerde de Türkiye'nin her yerinde ki ilçeler gibi hukukun olduğu ilçeler haline geldi gelecek" dedi.

Şehit verilen olayların çoğunda bir çatışmanın yaşanmadığına işaret eden Davutoğlu, "Korkakça ve haince yola mayın döşüyor, yola patlayıcı koyuyor. Bu örgütün psikolojini de yansıtan bir şey. Silahlı Kuvvetler alan hakimiyetini kesinlikle sağlayana kadar her yerde bu operasyonlar devam edecek. Hiçbir tereddüt olmasın seçime gidiyoruz, şu olur, bu olur, seçimler ülke huzuru içindir. Onun için yapılır eğer herhangi birileri ülke huzurunu bozmak için eylem içine girmişlerse, karşı tedbir almak konusunda hiçbir şeyden kaçınmayız. Hem seçim güvenliğini sağlayacağız hem de Türkiye'yi de bu terör belasına karşı ayakta tutacağız" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

title