Haberler

Barınma Merkezlerine Yeni Düzenleme

Barınma merkezleri kurulurken, yaşam hakkının korunması, refakatsiz çocuğun yüksek yararının gözetilmesi gibi konular esas alınacak.

Barınma merkezleri kurulurken, yaşam hakkının korunması, refakatsiz çocuğun yüksek yararının gözetilmesi gibi konular esas alınacak. Merkezlerin güvenliği için gerektiğinde valilikçe genel kolluk birimleri görevlendirilebilecek.

İçişleri Bakanlığı Kabul ve Barınma Merkezleri ile Geri Gönderme

Merkezlerinin Kurulması, Yönetimi, İşletilmesi, İşlettirilmesi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne bağlı kabul ve barınma merkezleri ile geri gönderme merkezlerinin kurulması, yönetimi, işletilmesiyle ilgili mali konulara ilişkin usul ve esasların belirlendiği yönetmeliğe göre, merkezler kurulurken, "yaşam hakkının korunması, refakatsiz çocuğun yüksek yararının gözetilmesi, kişisel bilgilerin gizli tutulması, barınanların inanç ve ibadet özgürlüklerine saygı gösterilmesi ve dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin hizmet verilmesi" esas alınacak.

-GÜVENLİK İÇİN KOLLUK KUVVETLERİ-

Merkezler, Genel Müdürlükle yapılacak protokol çerçevesinde doğrudan işletilebileceği gibi, yönetim biriminin görev alanına girmeyen beslenme, barınma, temizlik, güvenlik, sağlık, sosyal ve psikolojik destek, sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler gibi hizmetler; kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye Kızılay Derneği, kamu yararına çalışan derneklerden göç alanında uzmanlığı bulunanlar tarafından işletilebilecek.

Yine, merkezlerde hizmetlerin yürütülmesi sırasında ihtiyaç halinde, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, vakıf, sivil toplum kuruluşları, gönüllü gerçek ve tüzel kişiler ile özel sektörün desteğinin alınması amacıyla Genel Müdürlükle koordinasyon halinde işbirliği yapılacak.

Valilikçe, ihtiyaç duyulduğunda, iç ve dış güvenliğin sağlanması amacıyla genel kolluk birimleri merkezlerde görevlendirilebilecek. Yine özel güvenlik hizmeti sağlayan kurumlardan hizmet satın alma yoluyla da sağlanabilecek.

Merkezlerin bizzat işletilmesine veya işlettirilmesine bakılmaksızın yönetim, gözetim, denetim ve koordinasyonu yetkisi; merkez müdürü ve ona bağlı yönetim birimi tarafından yerine getirilecek olup devredilmeyecek. Merkez müdürü, merkezin en üst amiri olup, görevlerinden dolayı merkezin bulunduğu yerin il müdürüne karşı sorumlu olacak.

-MERKEZLERDE VERİLECEK HİZMETLER-

Yönetmelikte merkezlerde verilecek hizmetler de şöyle sıralandı: "Barınma ve beslenme, iç ve dış güvenlik, yabancı tarafından bedeli karşılanamayan acil ve temel sağlık hizmetleri, psikolojik ve sosyal destek faaliyetleri, özel ihtiyaç sahiplerine uygun alanların tahsis edilmesi, barınanların kıymetli eşyalarının emanete alınması, merkezler arası nakil ve sınır dışı nakil işlemleri."

Birinci fıkrada belirtilen hizmetlerin sağlanması ile buna ilişkin standartlar Genel Müdürlük tarafından belirlenecek.

Kaynak: ANKA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title