Haberler

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Avukat Ülgen: "Yasaya aykırı delil toplama almış başını gidiyor. Bunlar ileride Türk hukukun başına dert açacaktır" "Gerçeklere aykırı, gerçeklerden kaçan bir yargılama ile buraya geldik. Bunu kırmak zorundayız"

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli Orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasına 15. günde devam edildi.

Sanıklar Süha Tanyeri, Çetin Doğan, Dursun Çiçek, Nedim Ulusan, Ahmet Zeki Üçok ve Ahmet Bertan Nogaylaroğlu'nun avukatı Celal Ülgen, dün başladığı savunmasını sürdürdü.

Celal Ülgen, yargılama sürecinde mahkeme tarafından sanıklara ve ailelerine umut pompalandığını, avukatlara, "savunmaları kısa tutun tahliyelere başlanacak" dendiğini söyledi. Bunun üzerine, sanık yakınlarının avukatlara savunmaları uzatmamaları konusunda telkinde bulunduğunu anlatan Ülgen, şöyle devam etti:

"Karar aşaması geldiğinde tutuklu aileleri bayram yerine gider gibi en güzel giysilerini giydiler, bayanlar saçlarını yaptırdılar, güzel kokular sürdüler. Bütün inançları tahliye olacakları yönündeydi. Karar okunduğu zaman bayram yerine gelen aileler, bir mezbaha yerinde boğazları kesilmiş kuzular, koyunlar gibi yerlere serildiler. Bana 'haklıymışsın' dediler. 42 yıllık meslek hayatımda bir yargıç ne zaman iyi davranırsa sanık yakınları ile iyi konuşursa kötü sonuçlar çıkar, ne zaman kötü davranırsa beraat ettirir."

-"Kozmik odada saklansa ne olur, saklanması ne olur"

Davanın temyiz incelemesi için Yargıtay Cumhuriyet Başşasavcılığı ve 9. Ceza Dairesinde hazırlanan "kozmik oda"yı eleştiren Ülgen, "Burada artık kozmik odaya ne gerek var baştan yapılmış olması gerekenlerin sonradan yapılması  delillerin güvenliğini sağlamaz. Artık kozmik odada saklansa ne olur, saklamasa ne olur? Bunlar en başta yapılacaktı" diye konuştu.

Mahkemece delil kabul edilen dijital belgelerin hiçbirinin sanıkların üzerinde çıkmadığını söyleyen Ülgen, şunları kaydetti:

"Yasaya aykırı delil toplama almış başını gidiyor. Bunlar ileride Türk hukukun başına dert açacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden dönecektir. Gerçeklere aykırı, gerçeklerden kaçan bir yargılama ile buraya geldik. Bunu kırmak zorundayız. Çünkü Türk yargısı geldiği noktada Avrupa'da sözü edilecek bir yargı olmuştu. Yandaşlıklar, aksaklıklar vardı ama aşılabilirdi. Türk yargısına sahip çıkmak zorundayız. Hukuka aykırılıklar, göz göre göre yüksek mahkemeden geçmemeli, geçemez."

Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, şu ana kadar 75 avukatın savunma yaptığını hatırlatarak, Ülgen'in tekrardan kaçınmasını istedi. Ertuğrul, "Maddi, çıplak gerçeği tamamen ortaya koymak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Buna saygı duyuyoruz. Ancak tekrarlardan kaçınırsanız daha yararlı olur" dedi.

- "Ekonomi politikaları Haydar Baş'tan"

Celal Ülgen, darbenin ardından kurulacağı iddia edilen Milli Mutabakat Hükümetinin ekonomi programının, ekonomi Profesörü Haydar Baş'ın 2005 yılındaki konuşmasıyla bire bir aynı olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Sözde hükümetin ekonomi programı Haydar Baş'ın 2005 yılında yaptığı bir konuşmadan alınmış. Haydar Baş daha sonra 'Milli Ekonomi Modeli' adı altında, tebliğler halinde kitap olarak bunları yayınlamış. Konuşmanın yapıldığı ve kitabın yayınlandığı tarih 2005. Hem Haydar Baş'ın ekonomiyle ilgili söylemlerini parti programı yapacaksınız hem de Haydar Baş'ı darbe sonrası tutuklanacaklar listesi içine alacaksınız. Sahtekarlık yapanların akıllarının, zekalarının bu kadar olduğunu gösteriyor. Çok mükemmel, ayrıntılı bir plan yapmışlar, kutluyorum. Tek sıkıntı, zaman kurgularının yerine getirilememesi. Plan özgün olarak bile hazırlanmamış, yamalı bohça gibi."

-"Konuşan yargıç istiyoruz"

Başkan Ertuğrul, savunmaları kesintiye uğratmamak için azami gayret gösterdiğini belirterek, şu ana kadar yapılan savunmalarda, yerel mahkeme hükmüne esas alınan delillerdeki çelişki ve sıkıntıların dile getirildiğini söyledi. Ertuğrul, "Siz de meslek tecrübenizi konuşturdunuz ve  somutlaştırdınız. Yararlı olmadı desek doğru söylememiş oluruz. Ama savunma süresinin tasarruflu kullanılması adına, tekrarlardan kaçınırsanız. Aramızda bir diyalog olsun diye bunları söylüyorum" diye konuştu.

Celal Ülgen de "Diyaloglara susamış vaziyetteyiz. Biz konuşan yargıç istiyoruz. Biz de yargıçlar susuyor, sıkıntımız bu" ifadesini kullandı. Avukat Ülgen, verilen öğle arasının ardından savunmasına devam edecek. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Haydar Baş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title