Haberler

Balkanlar'da Kurban Bayramı coşkusu

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Hırvatistan'daki Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti. Cami ve avlularda yer kalmayınca cemaat sokaklarda saf tuttu.

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Hırvatistan'daki Müslümanlar, bayram namazı için camilere akın etti. Cami ve avlularda yer kalmayınca cemaat sokaklarda saf tuttu.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'nde toplanan binlerce Müslümana bayram namazını, Bosna Hersek Reis-ul-uleması Hüseyin Kavazoviç kıldırdı. Kavazoviç, okuduğu bayram hutbesinde, bayramın bütün İslam alemi için önemli olduğuna işaret ederek, Bosna Hersek, Balkanlar ve tüm dünyadaki Müslümanlar arasındaki birlik beraberliğe dikkat çekti.

İslam'ın inanlardan disipline olmalarını, ruhlarını temizlemelerini istediğini belirten Kavazoviç, cömertliğe, sevgiye, kardeşliğe, merhamete ve başkalarına saygıya vurgu yaptı. Kavazoviç, "Bosnalı Müslümanlar, başka ideolojilere ve kendi halklarına özgürlük vermeyen liderlere mahkum olmamalı. Bugün özgürlüğümüze tekrar kavuştuğumuzda, bu özgürlüğün sorumluluğunu da üstlenmiş oluyoruz. Boşnaklar nereye doğru gittiklerini çok iyi bilmeli" diye konuştu.

Kavazoviç ve Gazi Hüsrevbey Camisi'nde bayram namazını kılan diğer yetkililer, namazın ardından cemaatle bayramlaştı.

Bosna Hersek'in Banya Luka kentinde 1993 yılında Sırp ordusu tarafından yıkılan tarihi Ferhadiye Camisi'nin yanında bulunan Ferhat Paşa Mescidi'nde de bayram namazı kılındı. Burada bayram namazını kıldıran Banya Luka Müftüsü Edhem Çamciç, Banya Lukalı Müslümanlara verdiği hutbede, kendi birliklerini korumaları çağrısında bulunarak, bu şekilde din ve ırk ayrımı yapmadan tüm insanların birliğini koruyacağını söyledi.

- Karadağ, Makedonya, Hırvatistan, Sırbistan ve Kosova'da bayram namazı

Batı Balkanlar'ın en küçük ülkesi Karadağ'da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Rojaye, Biyelo Polje, Plyevlya, Ulciny ve Bar gibi kentlerde de bayram namazı eda edildi. Karadağ Reis-ul Uleması Rifat Feyziç'in hac vazifesi dolayısıyla ülkesinde bulunmadığı için başkent Podgorica'daki Dinoşa Camisi'nde bayram namazını Karadağ Başmüftülüğünden Enis Burcoviç kıldırdı.

Makedonya'daki Müslümanlar da bu sabah bayram namazını kılmak icin camileri doldurdu. Başkent Üsküp'teki Mustafa Paşa Camisi'nde bayram namazını Kalkandelen Müftüsü Alifikri Esati kıldırdı. Namazın ardından, Üsküp'teki İsa Bey Medresesi ve İslam Birliği Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu ilahi grubu Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça ilahiler söyledi. Program, devlet televizyonu MRT 2 tarafından canlı yayımlandı.

Makedonya İslam Birliği Başkanı Reis-ul Ulema Süleyman Efendi Recebi ise bayram namazı öncesinde vaaz verdi. Recebi, bu bayramın halk arasında küçük bayram olarak anıldığını ve bunun bir hata olduğunu belirterek, Kurban Bayramı'nın büyük bayram olduğunu ifade etti.

Mustafa Paşa Camisi'nde namazını kılan çok sayıdaki Makedonyalı Müslüman, namazın ardından cami avlusunda bayramlaştı.

Hırvatistan Başmüftüsü Aziz Hasanoviç, Riyeka kentinde yeni yapılan camide bayram namazını kıldırdı. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de yaşayan Müslümanlar her sene olduğu gibi başkentteki Zagreb Camisi'nde bayram namazını kıldı. Cami çıkışında Müslümanları karşılayan Zagreb Büyükşehir Belediye Başkanı Milan Bandiç, Kurban Bayramı'nı kutladı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da da kentin tek camisi olan Bayraklı Camisi'nde toplanan vatandaşlar, bayram namazı kıldı. Boşnak nüfusunun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan yaklaşık 300 cami de bayram namazı dolayısıyla dolup taştı. Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar ile Müslümanların yaşadığı Preşeva Vadisi'nin yanı sıra Şabac, Kraguyevac, Novi Sad ve Niş kentlerde de Kurban Bayramı sevinci yaşandı.

Yaklaşık 2 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılardan oluşan Kosova'da da başta başkent Priştine olmak üzere Prizren ve diğer kentlerdeki camilerde bayram namazı kılındı.

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Hırvatistan Saraybosna Kosova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title