Haberler

Balkanlar'da "Ederlezi" Kutlamaları

Güncelleme:

Eski Yugoslavya ülkelerinde yaşayan Roman vatandaşlar, Balkanlar'da "Ederlezi" ya da "Djurdjevdan" isimleriyle bilinen Hıdrellezi kutladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Belgrad'daki Roman mahallelerinde "Ederlezi" kutlamaları detayı Balkanlar'da "Ederlezi" kutlamaları- Eski Yugoslavya ülkelerinde yaşayan Romanlar "Ederlezi" ya da "Djurdjevdan" isimleriyle bilinen bayramı kutladı Eski Yugoslavya ülkelerinde yaşayan Roman vatandaşlar, Balkanlar'da "Ederlezi" ya da "Djurdjevdan" isimleriyle bilinen Hıdırellezi kutladı.Bosna Hersek'in Zenitsa kentinde, Romano Centro Derneği tarafından düzenlenen organizasyonda şarkılar söylenip, oyunlar oynandı. Etkinlikler kapsamında şehirdeki bazı okulların koroları ve folklor ekipleri de sahne aldı.Romano Centro Derneği Başkanı Salko Musiç, Ederlezi'nin Roman toplumunun en önemli bayramı olduğunu belirterek, zor koşullarda yaşasalar da Romanlar'ın her zaman dostluk elini uzatmaya hazır olduklarını söyledi.Zenitsalı gençler de bugün Roman arkadaşları ile birlikte Ederlezi'yi kutladı. Amina Haciç, ilk kez Ederlezi kutlamalarına katıldığını ifade ederek, böyle bir etkinliğe katılmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti.Romanların en büyük bayramı olan Ederlezi, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Roman mahallelerinde kutlandı.Belgradlı Romanlar, Ederlezi dolayısıyla merkezi bir etkinlik düzenlenmediği için bu günü yakın arkadaşları ve aileleriyle kutlamayı tercih etti.Romanların yaşadığı Vuk Vrçeviç Mahallesi'nde sabahın erken saatlerinden itibaren müzik sesleri yükselirken, geleneksel olarak kuzu kesilip kanı çocukların yüzüne sürüldü.Hurdacılıkla geçimini sağlayan Muhamed Aliyeviç, hayat standartlarından memnun olmadığını ancak tüm olumsuzluklara rağmen bu günü ailesi ve arkadaşları ile birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.Hırvatistan'ın başkenti Zagreb ve civar yerleşim birimlerinde yaşayan Romanlar da bu önemli günü aileleri ile birlikte kutladı. Geleneksel olarak kuzu çeviren ve sabahın erken saatlerinde Sava Nehri'nde yüzen Romanlar, 11 Mayıs'a kadar farklı etkinliklerle Ederlezi'yi kutlayacak.Zagreb Büyükşehir Belediyesi de şehirdeki Romanlar için yarın bir akşam yemeği organize edecek.- Her erkek çocuk için bir kuzuBalkanlarda "Ederlezi" çoşkusunun yaşandığı bir diğer ülke ise Kosova'ydı.Graçanitsa'ya bağlı Preotsa ve Laplyeg köylerine yaşayan Romanlar, Ederlezi'yi müzikli eğlence programlarıyla kutladı.Milyayim Eminoviç, bugün geleneksel olarak kuzu kestiklerini ve bu geleneğin babadan oğla geçtiğini belirterek, "Babam altı ay önce vefat edince bu geleneği ben devraldım. Geleneğe göre, evdeki her erkek çocuk için bir kuzu kesiliyor ancak şimdiki ekonomik koşulları göz önüne alınca bu pek mümkün değil. Bugün sembolik olarak bir kuzu kestik" diye konuştu.Ederlezi, Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'nın ünlü Roman mahallesi Konik'te de kutlandı. Yaşları küçük Romanlar bu bayramı sokaklarda kutlarken, yaşlı Romanlar ise evlerinde misafir ağırladı. Konik'teki hemen her evden müzik sesleri yükselirken, zorlu ekonomik koşullarda yaşam mücadelesini sürdüren Romanların bir günlüğüne de olsa tüm sıkıntılarını unutarak, bu özel günü kutladıkları görüldü.

Kaynak: AA / Güncel

Yugoslavya Belgrad Zagreb Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title