Haberler

Balkan ülkeleri liderleri Dubrovnik'te buluştu

Hırvatistan'ın güneyindeki Dubrovnik kentinde, Balkan ülkelerinin devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, "bölgesel iş birliği ve bölge ülkelerinin AB üyeliği süreci" ele alındı.

MERAL BALOTA - Hırvatistan'ın güneyindeki Dubrovnik kentinde, Balkan ülkelerinin devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, "bölgesel iş birliği ve bölge ülkelerinin AB üyeliği süreci" ele alındı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'in ev sahipliğinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in şeref konuğu olduğu toplantıya, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Hırvat üye Jelyko Komşiç ve Sırp üye Neboyşa Radmanoviç, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov katıldı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Yosipoviç, ''Brdo-Brijuni Süreci'' adıyla bilinen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, barış, güvenlik, istikrar, dayanışma ve ekonomik büyümenin Avrupa toplumlarının en önemli hedefleri olduğunu belirterek, Avrupa'nın Güneydoğu Avrupa olmaksızın bir bütün olmadığını, Avrupa'nın bir bütün olması için atılacak adımları konuşmak için burada bir araya geldiklerini söyledi.

AB üyeliğinin ciddi reformlar gerektirdiğini kaydeden Yosipoviç, ''Komşularımıza, dostlarımıza AB için gerekli koşulları sağlamalarında yardımcı olmak için buradayız. Sadece bu masada oturan bizlerin değil, AB'nin de kararlılığıyla Güneydoğu Avrupa, Avrupa'nın bir parçası haline gelecektir'' şeklinde konuştu.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ise "Brdo-Brijuni Süreci" girişiminin bölge açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek, bölge liderlerinin toplantı boyunca karşılıklı iş birliği ve dostluk ilişkileri üzerine fikir alışverişinde bulunacağını, aynı zamanda Almanya Başbakanı Merkel ile ülkelerinin AB üyelik süreçlerini değerlendirme imkanı elde edeceklerini ifade etti.

- "Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi önemli"

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise konuşmasının başında geçen mayıs ayında Sırbistan ve Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden kurbanların ailelerine başsağlığı diledi.

Bölge ülkelerinin tamamının AB üyelik sürecine girdiğini ve belli bir mesafe kaydettiğini söyleyen Merkel, bazılarının adaylık statüsü aldığını, bazılarının müzakere sürecinin devam ettiğini ifade etti.

Merkel ayrıca, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde yürütülen müzakerelerde de önemli neticeler alındığını belirterek, ''Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi önemli bir konu. Yeni yollara koyulmak için her zaman cesur olmak gerekli. Bosna Hersek'in de AB üyelik sürecinde yeni bir politikaya sahip olmasını istiyoruz. Bu yeni politika sayesinde, Bosna Hersek'te yaşayan insanlara onların geleceğinin AB'de olduğunu göstermeliyiz'' diye konuştu.

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim meselesine de değinen Merkel, bu konunun AB'yi de zorladığını, ancak bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini, bu konuda Almanya'nın iş birliğine hazır olduğunu vurguladı.

Merkel, Avrupa Komisyonu'nun altyapı, karayolu, demiryolu, petrol boru hattı gibi projeleri desteklemeye hazır olduğuna işaret ederek, yollar iyi olduğu zaman insanların daha fazla seyahat edeceğini, bunun tüm taraflar için iyi olacağını sözlerine ekledi.

Aılış konuşmalarının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Bu akşam sona erecek toplantıya katılan bölge ülkelerinin liderleri, "bölgesel iş birliği, Avrupa Birliği (AB) müzakere süreçleri, alt yapı yatırımları ve enerji projeleri" gibi konuları ele aldı.

Güneydoğu Avrupa ülkeleri liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı ilk kez geçen yıl 1 Temmuz'da Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlendi. Daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin de katılımıyla 25 Temmuz'da Slovenya'nın Krany şehri yakınlarındaki Brdo'da yapılan toplantıya ''Brdo-Brijuni Süreci'' adı verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Angela Merkel Hırvatistan Dubrovnik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title