Haberler

Balıkesir Burhaniye Taş Baskı Zeytinyağına İlgi

Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde 100 yıllık bir işletmede; eski usul taş baskıda zeytinyağı üretimi yapılıyor.

Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde 100 yıllık bir işletmede; eski usul taş baskıda zeytinyağı üretimi yapılıyor. Çok sayıdaki vatandaş eski damak tadını yaşamak için sızma zeytinyağı üretimi yapan bu tesisi tercih ediyor.

Pelitköy Mahallesi'ndeki zeytinyağı fabrikasına gelen zeytinler, yıkandıktan sonra dönen taşlarla ezilip torbalara konularak presleniyor. Hidrolik presler ile sıkıştırılarak torbadan sızarak elde edilen yağdan, müdavimi vazgeçemiyor. Yurdun çeşitli kentlerine korgoyla zeytinyağı gönderdiklerini belirten fabrika sahibi 60 yaşındaki Güneri Güven, "Tesisimiz 1914 senesinde Molla Osmanoğlu tarafından kurulmuş. Yüzyıldan beri faaliyet göstermektedir. Ben üçüncü kuşak olarak devam etmekteyim. Tesisimizde taş baskıda çalışmaktayız. Çıkan yağlar, zeytinler günlük olarak işlenip, hakiki sızma diye tabir ettikleri yağları üretiyoruz. Bu çıkan yağları, zeytinyağını iyi bilenler tercih ederler. Diğer üretilen yağlara göre tadı daha leziz. Damak tadı daha iyidir. Fakat yeni sistemlerde ürün daha çabuk işlendiği için müşteriler onları tercih ediyor. Ama bizim de kendimize göre müşterimiz var. Çıkan yağları perakende olarak piyasaya pazarlıyoruz. Her geçen gün talep daha çok artıyor. Kargoyla, yağları sipariş üzerine adreslere kadar gönderiyoruz. Herkes bir defa yediği zaman vazgeçemiyor ve memnun kakıyor" dedi.

Vatandaşlardan İskender Yeşilbaş, "Taş sıkma zeytinyağının tadı daha güzel. Devamlı bunu yaptırıyoruz. Yani tadına doyamıyoruz. Diğer baskılarda da var ama, bu tadı tutmuyor" dedi.

TAŞ BASKI YÖNTEMİ NEDİR?

Taş baskı yöntemiyle elde edilen zeytinyağı, eski usul granit taşlar ile ezilerek elde edilen zeytin hamurunun elle özel torbaların içerisine doldurulduktan sonra hidrolik presler ile sıkıştırılmasıyla sızan yağdır. Zeytin özsuyu ve posası ile elde edilen bu yağ daha sonra bekletilerek ve çökertilip damıtılarak, posasından ve öz suyundan ayrılır ve elde edilen bu yağa taş baskı zeytinyağı denir. Hiçbir şekilde hızlı devir, yüksek ısı ve mekanik bir işlemle tabi tutulmadan elde edilen, kıvamlı, yumuşak tatlı ve kendine has bir nefaseti olan eski usul üretilmiş bir yağdır. Bu yöntemde elde edilen zeytinyağı, diğer yöntemlere göre aynı zeytinden elde edilen yağ oranı düşük ve daha maliyetli, ancak yağ nefaseti ve kalitesi daha yüksektir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Burhaniye Balıkesir Pelitköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (1)

Boran:

Soğuk sıkım zeytinyağı üreten, böylesi yerlerin çoğalmasını , bu üretimi yapanların desteklenmesini , tanıtımlarının yapılmasını istiyoruz. Hoşça kalın.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title