Haberler

Bakü-Ceyhan Hattından 2500. Tankere Ham Petrol Yüklendi

Güncelleme:

BTC Ham Petrol Boru Hattı'ndan bugüne kadar 1 milyar 918 milyon varil ham petrolün Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına ihraç edildiği açıklandı.

Bakü-tiflis-ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan bugüne kadar 1 milyar 918 milyon varil ham petrolün Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına ihraç edildiği açıklandı.

BP'nin işletme operatörü olduğu Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi'nden (BTC) yapılan açıklamaya göre Ceyhan Deniz Terminali'nden yüklenen ham petrol tankerinin sayısı 2 bin 500 oldu. Toplam 1768 kilometre uzunluğundaki BTC Boru Hattı 2006 yılında faaliyete geçti. Bugüne kadar boru hattı ile dünya pazarlarına toplam 1 milyar 918 milyon varil ham petrol ihraç edildi.

Ceyhan Deniz Terminali'nde, dün yüklenen Vinga adlı tanker ile, bugüne kadar yüklenen 2 bin 500 tanker ham petrol yüklenmiş oldu. Tanker, yaklaşık 735.000 varil ham petrol yüklemesinin tamamlanmasıyla İspanya'ya doğru yola çıktı.

BTC Boru Hattı üzerinden dünya pazarlarına sunulan ham petrolün çoğunluğu Hazar Denizi'ndeki Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) ve Şah Deniz sahalarından çıkarılıyor. Petrol, Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden yola çıkıyor ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçerek Ceyhan Deniz Terminali'ne ulaşıyor.

"ÖNEMLİ BİR BAŞARI ÖLÇEĞİDİR"

BP Azerbaycan-Gürcistan- Türkiye Bölgesi Başkan Yardımcısı Craig Wiggs, konuyla ilgili bir değerlendirme yaparak, "8 yıllık faaliyet döneminde BTC fevkalade bir performans sergilemiştir. 2500'üncü tankere Ceyhan'dan yapılan yükleme, BTC için önemli bir başarı ölçeğidir" dedi. Wiggs, boru hattının güvenli ve emniyetli bir şekilde 8 yıldır faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, "Şimdi de operasyonel verimlilik açısından Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'deki çalışanlarımızın yarattığı dünya klasmanında bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

BP Türkiye Başkanı Bud Fackrell ise "2006'dan beri tam 2.500 tankere emniyetli bir şekilde yükleme yapılması çok önemli bir kilometre taşıdır. BTC, gerçekten operasyonel verimlilik açısından dünyaya örnek olmuş bir boru hattıdır. Boru hattının geçtiği üç ülkedeki tüm çalışanlara bu başarı için ben de teşekkür ediyorum. Ayrıca, boru hattının Türkiye'deki kısmının işletme operatörü olan Botaş International Limited'e (BIL) elde edilen bu başarıdaki hayati rollerinden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

(OSS) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Azerbaycan Türkiye Ceyhan Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title