Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normale döndürülmesine ilişkin birtakım sinyallerin ve göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece birisi, Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süreçte askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bu hafta içinde Türkiye gündemini belirleyecek konulardan birinin de İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde gelinen nokta olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu çerçevede dün yapılan görüşmelerde belli bir noktaya gelindiğini, bugün her iki ülke başbakanının eş zamanlı şekilde yapacağı açıklamayla konunun dünya kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Rusya ile uçağın düşürülmesinin ardından ortaya çıkan ilişkilerde de yumuşama istikametinde atılan adımların olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normale döndürülmesine ilişkin bir takım sinyallerin ve göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece birisi, Rusya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süreçte askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi. Bu da ilişkilerin kısa sürede normalleşmesinin bir sinyali olarak görülmekte diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulunda, İçişleri Bakanlığının çalışması sonucu Türkiye'de yatırım yapan, Türkiye'de ekonomik iyileşmeye katkıda bulunacak yabancılara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesinin de gündeme geldiğini söyledi.

Yabancı yatırımcılar oturum izni ve vatandaşlık

Buradaki esas meselenin kaynağı belli paraların birtakım yerlere konarak, Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Belli bir miktarda parayı sabit sermaye yatırımı olarak Türkiye'ye getirenler, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın almak ve bunları 5 yıl süreyle satmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşülenler, yine burada kurulacak iş yerlerinden belli sayıda istihdam oluşturanlar, belli miktarın üstündeki parayı bankalara yatırarak 2 yıl bu paranın bankada kalması şartını kabul edenler ve ayrıca 5 yıl vadeli tahvil alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal hazırlıkları, düzenlemeleri yapmaktayız.

Yine bu çerçevede daha önce konuşulan hatta TBMM'ye gönderildiği halde kadük olan önemli yasalardan biri de Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikler. Yine bu çerçevede doğum, evlenme ve ölüm meselesinde nüfus idaresine gitmeden tescil kaydının sağlanması bu yasa ile mümkün olacak. Ayrıca soyadı ya da ad değiştirmek için insanlar bugüne kadar mahkemelere giderdi. Bunun önüne geçilerek mahkeme kararı olmadan insanların ad ve soyadlarını değiştirme imkanı sağlanacak. Ayrıca adres değişikliklerinin ve nüfus kayıtlarının değiştirilmesi gibi alanlarda prosedür gerektiren işlemler ortadan kaldırılacak. Bu alandaki önemli gelişmelerden birisi de nüfus ve ikametgah kayıtlarına e-devlet kapısı üzerinden ulaşılmasının kolaylaştırılması."

Kurtulmuş, ayrıca bu yasayla Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası verilerek onların kayıtlarının net bir şekilde görülmesinin sağlanacağını, pasaport ve sürücü belgeleri verme yetkisinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredileceğini, dış temsilciliklerde nüfus memuru görevlendirileceğini aktardı.

KKTC ile ilişkiler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulundan KKTC ile olan ilişkilerle ilgili Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in bir sunum yaptığını, sunum çerçevesinde yıllar içinde KKTC'ye yapılan yardımların gözden geçirildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin bir milli sorumluluk hassasiyetiyle bu konudaki yardımlarını titizlikle sürdürdüğünü, KKTC'nin her türlü imkana ulaşması için elindeki imkanları seferber ettiğini anlatan Kurtulmuş " Bu sene sonuna kadar KKTC'de yeni bir durumun ortaya çıkmasını ümit ederiz. Eğer görüşmelerde anlaşma sağlanırsa Türkiye'nin KKTC'ye olan yardım ve katkıları başka bir şekilde gelişecek. Eğer görüşmelerde anlaşma olmazsa, orada iki farklı toplumun varlığını kabul eden bir Kıbrıs müzakeresi gerçekleşmezse o zaman da Türkiye mevcut yardımlarını yeni bir vizyonla daha güçlü bir şekilde nasıl sürdürebilir bunları tartıştık. Ayrıca yılbaşına kadar olacak olan süreçte görüşmelerde hem KKTC'nin güvenliğini hem de toprak paylaşımı konusunun Türkiye için hayati önemdeki iki temel konu olduğunun bir kez daha altı çizilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrük Birliği

İngiltere'nin AB'den çıkmasının Türkiye'nin karşısına yeni bir imkanı daha çıkardığını anlatan Kurtulmuş, "Türkiye, Avrupa Birliği tam üyesi olmadan Gümrük Birliğine girmekle, gerçekten önemli kayıpların içerisine düştü. Maddi anlamda Türkiye'nin önemli kayıpları oldu. Arkasından bir de Avrupa Birliği ile ABD arasındaki TTIP Anlaşmasının (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin mevcut durumuyla beraber çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle Avrupa'daki yeni gelişen bu şartlar çerçevesinde, Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi, müzakere etmesi zaruridir" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Numan kurtulmuş Türkiye Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title