Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (2) "Anayasa'nın bahşettiği bir yetkiyi Sayın Cumhurbaşkanımızın kullanmasında bir fevkaladelik yok. Bu anayasal yetki bugün kullanılmıştır" "Sayın Cumhurbaşkanımız, açış konuşmasında, Sayın Başbakanımızın ve hükümetinin ve kendilerinin sadece millete hizmet amacıyla çalıştığını, başbakanlığı döneminde de cumhurbaşkanlığı döneminde de başka bir gayesinin bulunmadığını, millete hizmet yolunda çalışmak için de Cumhurbaşkanlığının görev ve yetkilerinin, olabildiğince daha çok koşarak, daha çok çalışacak, daha çok hükümetle uyum içerisinde bir gayret göstererek gerçekleştirilebileceğini söyledi" "Bu uyumu bozmaya çalışan veya Cumhurbaşkanı ile Başbakan ve hükümeti arasında bir çekişme varmış diye göstermeye gayret edenlerin yanlış iş yaptığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kuruluna başkanlık etmesiyle ilgili, "Anayasa'nın bahşettiği bir yetkiyi Sayın Cumhurbaşkanımızın kullanmasında bir fevkaladelik yok. Bu anayasal yetki bugün kullanılmıştır" dedi.

Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ilk Bakanlar Kurulu toplantısının gerçekleştirildiğini belirten Arınç, Erdoğan'ın 28 Ağustos 2014'te görevi 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den devralmasının ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki 62. Hükümet'in 6 Eylül 2014'te güvenoyu almasının üzerinden dört aya yakın zaman geçtiğini hatırlatarak, "Bu zaman içerisinde de Sayın Cumhurbaşkanımızın uygun görmesiyle Sayın Başbakanımız ile birlikte kararlaştırdıkları ilk Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık" ifadesini kullandı.

Anayasa'nın 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasında cumhurbaşkanının yürütmeyle ilgili görev ve yetkileri içerisinde, kendi başkanlığında Bakanlar Kurulunu toplantıya çağırmanın bulunduğunu, bu hükmün 1961 Anayasası'nda da yer aldığı söyleyen Arınç, daha önce de bu yetkinin kullandığını, 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve 11'inci Cumhurbaşkanı Gül'ün bu yetkiyi kullanmadığını kaydetti.

Arınç, "Anayasa'nın bahşettiği bir yetkiyi Sayın Cumhurbaşkanımızın kullanmasında bir fevkaladelik yok. Bu isteğini bildirdiği zaman, 104'üncü maddenin 2'nci fıkrasında, ya Bakanlar Kuruluna gelir başkanlık eder veya kendi başkanlığı altında Bakanlar Kurulunu toplantıya çağırır. Bu anayasal yetki bugün kullanılmıştır ve Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Bakanlar Kurulumuzun tümünün de bulunduğu gündem, etraflıca gerçekleştirilmiş, üzerinde çalışmalar yapılmıştır" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun baş başa görüştüklerini de aktaran Arınç,  saat 11.00'de olacağı duyurulan toplantının bu nedenle saat 12.30'da başladığını bildirdi.

-"Ülkenin yönetilmesi, Bakanlar Kurulu ve hükümetimize ait bir görevdir"-

Başbakan Davutoğlu'nun İngiltere'ye gideceğini, bir günlük çalışma ziyaretinin ardından da "G-20 lideri" sıfatıyla Davos'a geçeceğini söyleyen Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugünkü toplantımız Sayın Cumhurbaşkanımızın bir açılış konuşmasıyla başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız, açış konuşmasında, Sayın Başbakanımızın ve hükümetinin ve kendilerinin sadece millete hizmet amacıyla çalıştığını, başbakanlığı döneminde de cumhurbaşkanlığı döneminde de başka bir gayesinin bulunmadığını, millete hizmet yolunda çalışmak için de Cumhurbaşkanlığının görev ve yetkilerinin, olabildiğince daha çok koşarak, daha çok çalışacak, daha çok hükümetle uyum içerisinde bir gayret göstererek gerçekleştirilebileceğini söyledi. Bu uyumu bozmaya çalışan veya Cumhurbaşkanı ile Başbakan ve hükümeti arasında bir çekişme varmış diye göstermeye gayret edenlerin yanlış iş yaptığını söyledi. Herkesin kendi görev ve sorumlulukları çerçevesinde çalışmalarını yürüteceğini ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa'da tanınan yetkileri çok açık biçimde yazılıdır. Sayın Başbakanımızın da hükümetin, yürütmenin başı yani Bakanlar Kurulunun başı olarak yapacağı çalışmalar da anayasal çerçevesi içerisinde çok açık biçimde yazılmıştır.

Ülkenin yönetilmesi, Bakanlar Kurulu ve hükümetimize ait bir görevdir. Uyum içerisinde çalışmanın halkımıza daha bereketli, daha mutlu bir hayat getirme konusunda faydası olacağını ifade etti. Sayın Başbakanımıza bugüne kadar gösterdiği performans, gayretli çalışmaları ve hükümetimizin başarısı noktasında teşekkürlerini, takdirlerini ifade etti. "

-"MİT Müsteşarı Fidan sunum yaptı"-

Toplantının gündeminin yoğun olduğuna işaret eden Arınç, 2014 yılının genel bir değerlendirmesinin yapıldığını aktardı. Güvenlik ve asayiş konularının, "genel değerlendirme", "Çözüm Süreci'ndeki gelişmeler" ve "paralel devlet yapılanmasıyla mücadeledeki gelişmeler" başlıkları altında ele alındığını bildiren Arınç, bazı bakanlar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın konularla ilgili sunum yaptığını kaydetti.

İkinci bölümde, dış politika açısından 2014 yılının değerlendirildiğini, Suriye, Filistin ve Irak'taki gelişmelerin, küresel terörizm faaliyetlerinin ele alındığını, son haftalarda Türkiye, Fransa, Nijerya, Suudi Arabistan ve Yemen'deki saldırılar konusunda MİT Müsteşarlığının kapsamlı bir değerlendirmesi olduğunu belirten Arınç, Dışişleri Bakanlığının da Doğu Akdeniz'deki gelişmeler üzerine bir sunum yaptığını anlattı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da ekonomik gelişmeler açısından geçen yılı değerlendirdiğini kaydeden Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ihracat, ithalat, teşvik uygulamaları, yabancı sermaye ve yurtdışı yatırım fonlarının değerlendirmesiyle ilgili bir sunum yaptığını, finans sektörünün ele alındığını ve katılım bankacılığı konusunun gündeme geldiğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Halkbankın, Ziraat Bankasının ve Vakıfbankın genel müdürleri, 2002 yılından bugüne kadar bankalarının gösterdiği gelişmeleri grafiklerle ayrıntılı biçimde ortaya koydular. Bu bankaların artık, katılım bankası kurması da mümkün oldu. Kendilerinin kuracağı katılım bankalarıyla ilgili bilgi sunmuş oldular" diye konuştu.

Toplantının son gündem maddesinin, her toplantıda olduğu gibi Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili gelişmeler olduğunu kaydeden Arınç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın ayrıntılı bir değerlendirme yaptığını söyledi.

Arınç, toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir değerlendirmede bulunduğunu bildirdi.

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Bülent Arınç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title