Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç: (3) "Bir başbakanımız var, hükümetimiz var, bir cumhurbaşkanımız var. Herkes kendi yetkisi ve sorumluluğu içerisinde hareket ediyor" (Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki toplantıyla 'başkanlık sistemine geçiş yapıldığı' eleştirileri) Bunlar o kadar temelsiz düşünceler ve iç politika yani günlük politika içerisinde o kadar tüketilen, sakız gibi çiğnenen konular ki bunların ciddiyeti konusunda lütfen herkes çok dikkatli olsun" "Sayın Cumhurbaşkanımıza güzel sunumlar yaparken bakan arkadaşlarımız, Sayın Cumhurbaşkanımız kendi görüşlerini de ifade ettiler, değerlendirmelerde bulundular.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Bir başbakanımız var, hükümetimiz var, bir cumhurbaşkanımız var. Herkes kendi yetkisi ve sorumluluğu içerisinde hareket ediyor" dedi.

Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulunun ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, Erdoğan'ın göreve gelmesinin ardından Cumhurbaşkanlığında bazı yeni başkanlıkların kurulduğunu hatırlatarak, "Ardından, 'gölge kabine gibi çalışacak' iddiaları ortaya atıldı. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı bu konuyla ilgili sizlere bilgi verdi mi, bu başkanlıklar nasıl çalışacak, hükümetle Beştepe arasında nasıl koordinasyon sağlanacak" demesi üzerine Arınç, "Cumhurbaşkanlığında nasıl bir yapılanma olduğu, ne kadar başkanlık kurulduğu, bunların ne şekilde çalışacağı kesinlikle gündemimizde yoktu" karşılığını verdi.

Toplantıda bu konunun görüşülmediğini vurgulayan Arınç, şunları söyledi:

"Unutmayalım biz bugün Sayın Cumhurbaşkanımıza güzel sunumlar yaparken bakan arkadaşlarımız, Sayın Cumhurbaşkanımız kendi görüşlerini de ifade ettiler, değerlendirmelerde bulundular. Bizim bu değerlendirmelere, görüşlere büyük bir saygımız vardır. Biz bunlardan istifade etmek, yararlanmak isteriz ama bu konuları uygulayacak olan da karar altına alacak olan da hükümetimizdir. Yani 'şu başkanlık kuruldu da şöyle çalışacak' şeklinde herhangi bir cümle bile geçmedi Sayın Cumhurbaşkanımızın açış konuşmasında ve diğer sunumlarda."

"Bunlar bir siyasetçiye yakışmaz"-

Başka bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 'şeffaflık paketi' ile ilgili, özellikle zamanlaması konusunda bazı rahatsızlıklarının bulunduğu" iddialarına yönelik haberlerin yer aldığını belirterek, "Bu konu acaba bugünkü Bakanlar Kurulunda gündeme geldi mi, Cumhurbaşkanı'nın bu yönde bir rahatsızlığı gündeme getirmesi söz konusu mudur" soruları üzerine Arınç, "Bu konuyla ilgili bir cümle bile konuşulmadı" yanıtını verdi.

"Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki toplantıyla 'başkanlık sistemine geçiş yapıldığına' ilişkin eleştiriler yapılıyor, bunu doğru buluyor musunuz" denilmesi üzerine Arınç, "Bunlar o kadar temelsiz düşünceler ve iç politika yani günlük politika içerisinde o kadar tüketilen, sakız gibi çiğnenen konular ki bunların ciddiyeti konusunda lütfen herkes çok dikkatli olsun" ifadesini kullandı.

"CHP'nin bütün sözcüleri nerede ağızlarını açsalar 'başkanlık sisteminden', vesaireden bahsediyorlar" diyen Arınç, şöyle konuştu:

"Tabii parti sözcülerinin ağzı pek çok şeye de müsait, hakaretleri arka arkaya sıralıyorlar, Sayın Başbakanımızı hedefe koyuyorlar. Bunlar bir siyasetçiye yakışmaz. Cumhurbaşkanımız halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanıdır. 2007 Ekim ayında yapılan referandumla 7 sene sonra böyle bir seçim yapılmıştır. Ancak cumhurbaşkanının görev ve yetkileri 1982 Anayasası'ndaki gibidir. 'Bu bir çelişki midir' diye soranlara, o zaman 2007'de cumhurbaşkanı adayı Sayın Abdullah Gül, Meclis'te seçilebilmiş olsaydı, 367'nin arkasına sığınıp da Meclis'i kilitleyenler eğer insafa gelmiş olsalardı, anayasa değişikliği yapılmayacak ve yine cumhurbaşkanları Meclis tarafından seçilmeye devam edecekti. Meclis'te cumhurbaşkanlığı seçimini kilitleyip de halkın seçmesine yol açanların şimdi bundan şikayet etmeye hakları yoktur. Evet, doğrudur, halk seçmiştir, yüzde 52 oyla birinci turda. Ancak yetkileri Anayasa'da belirtilen yetkilerdir. Yani parlamenter demokratik sistem bugün Türkiye'de yürümektedir, şu veya bu şekilde. Peki ileride seçimler oldu, büyük bir çoğunlukla yeni anayasanın yapılması gündeme geldi. Anayasa yapılırken de bir başkanlık sistemi benzeri Türkiye için uygun görüldü. Halk da referandumda buna 'evet' dediyse söylediklerinizin hepsi o seçimlerden ve o yeni anayasadan sonra mümkün olabilecek. Yoksa 82 Anayasası, yarısından fazlası değişmiş, arada akordu bile kalmamış bir anayasa olarak yürürlükte kaldığı müddetçe bunların konuşmanın hiç faydası yok."

-"Saçma sapan düşünceler..."-

Konuyla ilgili "en doğrusunu" MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığını ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedi ki: 'Anayasa'da Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar Kuruluna başkanlık etmesi yetkisi vardır. Biz bu yetkiye hiçbir şey söyleyemeyiz.' Ama diğerleri böyle demiyorlar. Neden? Bunu bir eleştiri konusu zannediyorlar. Son anketlere baksınlar lütfen. Cumhurbaşkanımız seçileli 4 ayı geçmiştir, 4 aydan bu yana Sayın Cumhurbaşkanının yaptığı çalışmalar, halk katındaki güvenilirliği ve başarısı yüzde 50'lerin çok üzerindedir. Bazı yerlerde yüzde 70'leri bulmaktadır. Bir başbakanımız var, hükümetimiz var, bir cumhurbaşkanımız var. Herkes kendi yetkisi ve sorumluluğu içerisinde hareket ediyor. Bugünkü toplantıyı biz ilk defa yapıyor olsaydık, arkasından 20 tane sual sormanız lazımdı. Ama bunu daha önce Turgut Özal 7 defa yapmış. O günün gazete kupürlerine bakın hiçbir aklıevvel, 'Bu adam başkan mı oldu, rahmetli için söylüyorum, neden hükümetin toplantısına katıldı' dememiş. Sayın Demirel giderayak da dördüncü defa başkanlık etmiş, rahmetli Ecevit ayakta, karşıda fotoğrafları var ama hiç kimse 'nereden aklına geldi de Bakanlar Kuruluna başkanlık etti' dememiş. Korutürk için, Evren için, Cemal Gürsel için sormamış ama şimdi Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı, Anayasa'da 40 yıldan beri olan bir yetkiyi kullanıyor, 'Vay başkanlık mı ilan etti yoksa' diye saçma sapan düşünceler, bunun çerçevesinde konuşuyorlar. Çok basit, sıradan, saçma sapan şeyler bunlar. Sayın Cumhurbaşkanı yetkisini kullanıyor ve Bakanlar Kuruluna başkanlık ediyor. Bir daha yapar mı? Kendi takdirlerinde. Başbakanımızla bu konuyu müzakere ederler, belli zaman periyotları içerisinde olmasa bile ihtiyaç duyulduğunda elbette bunların kullanılma imkanı vardır."

"Bir gazetede herkesin başına bir kavuk koymuşlar..."-

Bazı gazetelerde "Başkanlığa giden yol" diye haberlerin yer aldığını belirten Arınç, "Bir gazetede herkesin başına bir kavuk koymuşlar, eski tabirlerle kimimizi sadrazam yapmışlar, kimisini insaf vekili yapmışlar, böyle saçmalıklarla uğraşacaklarına yani basın yayın ilkelerine uygun, halkı bilgilendirme noktasında, halkın gözü, kulağı, dili olma noktasında daha ciddi işler yapsalar belki faydalı olacak diye düşünüyorum" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Bülent Arınç Ak Saray Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title