Haberler

Bakanlar Çavuşoğlu ve Kılıç, Stk'larla Biraraya Geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun'daki sivil toplum kuruluşların temsilcileri ile yemekte bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun'daki sivil toplum kuruluşların temsilcileri ile yemekte bir araya geldi.

Samsun Amisos Tepesi'nde gerçekleştirilen yemek sonrasında konuşma yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'yi hedeflerine ulaştırma konusunda adımlar attıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Rusya ile istemediğimiz bir hadise yaşadık. Ama sabırlı, olgun, iyi niyetli yaklaşımlarımızın karşılığında ilişkilerimizi tekrar normalleştirmek için adımlar attık. Eski günlere dönmek için çalışıyoruz. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Soçi'de görüştük. İki gün önce yeni bir heyet gönderdik. Turizm konularını değerlendirdiler. İsrail ile ilişkilerimizi düzelttik. Normalleştiriyoruz. Şartlarımız yerine geldi. 6 sene önce İsrail, uluslararası sularda, uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal ederek Marmara gemisine saldırmıştı. Biz, koyduğumuz tepkinin yanında düzeltmek için ilişkilerimizi 3 şart koymuştuk. Özür şartı daha önce gerçekleşmişti, tazminat konusu özellikle de Filistin ve Gazze üzerindeki ambargoların kalkması, kolaylaştırılması şartımız da uzun görüşmelerden sonra yerine getirildi. Şimdi anlaşmalar Meclis'e geliyor, onaylayacağız büyükelçileri göndereceğiz ama, daha anlaşma onaylanmadan bunun karşılığını almaya başladık. Gazzeli kardeşlerimize bayramdan önce insani yardımlarımızı ulaştırdık. Bu bir başlangıçtır, devamı gelecektir. Sadece insani yardım değil, kalkınma yardımlarımız da gelecek. Gazze'yi yeniden inşa edeceğiz. Şimdi bazıları çıkıyor, 'Efendim İsrail'le niye ilişkileri düzelttiniz' Esasen bunlar İsrail ile ilişkiler düzeltmeden önce de 'Niye düzeltmediniz' diyenler. Bakınız dikkat edin, hep aynı kişiler. Zamanında Suriye olayı başlamadan önce, Esad kendi halkını katletmeye başlamadan önce, Esad'a da biz elimizi uzattık, Suriye ile de ilişkilerimizi düzelttik. O zaman aynı kişiler 'Suriye ile Esad ile ilişkilerinizi niye düzelttiğiniz' diyorlardı. Şimdi ise 'Esad'la niye kötüsünüz' diyorlar. 'Rusya ile ilişkileri düzeltin' diyenler 'Düzeltmeniz lazımdı' diyenler şimdi 'şöyle düzelttiniz, böyle düzelttiniz' diye sürekli bunlar eleştiri yapıyorlar. Siz, 'beyaz' deyin, bunlar 'siyah' diyor. O yüzden bunlara takılmayacaksınız. Biz yolumuza devam edeceğiz. Eğer bunlara takılacak olursak hiçbir adım atamayız" dedi.

'TÜRKİYE, DÜNYA MAZLUMLARIN VİCDANİ SESİ OLACAK'

Türkiye'nin doğruya doğru, yanlışa yanlış diyerek haksızlıkların karşısında duracak ve dünya mazlumlarının vicdanı olacağını söyleyen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim derdimiz ne, dostumuzun sayısını artırmak, düşmanımızın sayısını azaltmak. Bizim derdimiz ne, dünyanın istikrarına, huzuruna ve güvenliğine katkı sağlamak. Bizim derdimiz ne, dünyanın her yerinde söz sahibi olan bir Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmaktır. İkili ilişkilerimizi dünyanın her yerinde geliştiriyoruz. Biz dünyada barış için arabuluculuk insiyatifine niye eşbaşkanlık yapıyoruz, Finlandiya ile beraber. Sorunlar çözülsün diye. Aktif olacaksınız, oturduğunuz yerde pasif bir ülke olursanız kimse size gelmez, sözünüz hiçbir yerde geçerli olmaz. O yüzden sorunları çözmek için adım atacaksınız, dünya ile ilgili görüşlerinizi söyleyeceksiniz ve objektif olacaksınız, adaletli olacaksınız. Objektif olduğunuz zaman, adaletli olduğunuz zaman, dik durduğunuz zaman rahatsız olanlar var. Bugün Avrupa'da da dünyanın bazı yerlerinden de Türkiye'nin bu duruşundan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu duruşundan rahatsız olanlar var. Ama onlar neden rahatsız oluyorlar. Çünkü onlar düşünüyor ki; Avrupa'nın ve dünyanın patronu onlar. Diğerleri ikinci sınıf ülkeler. Gündemi onlar belirleyecekler, diğerleri Türkiye gibi ülkeler uyacak. Ondan sonra dünyayı bunlar yönetecek. Biz de diyoruz ki; Türkiye, artık o eski Türkiye değil. Türkiye, gündemi belirlenen Türkiye değil. Türkiye, dünyada söz sahibi olan bir Türkiye. Türkiye doğruya doğru diyecek, yanlışa yanlış diyecek. Haksızların karşısında duracak. Dünyada da mazlumların vicdani sesi olacak."

TÜRKİYE DİMDİK AYAKTA

Zorluklar karşısında dimdik ayakta durmayı başarmak gerektiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Ülkü olarak, millet olarak toplum olarak güçlü olacaksınız. Bugün etrafımızda yönetilemeyen ülkelere bakın. Allah kimseyi hiçbir ülkeyi, toplumu yönetilemeyen ülke, millet, toplum yapmasın. Suriye'nin haline bakın. Irak'a bakın, bir dağıldı, toparlayamıyor. Toparlanmak istiyor, toparlayamıyor kendisini. Şimdi Libya'da durum kolay kolay toparlanır mı, hayır toparlanmaz. Yemen dağıldı gitti. Kuzeyde şimdi, biliyorsunuz Kırım'ın şartlarını. Aynı şekilde Ukrayna'daki bu çatışmalardan, sorunlardan dolayı Ukrayna büyük bir istikrarsızlık yaşıyor. Yunanistan ekonomik olarak bir battı, komşumuz ne kadar güçlü olursa bizim için iyidir. Komşumuzun kötü olmasını istemeyiz. Arada sorunlar olabilir, farklı düşünceler olabilir, bunları aşarız. Ama batmış bir ülkede ne sana, ne başkasına fayda olur. Tüm bu şartlara rağmen Türkiye istikrarlı bir şekilde dimdik ayakta" diye konuştu.

İçeride ve dışarıda terörle mücadale ettiklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

"Terörle mücadele yapıyoruz. İçerde de, dışarıda da terörle mücadele yapıyoruz. Sadece bir tane değil, DAİŞ'le mücadele ediyoruz. DAİŞ'in hedefi olmuşuz. PKK aynı şekilde, DHKPC buna benzer aynı ideolojiyi paylaşan birçok bölücü terör örgütü bir araya geldi, Türkiye'nin istikrarına kastediyor. Bunların hepsi bir oyunun parçasıdır. Benim söylediklerim komplo teorisi değildir. Hedef Türkiye'nin istikrarıdır, güvenliğidir, ekonomik büyümesidir, büyük projelerin Türkiye'de engellenmesidir. Hedef budur. Bunlarla mücadelemizi sürdüreceğiz. Varsın olsun, Meclis'in içinde de bölücüler olsun. Sadece HDP'yi kastetmiyorum. Bugün Atatürk'ün kurduğu partiyiz diyen CHP'nin içinde DHKPC'li milletvekilleri var. PKK'ya terör örgütü demeyen, hak arayışı içinde olan bilmem ne diyen milletvekilleri var, siyasetçiler var. Bunlar nereden geldi. Biz yıllardır diyoruz ki; bu CHP marjinalleşiyor. Darbe isteğinde bulunuyor, sokak eylemlerini teşvik ediyor, kendileri katılıyor derken, ön seçimle CHP'yi ele geçiren bölücü zihniyette maalesef milletvekilleri var, bunu çok açık söylüyoruz. DHKPC'yi eleştirdiğin zaman havaya zıplayan CHP'li milletvekilleri var. Hep diyorsunuz HDP, HDP ama bu iş sadece HDP ile sınırlı değil maalesef."

- Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akif Çağatay Kılıç Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title