Haberler

Bakan Yılmaz: "Yeni Sistem Türkiye'de Uzlaşmayı Getirecektir" - Istanbul

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Yeni sistem Türkiye'de uzlaşmayı getirecektir.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Yeni sistem Türkiye'de uzlaşmayı getirecektir. Hiçbir partinin yüzde 50'nin üzerinde oyu yok. Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi yönetmek için yüzde 50'nin üstünde oy alman lazım. Yüzde 50'nin üstünde oy almak için başkalarıyla kucaklaşman lazım." dedi.

Yılmaz, Sultangazi Belediyesi tarafından Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkez organize edilen Sultangazi Okul Aile Birlikleri ve Halk Eğitim Merkezleri ve Okul Müdürleri Buluşması katıldı. Konuşmalar öncesi Sultangazi Belediyesi'ni tanıtan bir video gösterildi. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada buluşmaya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiyenin gündemindeki en önemli konunun eğitim olduğunu belirten Yılmaz, 2002'den bu yana iktidarda bulunan AK Parti hükümetlerinin eğitim alanında yaptığı çalışmaları rakamlarla açıkladı.

Yılmaz, eğitimde verimliliğin arttırılması için önümüzdeki dönemde öğretmenlere yönelik performans uygulaması başlatacaklarını belirterek, performans değerlendirmesinde öğretmenlerin birbirlerine, öğrenci ve velilerin de öğretmenleri not vereceğini kaydetti.

Yılmaz, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasının Türkiye için bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, "Yeni sistem Türkiye'de uzlaşmayı getirecektir. Hiçbir partinin yüzde 50'nin üstünde oyu yok. Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi yönetmek için yüzde 50'nin üstünde oy almaz lazım. Yüzde 50'nin üstünde oy almak için başkalarıyla kucaklaşman lazım. Ötekileştiren, kutuplaştıran dilden uzak durmak lazım. Türkiye'nin farklılıklarını zenginlik olarak görmek lazım. Biz bu Anayasa değişikliğini dahi Milliyetçi Hareket Partisi ile uzlaşarak ancak önünüze getirebildik. Dolayısıyla hükümet olmak isteyen mutlaka toplumun 80 milyonunu kucaklaması lazım. Başka partilerden oy alması lazım. Türkiye'ye önümüzdeki dönemde daha uzlaşma iklimi gelecek." diye konuştu.

Ülke yönetiminde istikrarın önemine vurgu yapan Yılmaz, Türkiye'de 1923'te Cumhuriyetin kurulmasından sonra şuana kadar 65 hükümetle yönetildiğini, 1789 yılında bu yana ise Amerika'nın sadece 45 başkan tarafından yönetildiğine dikkati çekti.

". Millet diktatörü seçmez"

Yapılan Anayasa değişikliği ile Türkiye'nin tek adam tarafından yönetileceği iddialarına değinen Yılmaz, şunları söyledi: "Tek adam güçsüzdür, tek adamın hiçbir şeyi yok. Tek adam, yanında millet varsa güçlüdür. Millete hata yaptın diyemeyenler Tayyip Erdoğan'a kızıyor. 'Niye millet senin yanında duruyor?' diyorlar. Kusur onda değil ki millet onun yanında duruyor. Millet de kimin yanında duracağını bilir. 15 Temmuz bunu gösterdi. Türkiye uçurumun kenarından döndü. Allah göstermesin uçurumdan düşseydi parçasını bulmak mümkün olamayacaktı. Usta kaptan fırtınalı havada belli olur. Fırtınalı havada gemiyi salimen limana getiren usta kaptandır. Recep Tayyip Erdoğan her dönemde ve hele hele 15 Temmuz'da gösterdi ki ateşten sınavdan geçti ve Türkiye'yi uçurumdan kurtardı. Diktatörlük gelecek diyorlar. Millet diktatörü seçmez. Millet 5 yıl sonra kendisine vadedilmiş olanları yapan kişiyi seçer yapmayanı seçmez. Onun için bu milletin ferasetine güvenin. Milletine güvenen aslı astarı olan bu yalanlara inanmaz."

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, güçlü bir hükümet ile çalışmamaları halinde ilçeye yaptıkları hizmetlerin ancak 10'da birini yapabileceklerini söyledi. İlçe için yaptıkları eğitim çalışmaları hakkında da bilgi veren Altunay, "27 okulu 5 senede tamamladık. İkinci dönemde 50 okul hedefimizi sürdürüyoruz. 10 okul için yer temin edersek bu hedefe ulaşacağız." dedi.

Altunay, okul aile birliklerinden gelen öğrenci ve velilerin istekleri yerine getirdiklerini ifade etti. Konuşmaların ardından Altunay, Bakan Yılmaz'a çini ibrik hediye etti.

Yılmaz, daha sonra Sultangazi Samsunlular Derneği tarafından Sultgangazi'de bir lokantada organize edilen yemeğe katıldı. Burada Samsunlulara hitap eden Yılmaz, 16 Nisan'da düzenlenecek halk oylamasıyla millete sandıkta hükümeti kurma yetkisinin verileceğini belirtti.

-"Hükümeti millet kursun demenin neresi yanlış"

Daha önce otel odalarında hükümetler kurulduğunu hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Parti başkanı olmayan milletvekillerine görev verildi. Sandıkta oy kullanırken Yalım Erez başbakan olsun diye mi oy verdiniz? Dolayısıyla milli irade çarpıtılabiliyor. İstediğimiz milli iradenin bir kez daha çarpıtılmaması. Sandıkta nasıl milli irade çıktıysa Ankara'da da öyle çıksın. 16 Nisan'da anayasa değişikliği kabul edilirse ondan sonra yapılacak seçimde sabah oy verdin akşam kimin hükümeti kuracağını biliyorsun. Bunun ne zararı var. Ne hükümet pazarlığı olacak, ne kavga olacak. Türkiye'yi koalisyonlara mahkum etmek istemiyoruz. Türkiye'nin zaman kaybı olmasın diyorsak, Türkiye enerjisini kaybetmesin diyorsak, o halde hükümeti milletin kurması lazım. Milletin hükümeti kurması demokrasiye daha uygun değil mi? Hükümeti millet kursun demenin neresi yanlış. 2002'de 34 ile bu ülkeyi yönettik, 2007'de yüzde 46 ile Türkiye yönettik. En son yüzde 49,5 ile yönettik. Ancak milletin hükümeti sistemi kabul edilirse 34 ile, 46 ile 49 ile yönetmek mümkün olmayacak. Bundan sonra hükümet için en az yüzde 50 oy lazım. Size sorarım yüzde 34 mü demokratik rejime uygun yüzde 50 mi?"Buna yanlış diyenler millete güvenmediği için yanlış diyor."

Türkiye'de mevcut yönetim sisteminde iki başlılık olduğunu ve bir çok dönemde Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında anlaşmazlıklar yaşandığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanın bir çok yetkisi var. Açın Anayasa'nın 104 maddesini okuyun. 3 sayfalık okurken bıktığınız böyle yetki olur mu dediğiniz maddeler var. Dünyanın hangi ülkesinde demokratik parlamenter sistemde cumhurbaşkanına bu kadar yetki versin. Cumhurbaşkanın sembolik ve resmi görevi olması lazım. Peki biz de Anayasayı hazırlayanlar niye böyle yetkiler verdi. Milleten korktular ve milletin seçtiği hükümete fren görevi yapacak birisini o makama getirmek istediler. Bu makama siyasetten birini düşünmediler. Mutlaka Ankara'da çatık kaşlı asık suratlı bir bürokratı oraya getirdiler. Bazen yargı, bazen de silahlı bazen de silah bürokrasiden birini getirdiler ve hükümeti frenlesin diye. Bunu Erbakan'a, Özal'a ve bize de yaptılar. Merkez Bankası Başkanlığı'na şimdiki Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek'i atamak istedik, Ahmet Necdet Sezer imzalamadı. Sorumlu olan, millete hesap verecek olan biziz ama o icra görevimizi engelledi. Çünkü ona, o misyon verilmişti. Yaptığımız reformları veto etti. Beşir Atalay'ı Milli Eğitim Bakanı olarak atamak istedik Ahmet Necdet Sezer onay vermedi. Cumhurbaşkanın hem yasama, hem yürütmeye hem de yargıya yönelik yetkileri var. Bu kadar yetkisi olanın sorumluluğu var mı? Yok. Anayasa'da açıkça yazar, Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işler de sorumluluğu yoktur' der. Cumhurbaşkanın Başbakan ve bakanlar yaptığı işlerde ise sorumluluk Başbakan ve Bakanlara aittir.' der. Bu kadar yetkisi olana bu kadar sorumsuzluğu niye verdiler. Kendileri için düşündüler. Ancak bu sistem 2007'de bize Cumhurbaşkanı seçtirmeyince biz halka gittik. Bu millet yüzde 69 oyla devletin başı ve milletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanın ben seçeceğim' dedi. O gün aslında sistemimizin adını verdiniz ve Cumhurbaşkanına ikinci kez seçilme hakkı verdiniz. Millete icraatı olan, sözünü tutan ve vaatlerini yerine getiren Cumhurbaşkanı ancak ikinci kez seçilebilir. Eski Cumhurbaşkanları bir kezdi. Fren görevini yapar ve giderdi. Anayasa'da Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabilir' der ama vatana ihanetin cezası kanunda yok. Kanunda bir şeyin suç olduğu yazmazsa kimseye ceza veremezsin. 'Vatana ihanet' diye bir suç var mı? Cezası bir gün mü bir yıl mı?"

Yılmaz, 16 Nisan'daki halk oylamasıyla Cumhurbaşkanın yargılanmasının mümkün olabileceğini belirterek, Cumhurbaşkanın 5 yılda bir seçimle halka hesap vereceğini ve suç işlemesi halinde Yüce Divana gönderileceğini aktardı.

Yılmaz, kendisinin Meclis'te milletvekili olduğunu aynı zamanda milli eğitim bakanı olarak 65. hükümetin eğitim politikasını yürüttüğünü anımsatarak, "Yani hem parlamentodayım hem de yürütmedeyim. Hani nerede kuvvetler ayrılığı? Şu anda parlamento hükümetin kontrolü altındadır. Şu anki parlamentoda kanunlar iki yolla çıkar. ya kanun teklifi ya kanun tasarısı. Kanun teklifini milletvekilleri verir, kanun tasarısını Bakanlar Kurulu gönderir. Tutulan istatistiklerde şu ana kadar yasalaşan kanunların yüzde 98'ini kanun tasarısı. Yani Bakanlar Kurulundan gelenler yasalaşıyor. Hep hükümetin dediği oluyor. Kuvvetler ayrılığı yoktur dediğimizde doğruyu söylemiş oluyoruz.Yeni sistemle bakan olan milletvekilliğinden ayrılacak" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Suzan Civan Dağlar, Yılmaza bir kılıç hediye etti.

Programa İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Samsunlular Derneği yönetim kurulu ve üyeleri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Sultangazi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title