Haberler

Bakan Yılmaz, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (4)

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sanayicilerimize dönük olarak yeni bir destekleme paketi konusunda çalışmalar yapıyoruz.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sanayicilerimize dönük olarak yeni bir destekleme paketi konusunda çalışmalar yapıyoruz. İstihdamı, yatırımları ve üretimi artırmaya dönük yeni bazı tedbirleri de önümüzdeki günlerde gündeme getireceğiz" dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Özellikle kredi kullanan yatırımcının maliyetlerini düşürmek için hassas davrandıklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Güven ve istikrar ortamını daha da pekiştirerek kurumsal anlamda alınması gereken tedbirler neyse onları da alarak, finans enstrümanlarını da çeşitlendirerek, bizim, yatırımcının maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Bu sadece Merkez Bankasının faiz politikaları değil onu da aşan boyutlar var. Örneğin katılım bankacılığını geliştirmemiz, İstanbul Finans Merkezi çerçevesinde enstrümanlarımızı daha da artırmamız, bankacılık sistemindeki gereksiz maliyetleri olabildiğince hafifletmemiz, yeni bazı finansal mekanizmalar geliştirerek yatırımları desteklememiz gerek. Nitekim dün yaptığımız toplantının (Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki toplantı) sonuçlarından biri de bu oldu. Özellikle sanayicilerimize dönük olarak yeni bir destekleme paketi konusunda çalışmalar yapıyoruz. İstihdamı, yatırımları ve üretimi artırmaya dönük yeni bazı tedbirleri de önümüzdeki günlerde gündeme getireceğiz."

Cevdet Yılmaz, bu ay açıklanması planlanan 2014 büyüme rakamının, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenenden çok büyük bir farklılık göstermeyeceğini ifade etti. Geçen yılın işsizliğinin yüzde 9,9 olarak açıklandığını hatırlatan Yılmaz, "Çok büyük oranda istihdam sağladığımız halde işgücüne katılım oranı çok fazla arttığı için bir miktar artış oldu ancak yine tek haneli bir işsizliğimiz var. Bu veri bu ortamda son derece sevindirici. Enflasyonda da sevindirici bir rakam gördük. 2014 yılı büyüme rakamınında 3 civarında çıkacağını bekliyoruz. Bir miktar aşağı yukarı olabilir" diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, 2015 için yüzde 4 büyüme hedefi koyduklarını anımsatarak, "Bu yılın ilk çeyreğinde mevsimsel etkiler ve baz etkisinden dolayı biraz daha düşük geçebilir. 2015'in ikinci çeyreğinden başlayarak büyümemizin daha da ivmelenmesi bekliyoruz. Yıl sonu itibariyle de yüzde 4 hedefini yakalayacağımızı düşünüyorum. Petrol fiyatlarındaki düşüşün de buna yardımcı olacağını öngörüyoruz. Bakanlık olarak yaptığımız analizde düşük petrol fiyatından yarım puana yakın bir büyüme etkisi bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin son 12 yılda istikrarlı ve sürdürülebilir bir büyüme yakaladığını anlatan Yılmaz, "Büyümede 25 dönüşüm programı çok önemli. Önümüzdeki yıllarda bu dönüşüm programlarının hayata geçmesiyle potansiyel büyümemizin en az 2 puan yükselmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Sanayi paketini Başbakan Davutoğlu açıklayacak"

Yılmaz, sanayi sektörüne yönelik bir teşvik paketi hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin soru üzerine de Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki dünkü toplantıda bu konuları tartıştıklarını ve çok faydalı olduğunu söyledi.

Davutoğlu'nun talimatı ile bu konuda bir çalışma başlatıldığını kaydeden Yılmaz, yakın zamanda bunun kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Cevdet Yılmaz, buradaki paketin istihdamı ve üretimi artırmaya yönelik olacağını kaydederek, "Burada imalat sanayine özel bir önemle yaklaşıyoruz. Dünyada da insanlar hizmet sektörlerine kaymaya başladılar. İmalat sanayinde çalışmayı arzu edenlerde dünyadakine benzer bir şekilde düşüş görüyoruz. Bunu tersine çevirmeye, sanayide çalışmaya teşvik etmeye, istihdam yoğun yatırımları desteklemeye dönük bir çalışma devam ediyor. Başbakanımız önümüzdeki günlerde bunu açıklayacak" dedi.

Yılmaz, küresel krizde de imalat sanayisi güçlü ülkelerin fırtınalara karşı daha sağlam durduğunu dile getirdi.

Bölgesel düzeydeki sanayileşmeyi de desteklediklerini vurgulayan Yılmaz, "Kalkınma ajanslarımız kanalıyla her bir bölgedeki sanayinin artı ve eksilerine bakıp nasıl dönüşüm sağlayabileceğimize bakıyoruz. Her bir bölgemize özgü sanayi politikamızı sağlıklı bir şekilde sürdürüyoruz" diye konuştu.

- "IMF, Dünya Bankası ülkeyi yönetti, o sırada boş kaldık, doktora yaptık"

Bir soru üzerine Bingöl'den Kalkınma Bakanlığına uzanan kariyer hikayesini de paylaşan Yılmaz, lise eğitimine kadar Bingöl'de kaldığını, lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde tamamladığını, daha sonra da Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman yardımcısı olarak görev aldığını ve kurumda 18 yıl çalıştığını anlattı.

Bilkent Üniversitesi'nde doktora yapma imkanı bulduğunu ifade eden Yılmaz, "Doktoraya şöyle zaman ayırdım, bizden bir önceki hükümet döneminde Sayın Bahçeli planlamadan sorumluydu. Krizler yaşandı, IMF, Dünya Bankası, onlar gelip ülkeyi yönettiler, o sırada boş kaldık doğrusu biz de planlamada, gidip bir doktora yaptık" diye konuştu.

Bu süreç içerisinde Avrupa Birliği'nden sorumlu genel müdürlük görevine kadar yükseldiğini ifade eden Yılmaz, müzakere sürecinde önemli sorumluluklar aldığını belirtti.

Yılmaz, 2007 ve 2011 yıllarında memleketi Bingöl'den milletvekili olarak seçildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu süreç benim açımdan da onur verici bir süreç. Uzman yardımcısı olarak girdiğimiz bir kurumda Allah bakan olmayı nasip etti... Gençlere bizim daha fazla rol model olmamız lazım. Sadece siyasetçilerin değil, bürokratların, iş dünyasının, sanat dünyasının her alanda insanların olumlu yönde rol model olmasında fayda var. Emeği, çalışmayı daha fazla vurgulamamız gerekiyor. Türkiye olarak da birey olarak da daha iyi yerlere gideceksek, ter dökerek bunu yapacağız. Kolay yollardan, hızlı yollardan değil. Çalışarak, uğraşarak, emek harcayarak bir yerlere gelmemiz gerekiyor. Kalıcı başarı da bu şekilde oluyor.

Genç arkadaşlara şunu tavsiye edebilirim:  O an yaptığınız işe yoğunlaşmanız lazım. Başka şeylere çok fazla kafa yormamanız, konsantre olmanız lazım. Bulunduğunuz görevi başka yer için bir basamak gibi görmemeniz lazım. O anki işe yoğunlaşarak 'işi en iyi şekilde nasıl yaparım' diye gayret etmenin başarıda önemli olduğunu düşünüyorum. Eğitimde de iş hayatında da... Kendi adıma da bunu yapmaya gayret ettim. Bakanlık tabii ki bir taraftan sadece emek ile olabilecek bir şey değil, biraz da 'nasip, kısmet işi' diyelim. Cenabı Allah'ın bize lütfettiği, nasip ettiği bir görev, çok şerefli bir görev, biz de elimizden geldiğince en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz."

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı da kendisinin Bakan Yılmaz'ı Ankara'da tanıdığını belirterek, "Gördüğümüz pek çok işte, aslında en arkasında, en merkezinde Sayın Bakanımızı buldum, o yüzden kendisine özel bir sempatim ve hayranlığım vardır" dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz'a toplantının sonunda, ortaokul yıllarına ait bir fotoğraf hediye edildi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Davutoğlu Anadolu Ajansı Cevdet Yılmaz Bingöl Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title