Haberler

Bakan Yıldırım, Foça'daki Terör Saldırısına İlişkin Konuştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Foça'daki terör saldırısıyla ilgili, "Ay yıldızlı bayrağımızı asla yere düşürmedik, bundan sonra da mümkün değil."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Foça'daki terör saldırısıyla ilgili, "Ay yıldızlı bayrağımızı asla yere düşürmedik, bundan sonra da mümkün değil. Bunu aklına koyan, bu ahmaklık yolunda gidenlerin akılları başına gelsin. Ne onlar kendileri, ne onların efendileri ne de onların kılavuzları bu büyük milleti ve ülkeyi dize getirilebilirler" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Behiçbey'deki TCDD tesislerinde verilen iftar yemeğine katıldı. Yemeğe Bakan Yıldırım'ın yanı sıra, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve çok sayıda TCDD çalışanı iştirak etti. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, demiryollarının 1.5 asırlık bir çınar olduğunu belirterek, "Bu çınarın kökleri bir zamanlar sadece Anadolu'da değil, 3 kıtada yayılmışken Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte maalesef o köklerin bazı kollarını kaybettik. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Büyük Atatürk'ün liderliğinde demiryollarına çok önemli yatırımlar yapıldı" dedi.

Demiryolu yapım miktarları hakkında bilgiler veren Yıldırım, bu oranların bile demiryollarının son 50 yıllık geçmişinin ne kadar vahim, ne kadar olumsuz bir zaman dilimi olduğunu göstermeye yettiğini söyedi. Yıldırım, "2003 yılı demiryolları için de yeni bir milat oldu. Demiryollarını adeta küllerinden doğmaya başladığı yeni bir anlayışla demiryollarını bu ülkenin yükünü taşıyan ama bu ülkeye yük olmayan bir kuruluş haline getirmek için Sayın Başbakanımız, 'Bu asırlık kuruluşu bir devlet politikası olarak ele almanın zamanı geldi" dedi" diye konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin gündeminde olan bütün konuların, demiryollarıyla ilgili hep söylemde kalmış ama bir türlü ele geçirilemeyen konularının teker teker ele alındığını ifade etti.

Yıldırım, "Bugün itibarıyla, demiryollarında 1 yılda 135 kilometre yol yapabilen bir kapasiteye ulaştık. Bu kapasite 1924-1946 yılları arasında yapılan işle aynıdır. Yani Cumhuriyetin ilk yıllarındaki demiryolu hamlemizi yeniden 2000'li

yılların başında harekete geçirdik ve işte sonuç ortada.

13 milyon ton taşıma kapasitesi 25 milyonun üzerine çıktı" şeklinde konuştu.

Türkiye Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile tanıştığını belirten Yıldırım, YHT'nin dünyada sadece 8 ülkede, Avrupa'da ise 6 ülkede olduğunu söyledi. Bugün itibarıyla demiryollarında başlayıp devam eden yatırımların toplam tutarının 20 milyar TL olduğuna dikkati çeken Yıldırım, böyle bir yatırımı demiryollarının hiç görmediğini anlattı. Yıldırım, demiryolu hatlarının yüzde 65'inin tamamen yenilendiğini belirterek, yüzyıldır el atılmayan bütün hatların teker teker yenilendiğini kaydetti. Yıldırım, "Şimdi artık sinyalizasyonu olmayan hatalarda sinyal yapıyoruz. Akaryakıtla, petrolle çalışan hatları da elektrikli hale getiriyoruz. Bundan sonraki hedefimiz çift hat uygulamasını yaygınlaştırmak. Yeni projeleri hep böyle kurguluyoruz. Verimliliği artırmak için demiryollarının taşımacılık içindeki payının tekrar hatırı sayılır hale gelmesi için çabalarımız aralıksız sürüyor" dedi.

YERLİ DEMİRYOLU SANAYİSİ

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yerli demir yolu sanayimizi de oluşturalım. Bunun için ray imalatına başladık. YHT raylarını, normal tren raylarını, fay bağlantı elemanlarını, vagonları, lokomotifleri. Demiryolu altyapısı adına hepsini ülkemizde üretmeye başladık. Hem demiryollarımızı modernize ediyoruz hem de ülkemizin bu teknolojiye sahip olmasını yolunu açıyoruz. En son Ankara metrolarında tren setleri ihalesinde yüzde 51 şartını koyduk. Bu ne demek? Yani, bu araçları burada yapacaksın demek. 2023 hedeflerimizle demiryolu ağımızı 25 bin kilometrenin üzerine çıkaracağız. Yani bugünkü ağın tam iki katı hatta iki katından biraz fazla. Bütün hatlarımızı sinyalli, elektrikli hale getireceğiz ve bütün hatların yenilenme işini de tamamlayacağız."

FOÇA'DAKİ TERÖR SALDIRISI

Bakan Yıldırım, İzmir'in Foça ilçesindeki terör saldırısına ilişkin, "Memleketi bölmeye parçalamaya, insanlarımızın huzurunu bozmaya gayret eden bu ayrılıkçı teröristleri Allah ıslah etsin; ıslah olmazsa perişan etsin diyorum. Bugün Foça'da masum işlerine giden askeri personele tuzak kurdular, mayın patlattılar, 1 askerimiz şehit oldu, yaralılarımız var. Şehidimize Allah'tan rahmet, yaralılarıma acil şifalar diliyorum. Şunu herkes iyi bilsin; bu büyük millet büyük bir millet. Bu millet bu topraklarda bin seneden fazla her türlü saldırıya tezgaha karşı koydu, pabuç bırakmadı. Omuz omuza beraber olduk. Ay yıldızlı bayrağımızı asla yere düşürmedik, bundan sonra da mümkün değil. Bunu aklına koyan, bu ahmaklık yolunda gidenlerin akılları başına gelsin. Ne onlar kendileri, ne onların efendileri ne de onların kılavuzları bu büyük milleti ve ülkeyi dize getirilebilirler" diye konuştu.

Bakan Yıldırım'a yemek sonrası bir plaket verildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Süleyman Karaman Binali Yıldırım Türkiye Foça Politika Güncel Haberler

title