Haberler

Bakan Ünal: Londra, Paris Ne Kadar Güvenli İzmir de O Kadar Güvenli

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye turizmine yönelik güvenlikle ilgili iddialara karşı çarpıcı mesajlar verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Türkiye turizmine yönelik güvenlikle ilgili iddialara karşı çarpıcı mesajlar verdi. Ünal, "Londra ne kadar güvenliyse, İzmir o kadar güvenlidir. Paris ne kadar güvenliyse İzmir o kadar güvenlidir. Birilerinin Türkiye'yi Ortadoğu'nun bir parçası gibi göstermesine ve böyle bir algı oluşturmasına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Travel Turkey İzmir- 9. Turizm Fuar ve Kongresi, düşürülen uçağın ardından Rusya'nın vatandaşlarına yaptığı "Türkiye'ye gitmeyin" çağrısı ve turistik tesislere yapılan rezervasyonların iptalinin gölgesinde başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığında organize edilen Uluslararası Türk turizm organizasyonu Travel Turkey ve Gastronomi Kongresi kapılarını birlikte açtı. Fuar İzmir'de gerçekleşen organizasyonlar, 13 Aralık'a kadar sürecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonun açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Adana Valisi Mustafa Büyük, Kosova Yatırım ve Girişim Destekleme Ajansı Genel Direktörü Besian Mustafa, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İlçe Belediye Başkanları, Oda ve Borsa Başkanları ve çok sayıda turizmci katıldı.

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya uçağının düşürülmesiyle ve sonrasındaki gelişmeleri kastederek, "Bakanlığımızın ilk günü başlayan bir süreç, - kriz demek istemiyorum- bir çoğumuzun canını sıktı. İTO Başkanı Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeye ilişkin üzüntülü ifadeler kullandı ama ben buna katılmayacağım. Çünkü 1. ve 2. Dünya savaşanı yaşan dünya soğuk savaştan sonra şimdi 1990'ların devamını yaşadığımız yıllarda aslında başka bir düşük gerilimli mücadele süreci yaşıyor. Soğuk savaş yıllarını hatırlayın. Aslında turizmle ilgilenen uğraşan bugünkü seyahat acentelerin dünyanın adeta ortadan Nato-Varşova Paktı, Sovyetler Birliği-ABD olara demir perdeyle bölündüğünü hatırlayın. Dünya geçmişte büyük acılar yaşadı. Doksanlı yıllardan sonra yaşadığımız hızlı toplumsal değişim süreçlerinin bugün bize getirdi doğal sonuçları yaşıyoruz. Londra ne kadar güvenliyse, İzmir o kadar güvenlidir. Paris ne kadar güvenliyse İzmir o kadar güvenlidir. Asla şuna müsaade etmeyin. Birilerinin Türkiye'yi Ortadoğu'nun bir parçası gibi göstermesine ve böyle bir algı oluşturmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Sizler de etmeyin. Turizm psikolojinin, algının yönetilmesidir. Türkiye son derece güvenli bir ülkedir. Misafirperverliği ile dün olduğu gibi yarında yoluna devam edecektir" dedi.

TELAFİ EDİCİ VE YAPISAL TEDBİRLER

Bakanlık olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Bakan Ünal, Türkiye'ye gelen 4.5 milyon Rus turistlerin yüzde 75'ni ağırlayan Antalya'da sektör temsilcileri geçen hafta bir araya geldiklerini söyledi. Sektörün sorunlarını dinlediklerini ve Bakanlık'ın, Hükümet'in vizyon, bakış açısı ve hangi destekleri sağlayacaklarını konuştuklarını belirten Bakan Ünal, "Bunun öncesinde konuyu Bakanlar Kurulu ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında ele aldık. Başbakan Ahmet Davutoğlu da grup konuşmasında turizm sektörüyle ilgili açıklamalar yaptı. Özellikle Rusya ve bağımsız devletler topluluğuna yönelik charter ve yakıt desteğinin Avrupa'yı kapsayacak şekilde genişletileceğini açıkladı" dedi.

Yeni desteklerin de açıklanacağına dikkat çeken Bakan Ünal, ihtiyaç duydukların temel noktanın Türkiye'nin bu fuarda hangi duyguyla tanıtılacağı olduğunu söyledi. Bakanlık olarak yeni bir tanıtım ve strateji, açılıma ihtiyaç duyduklarını, bunu da sektörle birlikte yapmayı planladıklarını belirten Bakan Ünal, "Sektörü bir tek çatı örgüt altında toplayacak, sektörün kendi fonunun oluşturacağı yapısal düzenlemeye gitmeliyiz. Almamız gereken telafi edici ve yapısal tedbirler var. Seyahat duygusu insanların önlemez ve engellenemez temel duygularından bir tanesidir. Önemli olan bu duyguyu doğru şekilde karşılayabilmektir. Biz 2007'de yaptığımız 2023 strateji belgemizi en kısa sürede güncelleyeceğiz. 4 yıllık yeni bir belge hazırlayacağız" dedi.

İZMİR TURİZM ÇALIŞTAYI YAPILACAK

Bakan Ünal, İzmir ve Ege Turizmi konusunda kısa süre içinde 1 günlük çalıştay düzenleyeceklerini açıkladı. Çalıştay konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüştüklerini belirten Bakan Ünal, şöyle devam etti:

"Bu çalıştayda bakanlık olarak tüm bürokrasimiz ile burada olacağız. Büyükşehir Belediyesi, Valilik, sektör temsilcileri birlikte İzmir'i ve kent turizmini masaya yatıracağız. İzmir'e bakanlık olarak çok şey yaptık. Ama bir çok şey daha yapmamız gerekir. İzmir, Ege ve Antalya'ya kadar olan hattı ele alacak olursak bizim tanıtım ile birlikte ihtiyacımız olan güçlü bir destinasyon yönetimidir. THY'den sefer koymasını istemek bir şey ifade etmiyor. Destinasyon yönetimi etrafında yapılan planlama, tanıtım strateji ve belgesiyle bir bütünün parçası olarak hangi sonuçların alınacağını bilerek THY'ye hangi hatları güçlü şekilde kullanmak istediğini söylemelisiniz. O zaman entegre bir çalışma olur. Seyahat acentaları ve turlar için kolaylaştırıcı olur. Bunu gerçekleştirmek istiyoruz. 35 milyon dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Bu ciddi bir sorumlulukla birlikte hareket etme ve destek gerektiriyor. Travel Turkey İzmir'in bu duygularla başarılı geçmesini diliyorum."

ULUSOY: TÜRKİYE KAŞINACAK DEĞİL OKŞANACAK ÜLKEDİR

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Travel Turkey İzmir'in her geçen gün daha da büyüyen bir fuar olduğunu söyledi. Bakan Mahir Ünal'a seslenen Ulusoy, İzmir'le ilgili üç şey isteyeceğini söyledi. İlk olarak İzmir'e Müze isteyen Ünal, ikinci olarak ise İzmir'de kruvaziyer turizminin gelişmesi için 1 yıl ayakbastı parası alınmamasını talep etti. Ulusoy, "İzmir biraz destek istiyor. Bir de Kemeraltı ve Kadife kale için destek, tanıtım için destek istiyoruz. Kültürel zenginlikler var. Bir ve güçlü olursak, bize vize koyan ülkeler utanacak. Bir gün gelecek biz onarla vize koyacağız. Türkiye kaşınacak değil okşanacak ülke. Kaşımaya kalkanlar kendileri kaşınsınlar bizi bırakmasınlar" dedi.

DEMİRTAŞ: YERLİ TURİST İÇ TURİZME YÖNLENDİRİLMELİ

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş konuşmasında dünyanın pek çok yerinde çatışmalar olduğunu, soğuk savaşın da canlandığını söyledi. Demirtaş, "Doğu Akdeniz'de savaş gemileri var. Yabancı konuklara fuara katıldıkları için teşekkür ederim. Dünyaya barışı tekrar getireceksek bu sektörde her zamankinden fazla ihtiyaç var. Turizm tamamen ticari olmuşum değil aynı zamanda duygu ve dostlukla gerçekleşiyor. 2016 için bazı olumsuzlukların olduğu gerçek ama moralimizi bozmuyoruz. Doğamıza, tarihimize güveniyoruz. Tesisler boş kalmayacaktır. Bakanlığın desteği, bizim çalışmamızla, biraz da yerli turistin iç turizme yönelmesiyle sorun aşılır. Biz İzmir'de 12 ay şehir turizmi istiyoruz. 2005 de yolunu şaşıran gemi İzmir'e geliyordu. Yaptığımız çalışmayla 550 bin turist geldi. Terör nedeniyle yarıya yarıya azaldı. 2 milyona yakın kruvaziyerle gelen turist tekrar gelmeye devam edecektir" dedi.

KOCAOĞLU: BİRLİK VE BERABERLİK GEREKLİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sekiz yıl önce başladıkları turizm fuarı yolculuğunun katlanarak büyüdüğünü söyledi. Tarihi kent merkezinde Kadifekale, Agora ve Kemeraltı'nda 270 hektar alanı ayağa kaldırmak üzere hummalı çalışma içinde olduklarını sadece 350 milyon TL'lik kamulaştırma yaptıklarını belirten Kocaoğlu, "Turizm adına fuarcılık ve kongreciliğin teşviki konusunda fuar altyapısı bitirdi. Kongre altyapısı için ihaleye çıkacağız. Arkeolojik kazılara madeddi kaynak vererek tarihin günyüzüne çıkmasına destekliyoruz. Raylı sistemde TCDD'yle birlikte Torbalı hattı yakında açılacak, Selçuk için çalışmalar sürüyor, Bergama için de bir an önce karar verilip işe başlamayı bekliyoruz. Avupa ülkeleriyle boy ölçüşen çevre yatırımları yaptık. Doğal Yaşam Parkı cazibe merkezi oldu. Kuş Cennetimiz var. Unesco Kültür mirası listesine Bergama ve Efes girdi. Sırada Foça, Çandarlı Kalesi, Kadifekale, Kemeraltı var. Ülkemizin çevresinde siyasi ortam gergin. Bunu aşmanın yolu birlik ve beraberlik" diye konuştu.

Partner kent Adana'nın Valisi Mustafa Büyük, İzmir Valisi Mustafa Toprak, partner ülke Kosova'nın Yatırım ve Girişim Destekleme Ajansı Genel Direktörü Besian Mustafa, Fuar sponsoru THY Yurt Satış Başkanı Halil İbrahim Polat da açılışta konuşma yaptı. Konuşmaların ardından kesilen kurdele sonrası fuar açıldı.

PARTNER ÜLKE KOSOVA, PARTNER İL ADANA

Travel Turkey'in bu seneki partner ülkesi Kosova olurken partner il ise Adana oldu. Travel Turkey İzmir'de, Türkiye'nin turizm zenginlikleri, farklı destinasyonları yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentalara, satın alıcılara ve tatil planı yapan son tüketicilere tanıtılacak. Bu yıl ilk kez uygulanan online randevu sistemi ile fuar öncesi randevulaşarak görüşme imkanı sağlanan katılımcılar ile yabancı satın alıcılar arasında Türkiye'nin turizm gelirlerini arttıran sözleşmelere imza atılması hedefleniyor. Profesyonel ziyaretçiye yönelik olarak organize edilen Travel Turkey İzmir'de, C Holü ve Yöresel Lezzetler alanı fuar süresince; B Holü yalnızca hafta sonu halka açık olacak.

GASTRONOMİ KONGRESİ

Fuarda Travel Turkey ile eş zamanlı olarak Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi de gerçekleştiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, TÜRSAB ve İZFAŞ tarafından organize edilen fuarda gastronomi dünyasının önemli isimlerini bir araya getirecek. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mahir Ünal Londra ulusoy Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title