Haberler

Bakan Özhaseki: Vatandaşlar Evlerine Dayanıklılık Testi Yaptırsın

Güncelleme:

İstanbul'da depremde yıkılma riski taşıyan mahallelerin bulunduğuna işaret eden Bakan Özhaseki, "Vatandaşlar evlerini ölçtürsün, dayanıklılık testi yaptırsın" dedi.

İstanbul'da olası bir depremde yıkılma riski taşıyan mahallelerin bulunduğuna işaret eden Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Vatandaşlar evlerini ölçtürsün, dayanıklılık testi yaptırsın" çağrısı yaptı. İstanbul'da pilot bölgeler seçtiklerini belirten Bakan Özhaseki, "Binlerce evin yıkılıp yeniden yapılması söz konusu" dedi.

"250 BİN BİNANIN YENİLENMESİ LAZIM"

Deprem mühendislerinin İstanbul'da deprem beklentisi olduğuna işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Vatandaşlar, evlerini ölçtürsün, depreme dayanıklılık testi yaptırsınlar" çağrısında bulundu. Özellikle nüfusun arttığı bazı mahallelerde riskin yüksek olduğuna işaret eden Bakan Özhaseki, " İstanbul'da 7'nin üzerinde bir depremde yerle yeksan olacak mahalleler var. Bunları kimseyi tedirgin etmek için söylemiyorum, ancak bu gerçeği de gözardı edemeyiz. İstanbul'da her yıl yaklaşık 250 bin binanın yenilenmesi icap ediyor." ifadelerini kullandı.

"İMAR YASASINI DEĞİŞTİRİYORUZ"

Belediyelerimizi ve müteahhitleri ilgilendirecek olan imar yasasını değiştiriyoruz. 100 metrekarelik bir evde imara dayanarak sayılmayan alanlar çıkarıyorlardı. Balkonları bile gösteriyorlardı. Bir de İstanbul ile doğudaki bir ilimizin mevzuatı aynıydı. Biz bununla ilgili değişiklik yapacağız. Her şehrin imarı ayrı olacak." şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümle ilgili çok hızla hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Ülkemizin yüzde 42'si deprem bölgesinde. Bunu göz ardı edemeyiz.

"BİNLERCE EV YIKILACAK"

Hocaların ikinci ortak görüşü: Bu deprem şiddetinin 7'nin üzerinde olacağıdır. Benim uyumamam lazım. İstanbul'daki belediye başkanlarının uyumaması lazım. Bu gerçek göz ardı edilmemelidir. Kentsel dönüşümle ilgili seferberlik ilan edelim. Hangi partili olursanız olun gelin çalışma yapalım. Proje bekliyoruz. Ben İstanbul için ayrı bir çalışma yaptım. Pilot bölgeler seçtim. Önümüzdeki günlerde bunu yasa haline getireceğiz. Binlerce evin yıkılıp yeniden yapılması söz konusudur.''

"VATANDAŞLAR EVLERİNİ ÖLÇTÜRSÜN"

Bu kapsamda Türkiye'de yıllık 500 bin bağımsız birimi değiştirip, dönüştürmeyi planladıklarını açıklayan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: "1999 depremi öncesinde yapılan binaların yüzde 50'si sağlık değildi. Bu da 7,5 milyon sayıya sahiptir. İstanbul'da 250 bin binayı dönüştürüp değiştirmemiz lazım. Vatandaşa, belediyeye ve bakanlığa düşen görevler var. Geçimi yerinde olan insanlar, lütfen evlerini ölçtürsün. Deprem testi yaptırsınlar. Her şeyi devletten beklemesinler. Devletin her evi ölçtürecek bir mali gücü yok. Belli bölgelerde özellikle İstanbul'da depreme dayanıklılık noktasında hazırlığın yapılmadığı mahalleler var. Belediye başkanı arkadaşlarımız kentsel dönüşüm mantığında hazırlık yapması lazımdır. Çıkarcı bir mantık bırakılmalıdır. Vatandaş da çıkarcı mantıktan kurtulmalıdır. Belediye bu işi yaparken üstten ne götürürüm ne düşünürüm düşüncesinde olmamalıdır. Deprem gerçeğini bilerek hareket etmek lazımdır."

"FİNANSMAN SORUNU ÇÖZÜLECEK"

Bakanlığın da kentsel dönüşümü teşvik edecek yasaları biran önce çıkarması gerektiğine işaret eden Mehmet Özhaseki, "Ben dersime çalıştım. Başbakanımız kabul etti. Meclis'ten de itiraz göreceğini sanmıyorum. Belediyelerin finansman sıkıntısını çözeceğim. Yeni yapacağımız binalar 100 yıl dönüştürmeye gerek yok. Hedef 7.5 milyon binayı dönüştürmektir." ifadelerini kullandı. Bunun ekonomiye de büyük katkısı olduğuna işaret eden Özhaseki, "45-50 milyar dolarlık bir gelir olacak. 250 sektöre giriyor hepsi yerli ve millidir. Milyonlarca insan çalışacaktır.2012 yılında kentsel dönüşüm yasalar çıkmış. 5 yılda 200 alanı riskli alan ilan etmişiz. 965 bin. Yıllık 160 bin gibi bir sayıya ulaşmışız. Bu sayı bizi kurtarmaz. Yapacağımız çok şey var." dedi.

"GÜNEYDOĞU'DA ANAHTAR HAZIR"

Doğu ve Güneydoğu'da terör nedeniyle binaları hasar gören vatandaşlara ev teslimlerinin de yıl sonuna kadar teslim edilebileceğini açıklayan Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terör nedeniyle yedi bölgede çok aşırı hasarlar vardı. 70 binin üzerinde bina hasarlıydı. 40 bin kadarı ufak tefek hasarlıydı. Bunları onararak 30 bin civarında evin yapımına başladık. Teröristler her çıktıkları evin içinde bombalama yapmışlar. Her tarafta tuzak var. Bu evleri tek tek temizledik. Sur'da evi yıkılan birisi Diyarbakır'da yeni yapılan yerlerden isterse anahtar hazır. Sur'da bin 200'den fazla tarihi eser var. Oralarda faaliyetlerimiz devam ediyor. Eğer tarihi yapılarda kalmak isterse onarmasına yardım ediyoruz. Senenin sonuna kadar bütün vatandaşlarımızın evlerini verebilecek durumdayız. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin envai çeşit yardımını yapıyoruz." (Karar)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mehmet Özhaseki İstanbul Emlak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title