Haberler

Bakan Kılıç: "Yabancı Hakem Tartışmaları Gereksizdir"

MHK Kış Semineri’nde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, televizyon programlarında magazinsel spor tartışmalarını eleştirdi.

MHK Kış Semineri'nde konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, televizyon programlarında magazinsel spor tartışmalarını eleştirdi. Yabancı hakem tartışmalarını da gereksiz bulduğunu belirten Kılıç, "Türk hakemliğini nasıl geliştiririz konusunu konuşmalıyız, yabancı hakemi değil. Yabancı hakem getirmek gereksiz bir tartışmadır. Ben gereksiz buluyorum" dedi.

2015-2016 Sezonu Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) Kış Semineri Antalya'nın Belek bölgesinde bulunan bir otelde gerçekleştirildi. Törene, Gençlik ve Spor Bakanı Akit Çağatay Kılıç, Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğu, Temsilciler Kurulu Başkanı Abdurrahman Arıcı, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir, MHK ve Temsilciler Kurulu üyeleri, UEFA eğitimcileri, üst klasman hakemler ve üst klasman yardımcı hakemler, FIFA kokartlı kadın hakemler, gözlemciler ve temsilciler katıldı.

TELEVİZYON PROGRAMLARINI ELEŞTİRDİ

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akit Çağatay Kılıç, hakemlerin çok zor bir iş yaptıklarını belirtti. Türk futboluna katkı sağlamayan magazinsel tartışmaların olduğunu belirten Kılıç, "Hakemlerimizin büyük müsabakaları yönetmesini istiyoruz ama finali şundan dolayı yönetemesinler. Milli takımımız final oynasın. Bazı tartışmalar yapılıyor. Bizim yaptığımız açıklamalar ile ilgili olarak enteresan magazinsel tartışmalar yapılıyor. Tam bu noktada tabi TV'de futbol tartışılacak ama öyle uzun soluklu tartışmalar oluyor ki, konular öyle farklı yerlere gidiyor ki futbol futbolluktan çıkıyor. Yapacağınız tartışmalar sporumuza katkı verecek şekilde olsun. O bunu dedi, şu şunu dedi, o bunu tanıyormuş, o telefon etti olmasın. 6 saatlere varan programlar yapıp da farklı şeyler üzerine konuşursak başarı elde edemeyiz. Amacımız Türk sporunu daha ileriye taşımak. Eleştireceğimiz zamanlar tabi var. Ama eleştiriler yapıcı olsun. Siyasiler olarak biz de çok eleştiri alıyoruz. Bize eleştiri hakkınız var ama eleştiri dışına çıkma hakkınız yok. Çıkarsanız hukuki hakkımızı ararız" dedi.

"YABANCI HAKEM GETİRMEK GEREKSİZ BİR TARTIŞMADIR"

Yabancı hakem tartışmalarıyla ilgili de konuşan Bakan Kılıç, Türk hakemliğinin nasıl geliştirileceğinin konuşulması yerine yabancı hakemlerin konuşulmasının gereksiz bir tartışma olduğunu söyledi. Hataların kasıtlı yapılmadığını da belirten Kılıç, "Türk hakemliğini nasıl geliştiririz konusunu konuşmalıyız, yabancı hakemi değil. Yabancı hakemlerle beraber Türk hakemliğini ileri taşıyabiliriz ama yabancı hakem getirmek gereksiz bir tartışmadır. Ben gereksiz buluyorum. Çünkü daha önce de dile getirdiğim gibi hata olur. Hata adı üstünde hatadır. Ama atfedilen şey hata değil; kasıt olduğudur. Söyledim, yine söylüyorum. Hata kasıtlı olmaz. Kasıt yaptığınız zaman başka bir şeydir. Hata bir insanın anlık bir durum içerisinde yapabileceği bir yanlışlıktır. Geçmişte oldu. Sayısını azaltmak amacımız" dedi.

"HAKEM ODASININ YOLUNU TUTACAĞIM' SÖZÜNÜ DUYMAK İSTEMİYORUM"

Kaybedilen karşılaşmalar ardından hakemlerin suçlandığını ve "Hakem odasının yolunu tutacağım" şeklinde söylemlerin olduğunu ifade eden Bakan Kılıç, yeni dönemde bu türden söylemleri duymak istemediğini belirtti. El ele Türk futbolu için çalışmak gerektiğini belirten Kılıç, "Ben iki şeyi Türk futbolunda artık duymamamız, söylemememiz gerekiyor. Bir taraf asla ve asla "Hakem odasının yolunu tutacağım" demeyecek. Ama öbür taraf da hiçbir zaman azminden bir şey kaybetmeyecek. Yani beraberce el ele kol kola futbolu ileri taşıyacağız. Hakem odaları izinle ziyaret edilecek yerlerdir. Lütfen artık bu yönde hareket edelim. Böyle yaparsak daha başarılı oluruz. Yabancılarla ilgili örnek vermeyi seviyoruz. İstemiyorum bunu söylemek durumundayım. Madem örnek almayı seviyoruz o zaman bu noktadaki gelişmeleri de örnek alalım. Ama tabi ki kendi çalışmalarımızı da yabana atmayalım" dedi.

"STATLARDA ŞİDDETE MEYİLLİ OLANLAR AZINLIKTIR"

Statlarda yaşanan olumsuz olayların herkesi etkilediğini belirten Kılıç, "Şiddete meyilli olanlar. Biz sporumuzda şiddet istemiyoruz. Engellemek için de her adımı atacağız. Statlarda şiddet, uygunsuz hareket ve küfüre karşı mücadelemiz dinmeyecek. Milli servete zarar verenler, koltukları kıranlarla mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Çünkü onlar taraftar değil. Taraftarlık gönül verdiği renkleri desteklemektir. Bu da sonuna kadar haktır ama zarar vermek, hakaret etmek, şiddete girmek bu kimsenin hakkı değildir. Kanunlarımızın ortaya koyduğu uygulama neyse sonuna kadar takipçisiyiz. Yargının da takipçisiyiz. Şiddeti sahalarda görmek istemiyoruz. Hep söylüyoruz ama söylemek yetmez. Bunu uygulayacağız. Bunları yapanlar azınlık. Çok az sayıda kişiler. Sesleri fazla çıkıyor çünkü olumsuz bir olay var. Onlar az sayıda. Biz burada hep beraber birbirimize destek oluyoruz. Onlar bunu engellemeye çalışıyor" dedi.

"STAT ZEMİNLERİNİN BAKIMI BAKANLIKTA DEĞİL, KULÜPLERİN YETKİSİNDEDİR"

Ayrıca Bakan Kılıç, stat zeminleriyle ilgili ise zeminlerin bakanlık yetkisinde olmadığını kulüplerde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Zeminlerle ilgili bir tartışma var. Ben sorumluluğu üzerimizden atmak için söylemiyorum, kimse yanlış anlamasın. Şu anda kulüplerimizin maçlarını oynadığı statların mülkiyeti bize ait ama bunların bakımı ve idamesi kulüplerin sorumluluğunda. Bu işin resmi prosedür durumu. Bununla beraber zeminlerimizin daha da iyileştirilmesi için, daha üst standartlara gelmesi için elimizden ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.

HAKEMLER KOKART ALDI

Konuşmaların ardından FIFA Hakemleri Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Mete Kalkavan, Ali Palabıyık, Alper Ulusoy, Deniz Ateş Bitnel. FIFA Yardımcı Hakemleri Bahattin Duran, Tarık Ongun, Mustafa Emer Eyisoy, Mehmet Cem Satman, Orkun Aktaş, Kemal Yılmaz, Ekrem Kan, Ceyhun Sesigüzel, Fevzi Demirhan, Kerem Ersoy, FIFA Futsal Hakemleri Kamil Çetin, Yeliz Topaloğlu, Özcan Sultanoğlu, Bülent Kökten, FIFA Kadın Hakemleri Melis Özçiğdem, Neslihan Muratdağı, Sibel Kolçak, Dilek Koçbay, FIFA Kadın Yardımcı Hakemleri Deybet Gök, Sibel Yamaç Tamkafa, Betül Nur Yılmaz, Belgin Kumru ve FIFA futsal kadın hakemlerinden Fatma Özlem Tursun olmak üzere 34 FIFA hakemi Bakan Akif Çağatay Kılıç'ın elinden kokartlarını aldı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Merkez Hakem Kurulu Akif Çağatay Kılıç Antalya Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title