Haberler

Bakan İslam Hem Kadınlar Hem Erkekler, Çocukları Okul Çağına Gelene Kadar Yarı Zamanlı Çalışabilecek

Bakan İSLAM: HEM KADINLAR HEM ERKEKLER, ÇOCUKLARI OKUL ÇAĞINA GELENE KADAR YARI ZAMANLI ÇALIŞABİLECEK (ek görüntü) Haber: Özkan ARSLAN Kamera: Yaşar KAÇMAZ - İSTANBUL, (DHA) Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin kampanyası HeForShe'nin Türkiye ayağının tanıtımında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, seçimlere kadar kadın haklarına yönelik yapılan düzenlemeleri meclisten geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Bakan İSLAM: HEM KADINLAR HEM ERKEKLER, ÇOCUKLARI OKUL ÇAĞINA GELENE KADAR YARI ZAMANLI ÇALIŞABİLECEK (ek görüntü)

Haber: Özkan ARSLAN Kamera: Yaşar KAÇMAZ - İSTANBUL, (DHA)

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin kampanyası HeForShe'nin Türkiye ayağının tanıtımında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, seçimlere kadar kadın haklarına yönelik yapılan düzenlemeleri meclisten geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bakan İslam, "Kadınlar doğuma bağlı, yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı kazanacak. Ayrıca doğum sonrası hem kadınlar hem erkekler, tüm çalışan ebeveynler çocukları okul çağına gelene kadar yaklaşık 5,5 yıl isterlerse yarı zamanlı çalışabilecekler" dedi.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin, herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savunmaya çağırdığı dayanışma hareketi HeForShe'nin Türkiye kampanyası tanıtım toplantısı Taksim'deki Divan Otel'de yapıldı. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanı sıra, kampanyanın ana destekçilerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingiborg Gisladottir, Kadın Koalisyonu Koordinatörü İlknur Üstün ile kampanyaya destek olan çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Toplantı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kampanya ile ilgili mesajının okunmasıyla başladı.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ KONUSUNDA GELDİĞİMİZ NOKTA HİÇBİR ŞEY DEĞİL

Toplantıda konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, HeForShe kampanyasına sadece kadınların değil erkeklerin de destek vermesi gerektiğini belirterek, "Dünyanın yarısı kadın. Aslında yarıdan fazlası kadın. Dünyanın yarısına 'siz diğer yarı ile eşit değilsiniz' dediğiniz zaman işleri rayına koymak henüz başlangıçta imkansız hale gelir. O açıdan bizler kadınlar ve erkeklerin, haklar açısından, hukuk açısından, fırsatlar açısından eşit olduklarına inanıyoruz" dedi.

Dünyada son 200 yılda kadınların yaptıkları mücadele sonrası birçok hakka sahip olduğunu söyleyen Bakan İslam, "Elbette edinilmiş çok değerli başarılar var. Çalışma, eğitim, seçme-seçilme hakkı artık neredeyse kadınların erkeklerle eşit hale geldi gibi dünyada. Ama bu hiçbir şey değil. 200 yıl sonra geldiğimiz noktaya baktığımızda halen işin başında olduğumuzu görüyoruz. Hala güç birliği yaparak çok çalışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

KADIN HAKLARI KONUSUNDA SON 12 YIL TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI BİR DÖNEMDİR

Türkiye'de yüzyılın başında kadın hakları açısından müthiş bir ivme kazanıldığını belirten Bakan İslam, ilerlemenin ise başlangıca uygun olmadığını belirtti. Son 12 yılda ise başlangıçtaki ivmenin yakalandığını anlatan Bakan İslam, "Kadın hakları ve insan hakları konusunda son 12 yıl Türkiye'nin yüz akı bir dönemidirö dedi. Bu dönemde kadın hakları ile ilgili yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatan Bakan İslam, seçim dönemine kadar çıkartmayı hedefledikleri yasaları ise şöyle anlattı:

"Getireceğimiz yasayla doğuma bağlı izinlerde kademe, derece ilerlemelerinin durmasını engelliyoruz. Erkekler askere gittiklerinde, çalışmadıkları halde onların kademe, derece ilerlemeleri otomatik olarak yapılıyor. Kadınlar doğum yapıyorlar, ücretsiz izne ayrılıyorlar. Kademe, derece ilerlemeleri orada duruyor. İzinleri bitiyor, işe geri dönüyorlar ondan sonra başlıyor. Bu getirdiğimiz yasayla bu eşitsizlik ortadan kalkacak. Kadınlar doğuma bağlı, yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı kazanacak. Ayrıca doğum sonrası hem kadınlar hem erkekler, tüm çalışan ebeveynler çocukları okul çağına gelene kadar yaklaşık 5,5 yıl isterlerse yarı zamanlı çalışabilecekler. Kreşlere vergi indirimi getirerek sayılarını çoğaltmayı istiyoruz. Ayrıca tüm belediyelere kreş açma zorunluluğu getiriyoruz"

2008-2014 YILLARI ARASINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE DÜŞÜŞ VAR

Kadına yönelik şiddete karşı yapılan yenilikleri sıralayan Bakan İslam, 2011 yılında Türkiye'nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'ni hatırlattı. Şiddetin bir insanlık suçu olduğunu dile getiren İslam, "Kadınla erkeğin eşit hale gelebilmesi için kadına yönelik şiddetin sıfıra indirilmesi gerekiyor" dedi.

Bir araştırmada AB ülkelerinde her 3 kadından birinin şiddete uğradığının belirlendiğini anlatan Bakan İslam, "2008 yılında bakanlığımızın yaptığı aile içi şiddet araştırmasında Türkiye'de kadına yönelik şiddetin yüzde 39 olduğunu görüyoruz. 2014 yılında henüz daha tamamlanmamış ama ön raporu açıklanmış aile içi ve kadına yönelik şiddet araştırmasında bu rakamın yüzde 35 seviyelerine indiğini görüyoruz. Ama yapılan tüm çalışmalara rağmen geldiğimiz nokta ne yazık ki tatmin edici değil" diye konuştu.

KAMPANYAYI DESTEKLİYORUM

Bakan İslam konuşmasını, "Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak ben de HeForShe kampanyasına destek veriyorum. Daha yaşanılır bir Dünya daha yaşanılır bir Türkiye için, kadınlarımızın tüm hak ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanmasını sağlayana kadar çalışmaya devam edeceğizö diye tamamladı.

KADINLARA KARŞI HAK İHLALLERİ, ÖNCELİKLİ KALKINMA SORUNLARINDAN BİRİ

Kampanyanın ana destekçilerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda kampanyanın dünyada sözcülüğünü yapan 10 kurum liderinden biri olan Mustafa Koç, konuşmasında yıllardır süregelen çabalara rağmen, kadınlara karşı hak ihlallerinin dünya çapında öncelikli kalkınma sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söyledi. HeForShe kampanyasının, her şeyden önce kadın-erkek herkesi toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya davet ettiğini belirten Mustafa V. Koç, "Dünyanın her yerinde biz erkeklerin sesi ne yazık ki çok yüksek çıkıyor. Bu defa sesimiz, kadın-erkek, sahip olduğumuz farklı seslerin birbirini bastırmadan duyulması için çıksın. Bunu yapabilmek için, öncelikle biz erkeklerin kadınların maruz kaldığı ayrımcılık hikayelerini ve önerdikleri çözümleri dinlememiz ve anlamamız gerekiyor" dedi.

HERKESİ, BU DEĞİŞİM HAKEKETİNİN PARÇASI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin insanların özgüvenli şekilde yetişmelerine zemin hazırlayacağını da söyleyen Koç, "Hepimiz ebeveyn, kardeş, arkadaş, yönetici, sanatçı, akademisyen veya eş olarak kadınlara karşı önyargıların yıkılabilmesi için bir şeyler yapma gücüne sahibiz. Her birimiz, kendi etki alanımızda gelecek nesillerin eşit haklara sahip şekilde yetişmesine katkıda bulunabiliriz. Bugün burada herkesi bütün dünyaya yayılan bu değişim hareketinin bir parçası olmaya ve 'Ben Değilsem Kim?' diye sormaya çağırıyoruz" diye konuştu.

UNUTMAYALIM Kİ İNSAN İNSANA EŞİTTİR

Kadınların güçlenip önemli pozisyonlarda görev almalarının, kadınlara karşı önyargıların yıkılmasında çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Koç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben etki alanım dahilinde üretken ve sürekli gelişimi hedefleyen bir toplum inşa etmek için, kadınların her alanda daha etkin rol almasının önünü açmak için çalışmamız gerektiğini biliyorum. Bu doğrultuda, Koç Topluluğu olarak geçen yıl imzalamış olduğumuz İş'te Eşitlik Bildirgesi'nin ardından, bugün de UN Women ve UN Global Compact'ın ortak metni olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni imzaladığımızı duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki dönemde de Topluluk içerisinde eşitlik ilkelerinin benimsenmesi için birçok yeni çalışmayı başlatıyor olacağız. Bundan sonra kadınların topluma kattığı değeri görmek ve göstermek hepimize düşüyor. Ortak amaca yönelik çalışmalarımız sonucunda kadınların yalnızca başarı hikayeleri ile gündeme geldiği günleri çok yakında göreceğimize inanıyorum. Unutmayalım ki insan insana eşittir.

"ERKEKLER DE KADINLARLA OMUZ OMUZA MÜCADELE ETMELİ"

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingiborg Gisladottir de, kadın haklarının geliştirilmesi yönündeki ilerlemelerin kadın örgütleri ve sivil toplum kurumlarının yıllarca, yılmadan süren mücadeleleri sayesinde olduğunu belirterek, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşabilmek için, erkeklerin de kadınlarla omuz omuza mücadele etmesinin önemine değindi. Toplantının ardından Bakan İslam, Koç ve Gisladottir birlikte fotoğraf çektirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title