Haberler

Bakan Işık, Gambiyalı Mevkidaşını Kabul Etti

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2002 yılında 3 milyar dolar olan Afrika kıtasına olan ihracatın, şu anda 18 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2002 yılında 3 milyar dolar olan Afrika kıtasına olan ihracatın şu anda 18 milyar dolar olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gambiya Cumhuriyeti Yüksek Öğrenim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Aboubacar Senghore ve beraberindeki heyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda kabul etti.

Kabul öncesi düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Işık, "AK Parti öncesinde kayıp kıta olarak değerlendirilen Afrika kıtası, AK Parti iktidarıyla birlikte artık Türkiye açısından hedef kıta haline gelmiştir. 2002 yılında 12 olan elçilik sayımız Afrika kıtamızda 39'a yükseldi, 3 milyar dolar olan Afrika kıtasına ihracatımız şu an 18 milyar dolar oldu" dedi.

Bakan Işık, Afrika ile her açıdan ilişkileri güçlendirmek istediklerini belirterek, "Afrika kıtasının dünyanın nimetlerinden daha da fazla faydalanması, Afrika kıtasının değerlerinin nimete dönüşmesi açısından üzerimize düşeni yapmanın gayreti içerisindeyiz. Türkiye ve Gambiya arasındaki ilişkileri özellikle bilim, teknoloji, AR-GE alanında bakanlıklar olarak birlikte neler yapabileceğimizi konuşacağız. Özellikle bilim, teknoloji, AR-GE, inovasyon alanında gerek bakanlığımız gerek TÜBİTAK aracılığıyla Gambiya ile tecrübelerimizi paylaşmak, ihtiyaç duyduğu alanlarda onlara yardımcı olmak, diğer yandan Gambiya hükümetiyle Organize Sanayi Bölgeleri, meteoroloji, standizasyon ve TSE'nin standartları olarak helal gıda açısından daha fazla işbirliğini nasıl yaparız diye konuşacağız. Ayrıca KOSGEB ile Gambiya hükümetinin ilgili kurumu arasındaki işbirliğini artırmanın yollarına bakacağız" diye konuştu.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, AFRİKA'NIN UMUDUDUR"

Toplantıda söz alan Gambiyalı Bakan Senghore ise, "Burada bulunduğum süre boyunca daha iyi idrak ettim ki Türkiye Cumhuriyeti, Afrika'nın umududur. Çünkü Afrika kıtası kalkınma ve insan hayatının refahının ilerletilmesi açısından gerçekten desteğe ihtiyaç duyan bir kıtadır ve Türkiye Cumhuriyeti de bu mesafeyi katetmiş örnek bir ülke olarak mevcut deneyimlerini bizlerle paylaşamaya seve seve hazırdır. Bugün Afrika kıtasının insanları olarak temennimiz şu an hali hazırda Türkiye'nin katetmiş olduğu bu mesafeyi bizim de katetmemiz. İnsan hayatının refahının ilerletilmesi açısında bu yolları bizim de geçebilmemizdir. İşte bu sebeplerden ötürü Afrika kıtasının halkı Türkiye Cumhuriyeti'nin halkına ve yöneticilerine hem şükran duymak hem de onlardan çok büyük desteğe ihtiyaç duymaktadır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'ni en büyük müttefikleri olarak gördüklerini vurgulayan Senghore, "Gambiya Cumhuriyeti adına konuşacak olursak biz Türkiye Cumhuriyeti'ni en büyük müttefiklerimizden ve en güvenilir dostlarımızdan biri olarak addedmekteyiz. Geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen ziyaretten bu yana elbette Gambiya'dan Türkiye'ye farklı seviyelerde hem hükümet temsilcileri hem de ekonomi temsilcileri ziyaretler düzenlemişlerdir. Elbette bu temasların en büyük amacı küçük bir ulusa sahibiz ancak çok büyük hedeflerimiz var. Bu bağlamda bu hedefleri, gerçekleştirmek için partnerler arıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bizim en büyük destekçilerimizden bir tanesi" ifadelerini kullandı.

Senghore konuşmasına şöyle devam etti:

"Bakanlığımın da sorumluluğunda olan yükseköğrenim, araştırma, bilim ve teknoloji alanlarında daha da ileriye gidebilmemiz için Türkiye Cumhuriyeti'nin sahip olduğu teknik insan alt yapısından da faydalanmayı düşünüyoruz. Bu bağlamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bizlerden desteğini esirgemediler. Bizdeki Türk teknik uzmanlar Gambiya Cumhuriyeti'nde görev alacaklar. Bizler için öncelik şudur; Türkiye Cumhuriyeti'nin değerli teknik alt yapısı ekipmanları ve insan kaynakları Gambiya Cumhuriyeti'ne gelsinler, bizlerin misafirleri olsunlar, kendimize göre yol haritası hazırlayalım. Bu, bizim için çok büyük öncelik arz etmektedir." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Fikri Işık Gambiya Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title