Haberler

Bakan Hayati Yazıcı: "Esnaf ve Sanatkarlara Avm'lerde Yer Ayırarak Rekabet Güçlerini Artıracağız "

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı esnafı destekleyen önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza atıldığını belirterek "Esnafımız için yapılan her çalışma doğrudan hanelere ulaşan berekettir" dedi.
Şekerbank'ın "Kapımız Esnafa Açık"...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı esnafı destekleyen önemli çalışmalara ve işbirliklerine imza atıldığını belirterek "Esnafımız için yapılan her çalışma doğrudan hanelere ulaşan berekettir" dedi.

Şekerbank'ın "Kapımız Esnafa Açık" Projesi Basın Toplantısında konuşan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türk esnafının rekabet gücü ve araçlarının ülke çapında hatta uluslararası çalışan firmalarla rekabet etmeye müsait olmadığını söyledi. Esnaf için yapılan her çalışmanın doğrudan hanelere ulaşan bereket olduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, "Anadolu'nun maddi ve manevi zenginliklerini birlikte harekete geçiren Esnaf-üretici ve tüketici için kalite standartlarını getiren ve böyle bir organizasyonu da dünya tarihinde ilk kez yapan Ahi Evran-ı Veli'dir.Onun koyduğu Ahilik ilkeleri bugün hala yolumuzu aydınlatmaktadır. Anadolu insanı 800 yıldır Ahilik geleneğiyle yoğrulmuştur. Bizim amacımız ahiliği dünya çapında tanıtmaktır" diye konuştu.

Ahiliğin hayatı anlamlı kılan, güzelleştiren ve kolaylaştıran ilkeler bütünü olduğunu söyleyen Yazıcı, "Bizim Esnafımız, AHİ'dir yani kardeştir, eli açıktır, cömerttir. Ahilik'te 'ben' yoktur, 'biz' vardır. Bizim kültürümüzde 'ötekileştirme' yoktur, kardeşlik vardır. Biz kendimiz için istediğimizi kardeşimiz için de, tüm insanlık alemi için de isteriz. Kardeşlik; ahiliğin temeli ve dayanağıdır. Bakanlık olarak her yönüyle Ahiliği kuşatacak, Ahilik müessesesine ilişkin bilinmeyen birçok konuya yer verecek, tekrardan uzak, başvuru kaynağı olacak, değişik coğrafyalarda bu müessesenin yansımalarını ortaya koyacak bir 'Ahilik Ansiklopedisi' hazırlatıyoruz. Alanına vakıf kıymetli hocalarımızla görüştük. Çalışmaya başladılar. İnşallah seneye 27. Ahilik Haftasına yetişecek. Bu ansiklopedi, gelecek nesillere bırakacağımız en güzel kaynak eserlerden biridir" dedi.

Bilim dünyasından entelektüel dünyaya kadar, Hoca Ahmet Yesevi, Ahi Evran-ı Veli, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, İbni Sina, Mimar Sinan gibi insanlar yetiştirmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Hayati Yazıcı "Medeniyetler inşa etmek için önce insan yetiştirmek gerekir. Ahi Evran'ın eserlerini bugünkü çağın toplumsal yapısına entegre ederek insan yetiştirmemiz lazım. Bizim hizmetlerimizin temelinde insana hizmet vardır. Ahiliğin de temeli insanın yetişmesidir. Bu anlamda Ahilik bizim köklü devlet geleneğimizin de önemli bir kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ İNSANIMIZ

Türkiye'nin son yıllarda dünyadaki tüm olumsuz ekonomik şartlara rağmen gerçekleştirdiği büyümenin temelinde, toplumsal değerlerin harekete geçirdiği insan potansiyelin yer aldığına dikkat çeken Yazıcı "Bir ülkenin sosyal sermayesi, en az ekonomik sermayesi kadar, hatta ondan daha fazla kıymetlidir. Bizim en büyük gücümüz, potansiyelimiz, zenginliğimiz insanımızdır; geleneklerimizle kuşaktan kuşağa aktardığımız ortak değerlerimizdir. Bu zenginliğimiz, özel sektörümüzde girişimci ruhu yüksek atak ticaret erbabımızla kendisini göstermektedir. Bu zenginliğimiz tüm milletimizin yardımlaşma, dayanışma konusunda gösterdiği dünyaya örnek yardım faaliyetleriyle zirveye ulaşmaktadır. Ahilik alanında yaptığımız çalışmalar sosyal sermayemizi zenginleştirirken, ekonomimizi de güçlendirmektedir" şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİ KADINLARIN EN BÜYÜK SORUNU SERMAYEYE ULAŞABİLMEK

Toplumun refahını yükseltmek için her kesime yönelik özel çalışmaların yapıldığını belirten Bakan Yazıcı, "Ülkemizde, 1 milyon 563 bin 623 esnaf ve sanatkarımıza ait 1 milyon 681 bin 620 işletme bulunmaktadır. Buna, bir buçuk milyonu aşan işletmede çalışanlar ve aileler de dahil edildiğinde esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik hizmet ve politikalarımız, yaklaşık 8 milyonluk bir kesimi etkilemektedir. Esnaf ve sanatkarlarımızın yüzde 12'lik kısmını kadınlar oluşturuyor. Dileğimiz bu sayının daha da artmasıdır, Çünkü Anadolu'da kadınlarımız başka hiçbir coğrafyada olmadığı kadar tarihten gelen girişimci bir ruha sahiptir. Ancak girişimci kadınlarımızın en büyük sorunu sermayeye ulaşmaktır. Anadolu'da, hatta İstanbul'da, Ankara'da büyük kentlerimizde dahi pek çok kadın, bankaların kredi desteğinden nasıl faydalanacağını bilmemektedir" diye konuştu.

HER 100 KİŞİDEN 2'Sİ ESNAF VE SANATKAR

Esnaf sayısının Türkiye nüfusuna oranının yüzde 2,07 olduğunu ifade eden Hayati Yazıcı, her yüz kişiden ikisinin esnaf ve sanatkar olduğunu söyleyerek " En fazla esnaf ve sanatkarın olduğu şehirlerimiz İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa'dır. Bu beklenen bir dağılım. Ama nüfusa oranla en fazla esnaf ve sanatkarın olduğu şehirlerimiz tamamen farklıdır. Bunlar Muğla, Çanakkale, Burdur, Rize ve Edirne'dir. Demek ki bu şehirlerimizde esnaf yoğunluğu diğerlerine göre fazladır" dedi.

HEDEFİMİZ AKTİF, GÜÇLÜ VE GİRİŞİMCİ ESNAF VE SANATKARLARIN SAYISINI ARTIRMAK

Bakanlık olarak hedeflerinin aktif, güçlü ve girişimci esnaf ve sanatkarların sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Yazıcı, bunun için sürdürülebilir, yönetilebilir ve verimli bir ticari hayat oluşturmak üzere farklı alanlarda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bakan Yazıcı "Esnafımızın her alanda sorunlarını çözmek için samimi bir gayret içindeyiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın dünyadaki değişim ve dönüşüme intibakları amacıyla "Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi"ni hazırladık" ifadelerini kullandı.

Strateji belgesi ile Esnaf ve sanatkarların vergiden muaf tutulmasından, kullandığı kredi miktarlarının artırılmasına kadar birçok tedbirin hayata geçirildiğini dile getiren Bakan Yazıcı, "Esnafımızın Kredi ve finansman şartlarını iyileştirdik. Esnaf ve sanatkarlara 2002 yılında Halk Bankası'ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin tutarı 154 Milyon iken, bu tutar bugün 9 milyar lirayı geçmiştir. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile kredi kullanan ortak sayısı 280 bine ulaşmıştı. 2002-2013 arasında verilen krediler yaklaşık 58 kat arttı. 2002 yılında faiz sübvansiyonu yüzde 20,6 idi. 2013 Mayıs ayında kredi faiz oranlarında limit ayrımı yapılmaksızın sübvansiyon oranını yüzde 50'ye çıkardık. Vadesi 1 yıla kadar olan kredilerde faiz oranını yüzde 4'e indirdik. Bu oran 1 yıldan uzun vadeli kredilerde yüzde 5 olarak oldu. 2002-2012 döneminde yaklaşık 850 bin esnaf ve sanatkarımız, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kredi kullanmıştır. Esnaf ve sanatkarlarımız lehine vergi mevzuatında değişiklikler yaptık. Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan mesleklerin vergiden muaf olarak destekleneceği bir sistem oluşturduk. Esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, 'Vergiden muaf esnaf belgesi' uygulamasını getirdik" şeklinde konuştu.

KÜÇÜK İŞLETMELERE SAĞLANAN DESTEĞİ ARTIRIYORUZ

Bakan Hayati Yazıcı, Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan Hazine destekli kredilerde 2002 yılında 5 bin TL olan kredi üst limitlerini 125 bin TL'ye,yatırım kredilerinde ise 300 bin TL'ye çıkardıklarını söyledi. Yazıcı, "Kredilerden kooperatifler adına yapılan kesintiler 2002 yılında yüzde 9 iken 2013 yılında yüzde 3'e kadar indirdik. Kredi faizlerini ise yine aynı dönemde yüzde 7'den yüzde 4'e kadar düşürerek kredi maliyetlerinde iyileştirmeler yaptık. Hükümetimizin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verdiği önem doğrultusunda, bu kesime tahsis ettiğimiz kaynakları sürekli artırdık. Kredi Kefalet kooperatifleri aracılığıyla faiz indirimli kredi kullandırmak amacıyla 2013 Yılı Bütçesine 513 milyon 901 bin TL'lik rekor kaynak tahsis ettik. Bu ödeneğin tamamının 2013 yılı içerisinde kullanılması halinde Küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın 2013 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 10,3 milyar lirayı aşmasını bekliyoruz. 2014 Yılı Bütçesi için ise kaynak miktarı 528,1 milyon TL olarak önerdik. Bu ödeneğin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi ve tamamının 2014 yılı içerisinde kullanılması halinde toplam kredi hacminin 13 milyar liraya ulaşması mümkün olacaktır" dedi.

Kredi kefalet kooperatifçiliğinin teminat fonlarını güçlendirdiklerini belirten Yazıcı, şunları kaydetti: " Kredi Kefalet Kooperatifleri, küçük işletmelerin krediye erişimini kolaylaştırırken, tasarruflara katkı sağlayan teminattaki fonlarını da arttırmıştır. 1 milyar 231 milyon liraya ulaşan bu fonlar, küçük işletmeye kredi verilebilmesi için kooperatiflerce bankaya garanti olarak sunulmaktadır."

SİYASİ İSTİKRAR BERABERİNDE EKONOMİK İSTİKRARI GETİRDİ

Türkiye'de oluşan siyasi istikrarın önemine değinen Yazıcı, "Ülkemizde siyasi istikrar, ekonomik istikrarı da beraberinde getirmiştir. Bu sürecin perakende ticaret sektörüne de olumlu yansımaları oldu. TÜİK verilerine göre 2002 yılında 58 milyar TL olan perakende ticaret cirosunun, 2010'da 278 milyar TL'ye ulaşması bunun bir göstergesidir. Yaklaşık 5 kata ulaşan bu büyümeyle birlikte sektöre atfedilen önem artmış ve sektörde ciddi bir değişim ve dönüşüm başladı. Bu gelişmeler ışığında Ülkemiz ticari hayatı için çok önemli olan perakende ticaretin yönlendirici ve destekleyici bir şekilde düzenlenmesi ihtiyacı doğmuştur. Perakende sektörünü yasal bir çerçeveye kavuşturmak amacıyla Bakanlık olarak, ilgili tüm tarafları geniş kapsamlı toplantılarda bir araya getirdik.Bu çalışmalar neticesinde, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nı hazırlayarak kamuoyunun görüşüne açtık. Tasarıda, hem organize, hem de geleneksel perakende ticarete yönelik düzenlemelere yer verdik. Böylece, sektörde yaşanan sorunları bütüncül bir bakışla çözüme kavuşturmayı amaçlıyoruz" dedi.

ESNAF VE SANATKARLARA AVM'LERDE YER AYIRARAK REKABET GÜÇLERİNİ ARTIRACAĞIZ

Perakende sektörüne yol gösterecek stratejik ticari planların yürürlüğe konulacağını söyleyen Bakan Yazıcı, "Bu planlarda, ticaret bölgeleri tespit edilecek, bu bölgeler ile sokak, cadde, mahalle ve ilçe bazında azami fayda sağlayacak perakende işletmelerin sayısı ve konusu belirlenecektir. Böylece, perakende işletmelerin kuruluş yeri için adeta "ücretsiz bir fizibilite imkanı" sunuyoruz. İşletmelerin yanlış yer seçimi sebebiyle kapanmalarının ve muhtemel kaynak israfının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Stratejik ticari planlar, esnaf ve sanatkar işletmeleri ile küçük ölçekli ticari işletmeler için bağlayıcı nitelikte olmayacak, Ancak bu planlara uygun işyeri seçiminde bulunmayanlar hiçbir teşvik ve destekten yararlanamayacaktır. Perakende sektöründe iş yeri açılışları "Tek Kapı"dan gerçekleşecektir. Bakanlığımız bünyesinde kurulacak Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ile işyeri açılış işlemlerinin bu sistem üzerinden yapılacaktır. Basitleştirilen izin süreci ile zaman ve maliyet kaybını önleyecek, sektöre yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı girişimcileri teşvik etmiş olacağız. Esnaf ve sanatkarlarımıza ve özellikle kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere AVM'lerde belli oranda yer ayrılacaktır. Esnaf ve sanatkarlarımız meslek kuruluşları eliyle Bakanlığımızın gözetim ve denetiminde tedarik ve dağıtım şirketleri kurabilecekler. Böylece esnaf ve sanatkarlarımızın rekabet gücü artacaktır" diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, ekonominin lokomotifi konumundaki KOBİ'lere yönelik çalışmaların da yapıldığını ifade eden Bakan Hayati Yazıcı, "Bu kapsamda, Türkiye'nin çoğunlukla az gelişmiş bölgelerinde faaliyet gösteren mikro işletmeler ve KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları (BAKK) Projesi başlatılarak KOBİ'lere kredi kolaylığı getirildi" ifadelerini kullandı.

Bakan Yazıcı şöyle konuştu: "Projede, 2 yıl içinde 4 bin işletmeye toplamda 500 milyon avro tutarında bir kredi kullandırılmasını hedeflemiştik. 1 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla hedefe ulaşılmış ve 4 bin 788 KOBİ'ye 390 milyon avronun üzerinde kredi sağlanmıştır. Proje için ilave kaynak sağlanması konusunda da çalışmalar yaptık. Bu çerçevede, Proje genişletilerek, kredi hacmi 537 milyon avrodan 937,5 milyon euroya ulaşmıştı." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Şekerbank İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title