Haberler

"Türkiye Su Zengini Bir Ülke Değil"

Güncelleme:

Afyon Kocatepe Üniversitesinin akademik yıl açılışına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi.

'türkiye SU ZENGİNİ DEĞİL'

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin (AKÜ) akademik yıl açılışına katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi.

Ahmet Necdet Sezer Kampusu Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen akademik yıl açılışı, AKÜ Devlet Konservatuarı Bölümü öğretim üyelerinin halk müziği konseriyle başladı. Akademik yılın 'Su ve Su Yönetimi' ilk dersini veren Bakan Veysel Eroğlu, suyun insan sağlığı için önemine değindi. Bakan Eroğlu, "Dünya genelinde insanların suya erişimi maalesef çok acı bir durumda. Şu anda 2 milyara yakın insan yeterli miktarda ve uygun kalitede içme suyuna erişemiyor. Hatta susuzluk çekiyor. Bu rakamın 400 milyonunu oluşturan bazı ülkelerdeki çocuklar ise içecek su dahi bulamıyor. Her gün dünyada 25 bin kişi sağlıksız su nedeniyle hastalanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarında hastalıkların yüzde 90'ının sudan geçtiği yer alıyor" dedi.

SUYU AKILLICA KULLANMALIYIZ

Türkiye'nin su kapasitesi ve yıllık ortalama yağış miktarları ile ilgili bilgiler de veren Bakan Eroğlu şunları söyledi: " Türkiye'de yağışlar yıldan yıla göre değişiyor. Türkiye'ye düşen ortalama yağış miktarı 501 milyar metreküp. Bu suyun bir kısmı yeraltına çekiliyor, denizlere akıyor. Yeraltı, yer üstü su kaynaklarını ele aldığımız zaman ortalama yılda 112 milyar metreküp kullanılabilir suyumuz var. Nüfus 76-77 milyon olduğuna göre kişi başına yaklaşık 1500 metreküp su düşüyor. Herkes bilsin ki Türkiye su zengini bir ülke değil. Yarı kuraklık iklim bölgesindeyiz. Suyu akıllıca yönetmezsek, gerekli altyapı ve tesisler yapılmazsa, ne insanlara ne de tarıma su vermemiz mümkün değil. Biz suyu çok akıllıca yönetiyoruz."

EN BÜYÜK TASARRUF MODERN SULAMA YÖNTEMLERİ OLACAK

Tarımda modern sulama yöntemlerine geçilmesinin Türkiye'de suyun daha iyi kullanılmasını sağlayacağını söyleyen Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Suyumuzun yaklaşık yüzde 75'ini sulamada kullanıyoruz. Sulamada çok kapalı, damlama, yağmurlama sistemlerine geçeceğiz. En büyük tasarrufu buradan yapacağız. 7 Milyar metreküp şehirlerin kullanma ve içme suyu ihtiyacı. Yaklaşık 5 milyar metreküp ise sanayinin su ihtiyacında kullanılıyor."

Akademik yıl açılışının ardından tümüyle üniversite imkanlarıyla üretilen akülü otomobil 'AKÜ'lü Araba'yı test eden Bakan Eroğlu, Merkez Kütüphane ve saat kulesinin açılışını yaptı. Kütüphaneyi gezerek kitapları inceleyen Bakan Veysel Eroğlu, öğrencilerle sohbet ettikten sonra kütüphanenin önüne ağaç dikti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Necdet Sezer Veysel Eroğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title