Haberler

Bakan Elvan: "Kör, Topal Çalışan Bir Parlamenter Sistem Var"

Bakan Elvan: "Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var" Referandum çalışmaları kapsamında Mersin'de bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'ni ziyaret etti Elvan: "Darbe dönemleri hep parlamenter sistem dönemlerinde yaşandı" "Parlamenter...

Bakan Elvan: "Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var"

Referandum çalışmaları kapsamında Mersin'de bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'ni ziyaret etti

Elvan: "Darbe dönemleri hep parlamenter sistem dönemlerinde yaşandı"

"Parlamenter sistem artık çalışmıyor"

"Avrupa ilk kez Türkiye'de yapılan bir referandumda Türkiye'ye karşı hayır kampanyası yürütmekte"

MERSİN - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, parlamenter sistemin artık iyi çalışmadığını ifade ederek, "Darbe dönemleri hep parlamenter sistem dönemlerinde yaşandı. Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var. Bu sistem çalışmıyor. 4-5 yıldır yurt dışında Türkiye'ye yönelik karalama çalışmaları yürütülmektedir. Avrupa ilk kez Türkiye'de yapılan bir referandumda Türkiye'ye karşı hayır kampanyası yürütmekte" dedi.

Referandum çalışmaları kapsamında Mersin'de bulunan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği'ni ziyaret etti. Bakan Elvan'a ziyarette AK Parti Mersin milletvekili Hacı Özkan ile İl Başkanı Cesim Ercik eşlik etti. Burada konuşan Elvan, Türkiye'yi bir daha siyasi, ekonomik kriz çıkmayacak noktaya hep birlikte taşıyacaklarını belirterek, "Bu konuda karar milletimizindir. Milletimiz ne derse o olacak. Millet güçlü Türkiye istiyor. Mille istikrar istiyor. Millet kendi iradesinin tam anlamıyla bu ülkede hakim kılınmasını istiyor. Millet demokrasimizin tam anlamıyla uygulanmasını istiyor. Millet 2023, 2053 hedeflerimize bir an önce ulaşmak istiyor. Milletimiz gelişmenin, kalkınmanın, demokrasinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Bunun yolu da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi. Bundan başkada yol yok" şeklinde konuştu.

Bunun bir siyasi mesele değil memleket meselesi olduğunu kaydeden Elvan, "Türkiye'nin bekası, güçlenmesi ve demokratikleşmesi için bu zorunludur. Hangi siyasi partisinden olursanız olun ülkemizin bekasını düşünüyorsak, çocuklarımızın, torunlarının geleceğini düşüyorsak bu süreçte bu yeni anayasa değişikliğinden yana tavır takınmalıyız, tabi ki 'evet' demeliyiz" ifadelerini kullandı.

"Avrupa, darbe girişimi karşısında sesini yükseltmemiştir"

Rejim değişiyor eleştirilerine de yanıt veren Elvan, "Rejim değil, hükümet sistemi değişiyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz gecesi Türkiye Cumhuriyeti rejimini korumuştur. Cumhurbaşkanımız rejimi korurken, bazı kesimler açıklama yapıp, yapmamakta bile tereddüt etmişlerdir. Demokrasi, demokrasi diyen Avrupa'dan sabahın erken saatlerine kadar ses çıkmamıştır. Türkiye'de en ufak şey olsun bu demokratik değil, bu antidemokratiktir diyen Avrupa, darbe girişimi karşısında sesini dahi yükseltmemiştir. Bunların demokrasiye filan inancı yok. Sen önce demokrasiye saygı göstermelisin. Demokrasiye zerre kadar saygın yok, darbe gecesi ağızlarını bile açamıyorlar, sonra bizlere kalkıp ahkam kesmeye kalkıyorlar. Kimse kusura bakmasın bu millet kendi kararını kendisi verecektir. Bu millet kendi doğrularını kendisi belirleyecektir" diye konuştu.

"Ne bu milletin çektiği bürokrasiden"

Hükümetlerin artık güçlü olması gerektiğinin altını çizen Elvan, "Dünya yeniden dizayn ediliyor, yeniden düzenleniyor. Eğer hükümet güçlü olmasa o zaman siz darbelerle de karşılaşırsınız, vesayet odaklarıyla da karşılaşırsınız. O yüzden bizim mutabakatla yüzde 50'in üzerinde oy alan bir hükümeti oluşturmalıyız. Hepimiz faniyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 50 yıllık, 100 yıllık geleceğini teminat altına almakla mükellefiz. Bizim önümüze bir fırsat doğmuştur. Nereye gidersek gidelim bürokrasi, mevzuat sorunları çıkıyor önümüze. Biz 15 yıldır bürokrasiye karşı mücadele ediyoruz ama o bürokratik oligarşi dediğimiz yapı halen Türkiye'de çözülmedi. Artık yeni sistemle bütün sorunlar tıkır tıkır çözülecek. Kararname ile sizin sorunlarınız hızlı bir şekilde çözülecek. Ne bu milletin çektiği bürokrasiden. O bürokratik yapıyı maalesef Türkiye'de ortadan kaldıramadık. Elbette denetim olacak. Hükümette bunun hesabını verecek" dedi.

"Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var"

Avrupa'da da parlamenter sistemin iyi çalışmadığını vurgulayan Elvan, "Avrupa reform yapabiliyor mu? Avrupa her geçen gün fakirleşiyor mu? Avrupa'da hükümetlere baktığımızda çok parçalı, yıkık bir yapı görüyoruz. Reform yapamayan, dünyadaki değişim ve dönüşüme ayak uyduramayan bir Avrupa görüyoruz. Çok partili döneme baktığımızda 1960 darbesi ile karşı karşıya kaldık mı, kaldık. Sistem neydi parlamenter sistem. 1971 muhtırasıyla karşı karşıya kaldık mı, kaldık. Sistem neydi, parlamenter sistemdi. 1980 darbesiyle karşı karşıya kaldık mı, kaldık. Sistem neydi, parlamenter sistem. AK Parti dönemlerinde de birçok darbe girişimi oldu. Parti kapatma girişimleri oldu. Muhtıralar oldu. En son 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Sistem neydi, parlamenter sistem. Kör, topal çalışan bir parlamenter sistem var. Bu sistem çalışmıyor. Dolayısıyla bu ülkenin önünü açmamız gerekiyor. Bizim yapamayacağımız hiçbir şey yok. İnşallah evet diyerek Türkiye'nin önünü açacağız" ifadelerini kullandı.

"Avrupa, Türkiye'ye karşı hayır kampanyası yürütüyor"

Yurt dışında 4-5 yıldan beri Türkiye'ye yönelik bir karalama kampanyası yürütüldüğünü belirten Elvan, "Sizce niye yürütülüyor. Recep Tayyip Erdoğan'a karşı Avrupa'da neden bir karalama kampanyası yürütülüyor. Avrupa'nın Türkiye'yi düşündüğünü hiç gördünüz mü? Kendi çıkarları neyse onu savunurlar. Bizim bizden başka dostumuz yok. Onun için biz bir olmalıyız, beraber olmalıyız, diri olmalıyız. Biz artık birbirimizle etle, tırnak gibiyiz. İlk kez Avrupa Türkiye'de yapılan bir referandumda Türkiye'ye karşı 'hayır' kampanyası yürütmekte. Sana ne kardeşim. Sen kendi işine bak. Bizim siyasetimizden sanane. Eğer evet çıkarsa artık Türkiye'yi tutamayız, Türkiye'nin önü daha da açılır, Türkiye'yi kontrol edemeyiz düşüncesindeler. Onun için o Avrupa'ya, o Türkiye karşıtı söylem içerisinde olanlara güzel bir cevap vermeniz gerekiyor. 16 Nisan'da cevabınız evet olursa Avrupa'ya güzel bir cevap vermiş olursunuz. Avrupa'da hayır kampanyası yürütenler ortada. Artık darbeler, koalisyonlar, vesayetçiler dönemi kapanacaktır" şeklinde konuştu.

(KRY-

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title