Haberler

Bakan Eker: İlk Defa Türkiye Bu Dönemde Bir EXPO'ya Ev Sahipliği Yapıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 160 yıllık EXPO tarihinde Türkiye'nin ilk kez EXPO'ya ev sahipliği yaptığını belirterek, "Bu önemli bir şey." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 160 yıllık EXPO tarihinde Türkiye'nin ilk kez EXPO'ya ev sahipliği yaptığını belirterek, "Bu önemli bir şey. Yani bu dönemde aslında bu Türkiye'nin bir manada kaydettiği gelişmeyle, ortaya koyduğu kapasiteyle, tanıtımla, Türkiye'nin gücüyle, Türkiye'nin imajıyla, gelişmesiyle alakalı. Dünyadaki tanınırlığıyla alakalı, hükümetin çabasıyla alakalı" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Antalya'da Botanik EXPO'sunun yapılacağı alanda incelemelerde bulundu.

Eker, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 23 Kasım'da Paris'te düzenlenen toplantıda, çiçek ve çocuk temalı Botanik EXPO'nun 2016'da Antalya'da yapılmasına karar verildiğini hatırlattı. Bunun hem Türkiye hem de Antalya için ilk olduğuna işaret eden Eker, alanın tahsisi için gerekli talimatları verdiğini ve çalışmaların başladığını söyledi.

Eker, bu alandaki düzenleme çalışmalarının en kısa zamanda başlayarak 2016'ya kadar bitirileceğini, alanda stantlar ve bahçeler tesis edileceğini belirterek, "Çeşitli ülkelerin burada kendi kültürlerine uygun çocuk ve çiçek temalı tasavvurlar yapacak" dedi.

Bakan Eker, EXPO'nun Antalya'nın gelişmesine ve kalkınmasına çok büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Çocuk ve çiçek temasının önemine de değinen Bakan Eker, çocuğun masumiyeti, çiçeğin ise şehir kültürü, estetiği ve güzelliği simgelediğini, o nedenle temanın bir anlamda şehrin tabiata açılması anlamına geldiğini ifade etti. Eker,

"İnanıyorum ki bütün EXPO 2016 süresi zarfında ortaya konulacak tüm değerler, varlıklar, Antalya için kalıcı bir değer oluşturur. Geçen hafta bayrağı aldığımızdan itibaren EXPO çalışmaları resmen başladı. Bugün de burada bu çalışmanın ilk adımını atıyoruz" dedi.

Eker, bir gazetecinin EXPO'yla ilgili kanununun ne zaman çıkacağı sorusuna, bugünlerde Bütçe Kanunu'nun görüşüleceğini, bunun bitiminden hemen sonra ilk gündeme alınacak konular içerisinde EXPO Kanunu'nun olacağını bildirdi. EXPO bütçesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Eker, şöyle konuştu:

"Kanun çıkması sürecinde bunların hepsi netleşir. Bütçe Kanunu da çıkıyor. İhtiyaç neyse, ihtiyacın tamamı karşılanır. Onda hiç endişe olmasın. Çünkü 160 yıllık EXPO tarihinde Türkiye ilk kez bir EXPO'ya ev sahipliği yapıyor. 160 senedir dünyada EXPO'lar düzenleniyor. İlk defa Türkiye bu dönemde bir EXPO'ya ev sahipliği yapıyor. Bu da Antalya'ya nasip oluyor. Bu önemli bir şey. Yani bu dönemde aslında bu Türkiye'nin bir manada kaydettiği gelişmeyle, ortaya koyduğu kapasiteyle, tanıtımla, Türkiye'nin gücüyle, Türkiye'nin imajıyla, gelişmesiyle alakalı. Dünyadaki tanınırlığıyla alakalı, hükümetin çabasıyla alakalı."

Çıkacak kanunla karar mekanizmasının Antalya'da mı, yoksa Ankara'da mı olacağına yönelik soruya da Eker, "Burası Antalya. Burada düzenleniyor. Elbette ki burası uygulama alanıdır, yönetim alanıdır. Ama Ankara, Türkiye'nin yönetim merkezi, başkenti. Dolayısıyla Ankara'dan kopuk bağımsız bir şey olabilir mi- Müşterek olacak" diye yanıt verdi.

-Fuar açılışı-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker daha sonra Antalya EXPO Center'da düzenlenen Growtech Eurasia 2011 Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışına katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu'nun da katıldığı açılış töreninde konuşan Bakan Eker, Antalya'nın tarıma katkısına işaret ederek, kentin Türkiye'de öncü bir rol üstlendiğini kaydetti.

EXPO 2016 konusundaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Eker, "Bugünden itibaren bu konudaki çalışmalarımız başladı. 2016 yılında inşallah dünyaya çiçek ve çocuk temalı EXPO nasıl düzenlenirmiş, Antalya gösterecek" dedi.

EXPO ile Antalya'nın yeni yatırımlar kazandığını anlatan Bakan Eker, sektörün Antalya'da çok daha iyi noktalara geleceğini vurguladı.

Türkiye'nin tarım sektöründe dünyada artık söz sahibi bir ülke haline geldiğini de vurgulayan Eker, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin tarım sektörü hasılası 62 milyar dolara çıkmıştır. 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla Türkiye, dünyadaki 190 üzeri ülke arasında 7. sıraya yükseldi. Biz bunu 11. sırada devraldık. Türkiye 11. sıradaydı, bundan 8 sene önce. Bugün 7. sıraya çıktı" dedi.

Yapılacak çok işler ve çözülmesi gereken altyapı sorunları olduğunun altını çizen ve bu dönemde bu sorunların da çözüleceğini vurgulayan Eker, "Nedir bu. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek kesin düzenlemeyi bu dönem inşallah hayata geçireceğiz. Toplulaştırmayı tamamlayacağız. Parçalanmış arazilerin mutlaka bir araya getirilip toplulaştırılması lazım" diye konuştu.

Bakan Eker, altyapıyla ilgili üçüncü hedeflerinin ise sulanabilir arazilerin tamamının sulamaya açılması olduğunu kaydetti.

Yeni teknolojilerin geliştirilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, yeni desteklerle çiftçilerin refahının artırılmasıyla sektörün geliştirileceğini anlatan Eker, tüketicilerin temel gıda maddelerine daha uygun fiyata ulaşmasını sağlamaya yönelik çalışmalar da yaptıklarını söyledi. Bakan Eker,

"Tüketicilerimizin uygun fiyata temel gıda maddelerine ulaşmaları yönünde Sayın Başbakanımızın bize talimatı var. Sayın Maliye Bakanı ile de bunun üzerinde şu anda çalışıyoruz" dedi.

Daha sonra fuarın açılış kurdelesini kesen Bakan Eker, burada Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün (BATEM) standını ziyaret etti. Eker, BATEM'de üretilen BATEM fatihi, BATEM baharı ve BATEM şekeri adı verilen portakallar ve ilk Türk limonu, narı ve avokadosunu tanıttı.

Yaklaşık 8-10 yıllık çalışma sonucunda bu ürünlerin elde ettiğini anlatan Eker, bu ürünlerin bazılarının daha tatlı, bazılarının daha sulu, bazılarının ise daha erken olgunlaşma özelliğine sahip olduğunu dile getirdi.

Ürünlerin tek tek tadına bakan Eker, gazetecilere ve konuklara da ürünlerden ikram etti.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Ekonomi

Politika Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title