Haberler

Bakan Eker: "Bugün Maalesef Dünyanın 1 Milyarı Aç, 1 Milyarı Obez"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım ve gıdanın yokluğunda hissedilen, varlığında değeri pek bilinmeyen bir sektör olduğunu belirterek, “Bugün dünyanın maalesef 1 milyarı aç, 1 milyarı obez. 1 milyarı açlıktan kıvranıyor, 1 milyarı fazla yemekten muzdarip. Biz, 76 milyon insanımızın karnını Allah'a şükür doyuracak bir tarım sektörüne sahibiz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarım ve gıdanın yokluğunda hissedilen, varlığında değeri pek bilinmeyen bir sektör olduğunu belirterek, "Bugün dünyanın maalesef 1 milyarı aç, 1 milyarı obez. 1 milyarı açlıktan kıvranıyor, 1 milyarı fazla yemekten muzdarip. Biz, 76 milyon insanımızın karnını Allah'a şükür doyuracak bir tarım sektörüne sahibiz" dedi.

Bakan Eker, Erdemli ilçesindeki Alata Tarımsal Biyoteknoloji ve Bahçe Bitkileri Islahında İleri Teknoloji Uygulamaları ve Referans Merkezi'nin açılışını yapmak ve bir dizi ziyaret gerçekleştirmek üzere Mersin'e geldi. Eker, sabah HiltonSA Oteli'nde gerçekleştirilen Genç MÜSİAD Başkanları Çalışma Kampı ve Türkiye Sektör Kurulları Genişletilmiş İstişare Toplantısı'na katıldı. MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Yusuf Yılmaz'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya ayrıca, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Mersin Milletvekilleri ve Genç MÜSİAD Genel Başkanı Faruk Akbal ile Genç MÜSİAD'ın Türkiye genelindeki başkanları katıldı.

Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Genç MÜSİAD'ın hem ülkenin ekonomisini büyütme hem istihdamına katkı sağlama hem de refahını artırma çabası olduğunun altını çizerek, kutladı. Genç MÜSİAD bünyesinde 13 ayrı sektör kurulunun faaliyet gösterdiğini belirten Eker, Türkiye'nin gerek sanayi gerek hizmetler gerek tarım alanında önemli potansiyeli barındıran bir ülke olduğunu kaydetti. Türkiye'nin ulusal zenginlik, mili servet ve tarihsel servet alanının tarım olduğunu vurgulayan Eker, "Tarım ve hayvancılık modası geçmeyen, ona duyulan ihtiyaç hiçbir zaman eksilmeyen bir sektördür. 11 sene önce Türkiye 7,5 milyon insanı tarım sektöründe çalışan bir ülkeydi. 7,5 milyon insan 24 milyon hektar tarım arazisini işliyor, yetiştiriyor, üretiyor ve karşılığında 23 milyar dolar tarım hasılası elde ediyordu. Türkiye'nin sathında yaşayan insanın tüm değeri 23 milyar dolar. 190 ülke içinde bu rakamlarla 11. sıradaydı ve AB ülkeleri içinde de Türkiye 4. sırada yer alabiliyordu. Yaptığımız reformlarla, stratejik bakış açımızla, politikamızla, projelerimizle Türkiye bugün yine 24 milyon hektar tarım arazisi işliyor, 6,5 milyon insan bugün tarım sektöründe çalışıyor ve aynı alanda 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyor. 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardık tarım hasılasını ve 190 ülke içinde artık Türkiye büyüklük olarak 7. sıraya çıktı, Avrupa'da da birinci sırada. Fransa, İtalya ve İspanya'yı geride bıraktık. 2008'den beri ilk sıraya oturduk ve artık orayı elde tutuyoruz" diye konuştu.

"TARIM DESTEKLERİNİ 9 MİLYAR 700 MİLYON LİRAYA ÇIKARDIK"

Bu önemli gelişmeyi verimliliği artırarak yaptıklarını dile getiren Bakan Eker, bir alandan elde edilen üretim miktarını artırdıklarını, verimi artırmanın altyapısını hazırladıklarını söyledi. "Bu bir stratejik aklı devreye koymanın ürünüdür" diyen Eker, Türkiye'nin ilk kez AK Parti hükümet ile tarım kanununa kavuştuğunu vurguladı. Tabiat şartlarına bağlı riski çok yüksek olduğu için dünyanın tüm ülkelerinin tarımı desteklediklerini ifade eden Eker, Türkiye'de tarım desteklemelerini değiştirdiklerini aktararak, "Türk tarım sektörü eskiden yılda 1 milyar 800 milyon lira destek alıyordu, biz bunu 9 milyar 700 milyon liraya çıkardık. Yaklaşık 5 kat. Sadece bu yıl Haziran sonuna kadar, önümüzdeki hafta ödenecek 1 milyar 239 milyon lirayla beraber 30 Haziran günü, 1 Ocak'tan 30 Haziran'a kadar Türk çiftçisinin cebine 7 milyar 100 milyon lira nakit karşılıksız hibe destek olarak ödenmiş olacak. Yıl sonuna kadar bu 9 milyar 700 milyon lirayı bulacak. Yüzde 73'ünü ilk 6 ayda ödemiş oluyoruz. Bu çok önemli. Bir plan dahilinde hangi ay ne ödeyeceğimiz belli" şeklinde konuştu.

"MERSİNLİ 35 BİN ÇİFTÇİYE 729 MİLYON TL DESTEK VERDİK"

Mersin ile ilgili verileri de aktaran Bakan Eker, Mersin'in tek başına Türkiye'nin meyve üretiminin yüzde 11'ini karşıladığını ve bunan çok büyük bir potansiyel olduğunu dile getirdi. Sebze üretiminin yüzde 6'sını tek başına Mersin'in karşıladığını belirten Eker, "Mersin'de 35 bin kayıtlı çiftçimiz var. Örtü altı sebze üretiminin yüzde 14'ünü karşılıyor. Örtü altı meyve üretiminin yüzde 67'sini oluşturuyor. Tarla bitkileri üretimi de Türkiye'nin yüzde 1'i. 35 bin çiftçiye biz 2003'ten itibaren bu ay sonuna kadar 729 milyon TL ödediğimiz para. Bu, karşılıksız nakdi hibe destek, geri almıyoruz. 213 milyon TL hayvancılığa destek verildi. Keçi varlığında da Mersin, Türkiye'nin bir numarası, yaklaşık 650 bin keçi varlığı var ve Türkiye'de ilk sırada. Sadece çiftçi bir tarımsal ürün, tarla bitkisi, meyve, sebze üretmekle kalmasın, bir proje getirelim dedik, küçük ve orta ölçekli işleme paketleme, ambalajlama, tarıma dayalı sanayi tesisi kuralım, hem kırsalda istihdam sağlayalım hem de bu ürünlerin katma değerini artıracak bir yeni proje hayata geçirelim dedik. Önce 500 bin liraydı 800 bin liraya kadar çıkardık. Bu yatırımın yarısını karşılıksız hibe destek veriyoruz. Türkiye genelinde 7 bin 300 projeyi tamamladık. Bu önemli proje başarılı şekliyle tamamlandı. Mersin'de 100 tane bu şekilde yaptırdığımız tesis var. Makine ve ekipmana destek veriyoruz. Süt sağım ünitesinin yarısını veriyoruz" ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN 1 MİLYARI AÇLIKTAN KIVRANIYOR, 1 MİLYARI FAZLA YEMEKTEN MUZDARİP"

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nu kurduklarını ve gelen yatırım projelerine yüzde 65'e kadar, 10 milyon TL'ye kadar hibe verdiklerini anlatan Eker, burada da bugüne kadar 47 milyon liralık yatırım için 46 proje imzalandığını ve 24 milyon TL hibe ödediklerini dile getirdi. Gençlerin ve kadınların faydalanma limitinin arttığına dikkat çeken Eker, şöyle devam etti: "Bu bize bir imkan açıyor, gıda ve tarım. Tarım ve gıda yokluğunda hissedilen bir sektördür. Varlığında değeri pek bilinmez, hatta israf edilir. Bugün dünyanın maalesef 1 milyarı aç, 1 milyarı obez. 1 milyarı açlıktan kıvranıyor, 1 milyarı tokluktan, fazla yemekten muzdarip. 1 milyarı diyor ki, 'Ben bu kilolardan nasıl kurtulurum', 1 milyarı diyor ki, 'Ben karnımı nasıl doyururum'. Biz, 76 milyon insanımızın karnını Allah'a şükür doyuracak bir tarım sektörüne sahibiz. 35 milyon turisti de doyuruyoruz, üstüne 18 milyar dolar tarım ve gıda maddesi ihraç ediyoruz. Türkiye net ihracatçı. Gıdada 5 milyar dolar ihracat fazlamız var. Bir sorunumuz yok. Biz hem kendi gıda güvenliğimizi sürdürmek hem de dünyadaki küresel gıda güvenliğine katkı sağlamak için bu potansiyeli daha iyi kullanmak istiyoruz. Genç iş adamlarımıza önerim, Tarım Bakanlığı'nın TKDK hibelerinden yararlanmaları."

Mersin'in destekleri alınca tarımsal üretiminin arttığına işaret eden Eker, şunları söyledi: "Mersin, 2002'de 1.8 milyar TL tarımsal üretim değerine sahipken, 2013'te 5 milyar 400 milyon TL'ye çıkardı. Tarım ihracatı arttı. 200 milyon dolarlık ihracat yapılıyordu, 2013'te 911 milyon dolara çıktı. Bu potansiyel sürüyor. Tarım ve hayvancılıkta uygulamaya geçirdiğimiz projelerle bu bölgenin daha çok istihdam yaratması, üretim yapması, refaha ermesi için çabalıyoruz. Haziran'da Mersin çiftçisine ödenecek para 14,5 milyon TL."

Mersin Valisi Güzeloğlu da MÜSİAD'ın ekonomik alanda sadece para kazanmak değil, değerleri yeniden kazanmayı amaçlayan bir düstur doğrultusunda bugüne kadarki çabasını, Türkiye'nin her köşesinde ortaya koyduğu gayreti takdirle karşıladığını söyledi.

Genç MÜSİAD Genel Başkanı Akbal ise, MÜSİAD'ın Türkiye'ye değer kattığını, güçlü Türkiye'nin inşası için gereken sorumluluğu tereddüt bile etmeden tüm üyelerinin üstlendiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Bakan Eker'e bir hediye takdim edilirken, plaket töreni de düzenlendi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Mehdi Eker Basri Güzeloğlu Türkiye Mersin Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title