Haberler

Bakan Çavuşoğlu, Suriye, Yemen, Libya'daki Sorunları Değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Paris’te Türk Vatandaşlarına hitap ettiği konuşmasında, “Yanı başımızda yönetilemeyen Suriye var, şimdi Libya var, Yemen var Irak’ta hala çok büyük zorluklar var. Buralara katkı sağlamazsak yarın buradaki ateş başka yere sıçrar bize de sıçrayabilir”Resmi temaslar kapsamında Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkede yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Paris'te Türk Vatandaşlarına hitap ettiği konuşmasında, "Yanı başımızda yönetilemeyen Suriye var, şimdi Libya var, Yemen var Irak'ta hala çok büyük zorluklar var. Buralara katkı sağlamazsak yarın buradaki ateş başka yere sıçrar bize de sıçrayabilir"

Resmi temaslar kapsamında Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkede yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu vatandaşlara hitap ettiği konuşmasında, Türkiye'nin stratejik konumuna vurgu yaparak, "Müslüman Dünyası için, Arap dünyası için ve körfez bölgesi için Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki iş birliği çok önemli, diğer ülkelerin istikrarı için de çok önemli. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Dünyanın kalkınmasına, istikrarın ve de kalkınmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yanı başımızda yönetilemeyen Suriye var, şimdi Libya var, Yemen var Irak'ta hala çok büyük zorluklar var. Buralara katkı sağlamazsak yarın buradaki ateş başka yere sıçrar bize de sıçrayabilir. Ama biz önce bu ateş dursun, yangın sönsün, buradaki dramlar bitsin diyoruz. Bunların insani yansımalarını da görüyorsunuz. Bugün Türkiye'de 2 milyon Suriyeli ve Iraklı var. Türkiye'de 1.7 milyon Suriyeli, geri kalanı Iraktan gelen kardeşlerimiz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu siyasi çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekleyerek, "Hızlandırabilirsek 3 senden önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen ülkelerine vizesiz bir şekilde seyahat edebilecekler ve sizlerle ticari, insani bağları daha güçlenmiş olacak ki sizlerin de artık Fransa'da güçleri artıyor. Güçlü bit toplumsunuz, daha da güçlü olmamız lazım. Ekonomik olarak da siyasi olarak da güçlü olmamız lazım. Türkiye'nin gücü artarken yurtdışındaki vatandaşlarımızın gücünün arttığını görmekten biz mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"KENDİNE GÜVENEN ÜLKE KORKMAZ"

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Haziran'da yapılacak genel seçimlerde oy kullanacağını ifade ederek, "Kendine güvenen ülke korkmaz. Mısır'da seçim oldu diyorlar bizim dostlarımız. Biz diyoruz, hani diyorsunuz ya 'Mısır ile temas içinde oluyoruz. Çünkü onlara demokratik bir adım attırabilir miyiz' diye. Peki diyorum idam cezasını engelleyebildiniz mi, hayır. Peki siyasi mahpuslardan bir tanesini çıkartabildiniz mi hayır. Demokratik anlamda bir adım attırabildiniz mi hayır. Peki diyorum, seçime sizi davet ettiler mi gözlemlemeye, yok. Nerede biliyorsunuz seçimin nasıl geçtiğini belli zaten" dedi.

Yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma hakkı yanında vatandaşlık hakkına da sahip çıkmaları gerektiğini kaydeden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, "Hangi ideolojiye inanırsanız inanız hangi partiye oy verirseniz verin hangi inançtan, mezhepten olursanız olun, hangi etnik gruptan olursanız olun Türkiye'nin çıkarı olduğu zaman, burada sizlerin çıkarı olduğu zaman birleşmek çok önemli. Bu konularda bazı ülkelerde o birlikteliği göremiyoruz. Mesela Türkiye'deki kısır siyasi tartışmaların buraya yansımasını istemiyoruz. İstediğiniz partiye oy verin, biz isteriz ki AK Parti'ye oy verin yani bunu gönülden isteriz. Ama başka partiye de oy verebilirsiniz, bunu da büyük saygımız var. Demokrasi bu. Yani biz Yurtdışındaki vatandaşlarımıza oy verirken sadece bize oy versinler diye değil, bu bir haktır. Siz de istiyordunuz biz de bu yasayı çıkardık, takdir sizin. Türkiye'nin yönetiminde söz sahibisiniz. Yani bundan sonra Türkiye'yi yönetecek insanlar konusunda siz de söz sahibi olacaksınız" açıklamasında bulundu.

Ülke yönetiminde istedikleri kişileri seçebileceklerine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"İstediğinize oy vereceksiniz, istediğinizi seçeceksiniz. Memnun olmadığınızda oy vermeyeceksiniz. İktidar muhalefet fark etmez. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız oy sahibi ve söz sahibi. Biraz önce Harun kardeşimin dediği gibi mühür sizde. Bu hakkı kullanalım ama bu ülkede de vatandaşlık alarak bu ülkede de söz sahibi olun. Bu ülkenin yönetiminde de söz sahibi olun. Çünkü artık siz bu ülkede sıkıntı değilsiniz, geçici yaşayan insanlar değilsiniz, işçi değilsiniz. Bu ülkenin asli unsurları olduğunuz. Bunun farkında olalım, bunu herkese anlatalım, kendimize güvenelim. Kendimize çok güvenelim, 650 bin burada söz sahibi, bu ülkenin asli unsuru"

Öte yandan yurtdışı ülkelere yapılan yatırımlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini sözlerine ekleyen Çavuşoğlu, Somali'de devlet hastanesininin açılışını yaptıklarını kaydederek Orada Somalili doktor ve hemşireler yetiştirecek. ve 5 yıllığına o hastaneyi Türk hekimleri ve yöneticileri işletecek, yönetecek. Bu insanlar bu durumdayken bizden beklentileri varken duyarsız kalamayız. aynı şekilde Cibuti'ye de 10 bin konut yapacağız" dedi. - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mevlüt Çavuşoğlu Suriye Libya Yemen Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title