Haberler

Bakan Canikli, Adıyaman Tanıtım Günleri'ne Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli: "Adıyaman her zaman bize onurla taşıyacağımız, altın madalya olarak kabul ettiğimiz destekler vermiştir.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Adıyaman her zaman bize onurla taşıyacağımız, altın madalya olarak kabul ettiğimiz destekler vermiştir. En son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ilçelerde Türkiye birincisi olarak tarihe adını yazdırmıştır" dedi.

Canikli, Feshane'de düzenlen Adıyaman Tanıtım Günleri'nde yaptığı konuşmada, "güneşin en güzel doğup battığı" yeri maalesef Adıyaman'dan seyretme imkanı olmadığını belirterek, birkaç defa oraya gitmeye niyetlendiklerini, ancak gidemediklerini söyledi. Bugün yapılan etkinlikte, Adıyaman'ın o manevi iklimini teneffüs etme imkanı bulduklarını ifade eden Canikli, organizasyona emeği geçen herkese teşekkür etti.

En kısa zamanda güneşin doğuşunu Adıyaman'dan izleyeceklerini dile getiren Canikli, bu tür organizasyonların son yıllarda oldukça önemli hale geldiğini kaydetti. Bakan Canikli, şöyle devam etti:

"Özellikle Adıyaman'ın manevi ikliminin izlerini takip etmek açısından, bugüne kadar onu yaşama imkanı bulamayan kardeşlerimize bir nebze olsun Adıyaman'ın o manevi, medeniyet kokan havasını yaşatabilmek, onu genç kuşaklara hissettirmek açısından son derece önemli. Modern hayat, geçmişimizi, bizi biz yapan değerlerimizi yeteri kadar genç kuşaklara aktaramama gibi bir sorunu beraberinde getiriyor. Bizim bu açığı kapatmamız gerekiyor. Adıyamanlı olup da o gururu Adıyaman'ı ziyaret ederek yaşama imkanı olmayan kardeşlerimize, oranın havasını olabildiği ölçüde yaşatmamız gerekiyor. Çünkü eğer geçmişimizin izlerini iyi takip edemez ve özümseyemezsek, gelecekle ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanır. O açıdan bu tür organizasyonları gerçekleştiren tüm arkadaşlara, bu önemli görevi ifa ettikleri için bir kez daha şükranlarımı ifade ediyorum."

Adıyaman'ın pek çok açıdan eşsiz olduğunun altını çizen Canikli, Adıyaman'ın gerçekten özüyle sözüyle, Anadolu'nun o ana taşıyıcı gövdesini oluşturan manevi değerlerin en iyi şekilde yaşatıldığı şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Bu nedenle bütün Türkiye'nin, Adıyaman ve Adıyamanlılar ile ilgili kalbinin en müstesna köşesinde özel bir yeri olduğunu vurgulayan Canikli, "Adıyaman her zaman bize onurla taşıyacağımız, altın madalya olarak kabul ettiğimiz destekler vermiştir. En son Cumhurbaşkanlığı seçiminde de ilçelerde Türkiye birincisi olarak tarihe adını yazdırmıştır. Yüzde 70 gibi bir oy oranıyla da Adıyaman, Cumhurbaşkanımızın, Cumhur'un reisi olarak bu göreve getirilmesinde çok büyük katkılar vermiştir" ifadelerini kullandı.

"Örnek alınması gereken medeniyet Adıyamanlılarda"

Bakan Canikli, bu haftanın aynı zamanda esnaf ve sanatkarın manevi önderlerinden Ahi Evran-ı Veli'nin de hatırasının anıldığı bir hafta olduğuna değinerek, bütün bunların bugün Adıyaman tanıtım günlerinde birleşmesinin de son derece önemli olduğunu söyledi.

Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin, ekonominin ve iktisadi hayatın belkemiği olan esnaf ve sanatkarların piri olduğunu belirten Canikli, şunları kaydetti:

"Ahilik, hala en modern sistemlerin dahi tam olarak uygulamaya koyamadığı mekanizmaları, son derece başarılı bir şekilde esnaf ve sanatkarlar arasında ve ekonominin içinde uygulamaya koymuş en önemli bir sistemdir. 1764 yılında dünyanın ilk toplu iş sözleşmesi Kütahya çinicileri ile işveren arasında imzalanmıştır. Bundan tam 150 yıl sonra sanayi devriminin hemen sonrasında, hamile kadın ve çocukların karın tokluğuna günde 18 saat çalıştırıldığı o dönemle kıyaslandığında, inanılmaz bir medeniyettir. Gerçekten insanlığın, herkesin her zaman örnek alması gereken ilkeler bütünüdür. Bizim bu medeniyetle övünmemiz gerekiyor, başka bir medeniyeti örnek almaya ihtiyacımız yok. Medeniyet burada. Örnek alınması gereken medeniyet Adıyaman'da ve Adıyamanlılarda. Bu toprakların bu manevi ikliminin yeşermesinde çok büyük katkısı olan Adıyaman'a her zaman teşekkür borçluyuz. Yeni nesile bu değerleri en iyi şekilde aktarmamız gerekiyor. Bu hepimizin görevi ve bu nedenle bu tür organizasyonlar, kuşaklar arasındaki aktarımı sağladığı için önemlidir."

Konuşmasının ardından fuar alanındaki stantları da gezen Canikli, Suriyeli mültecilerle ilgili bir soruya ilişkin, Türkiye'nin bu konuda, bugüne kadar sergilediği yapıcı tutumuna devam edeceğini dile getirdi.

Adıyaman Tanıtım Günleri'ne Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli'nin yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ve Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu da katıldı.

Açılışta ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de mesajları okundu.

Etkinlik, 28 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurettin Canikli Adıyaman Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title