Haberler

Bakan Bozdağ, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bu darbeyi FETÖ'nün yaptırdığına ve yaptığına dair koyduğumuz belge, bilgi ve delillerle eğer bu iade yapılmazsa veya geçici tutuklama yapılmazsa, hiçbir dosyada iade, geçici tutuklama yapılamaz. Bu, o kadar sağlam bir dosya. Biz güneş gibi her şeyi ortaya koymuşuz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bu darbeyi FETÖ'nün yaptırdığına ve yaptığına dair koyduğumuz belge, bilgi ve delillerle eğer bu iade yapılmazsa veya geçici tutuklama yapılmazsa, hiçbir dosyada iade, geçici tutuklama yapılamaz. Bu, o kadar sağlam bir dosya. Biz güneş gibi her şeyi ortaya koymuşuz. Ama onlar başka bir yerde duruyor, başka bir yerden bakıyor." dedi.

Bakan Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Almanya Federal Haberalma Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl'ın "darbe girişiminin arkasında Gülen'in olduğuna dair kanıt bulunmadığı" yönündeki açıklaması anımsatılarak, "Bunu bilmiyor olabilir mi?" sorusuna Bozdağ, BND'nin bu olayı FETÖ'nin yaptığını bilmediğini düşünmediğini ifade etti.

Bekir Bozdağ, şöyle konuştu:

"Mesela Kahl, şu andaki Başkan kendi adını bildiği gibi bu işi FETÖ'nün yaptığını, yaptırdığını bildiğini düşünüyorum. Ama siyasi bir açıklamayı hükümeti mi ona yaptırıyor, yoksa kendi mi yapıyor onu bilemem. Ama Türkiye'ye dönük güya kendince bir açıklama yapıyor. Türkiye'nin Nazi suçlamalarına karşı buradan bir cevap veriyor kendine göre. Ama biz Nazi suçlaması yaparken neye göre yapıyoruz? Senin yaptığın uygulamaya göre yapıyoruz. Orada yaptıklarının hukukla, demokrasiyle, insan haklarıyla, Alman Anayasasıyla, AB değerleriyle bir alakası var mı? Yok. Tamamen faşist uygulamalar, Nazizmin yeniden hortlamasını gösteren somut örnekler bunlar. Bunu söylediğimizde rahatsız olacağına, bu işler hakikaten Türk yetkililerinin dediği gibi mi değil mi diye onu bir sorgulamaları lazım. Biz bunu söylüyoruz."

Bugüne kadar Almanya'da Türk toplumuna karşı bazı olumsuzluklar olduğunu ama bu noktaya hiç gelinmediğini belirten Bozdağ, Alman polisi ve istihbaratının cami derneklerinde terörist aradığını söyledi.

Berlin'de bütün teröristlere büyük bir toplantı ve gösteri yaptırıldığına ve onlara her türlü kolaylığın, imkanın sağlandığına dikkati çeken Bakan Bozdağ, gerçek teröristlere imkan verildiğini, terörist olmayan oradaki din adamlarını veya cami derneklerinde dinini yaşamak isteyen insanları teröre bulaştırmak için de büyük bir gayret gösterildiğini dile getirdi.

Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bulaştırmak değil, bulaştıramaz zaten. Ama terörist ilan etmek için de büyük bir çaba sarfediyor. O zaman bizim sormamız gerekmez mi terörist olmayan insanları terörist ilan ettirmek için, hukuku ve insan haklarına ilişkin bütün sözleşmeleri ayaklar altına alıyorsunuz, uğraşıyorsunuz. Bunun faşizmin uygulaması olarak adlandırılması sizin niye zorunuza gidiyor? Bunun başka bir izahı var mı? Bakanların toplantılarına engel olup... Türk bakanı gelse bir kapalı alanda 50 kişi, 100 kişi, bin kişi Türk toplumuyla konuşmuş olsa Almanya devleti yıkılır mı? Böyle bir şey olabilir mi? Bundan korkmanın ne anlamı var? Bunu engellemenin Almanya'ya ne faydası var, Türkiye'ye ne zararı var?

Demokratik, hukuk devletlerinde olmayacak işler şu anda Almanya'nın rutinine dönmüş durumda. Bu, faşizmin şu anda Almanya'yı ağır ağır teslim almakta olduğunu gösteriyor. Onun için de biz diyoruz ki; 'Bu aşırılıklara karşı siz duyarlı olun, siz onları engelleyin'. Eğer engellemezlerse ne olur? Bunun en büyük zararını onlar görür. Çünkü bu hastalıklar o ülke halklarını da devlet yöneticilerini de etkisi altına aldığında, o çaresizlik orada daha büyük acılara yol açar. Yazıktır. Onlar adına biz üzülüyoruz. Yoksa Türkiye'de Allah'a şükür böyle bir hastalık yok. Bizim toplumumuzda da yok, devlet olarak da zaten biz bu tür hastalıkların tedavisi için almamız gereken her tedbiri tereddütsüz bugüne kadar aldık, bundan sonra da alırız. Bu gücümüz de var."

"Dosyaların hepsi Gülen'in darbe talimatını verdiğini ispat ediyor"

AB temsilcilerinin, 15 Temmuz darbe girişiminin kimin tarafından yapıldığı ve yaptırıldığına ilişkin nasıl bir kanıt istedikleri yönündeki soruya Bekir Bozdağ, şu yanıtı verdi:

"Tam olarak onların istedikleri şey Fethullah Gülen'in yazılı, imzalı, ıslak imzalı ya da bizzat o talimatı verirken çekilmiş bir görüntü. Ama bunların dışında oraya sunduğumuz dosyaların hepsi Fetullah Gülen'in darbe talimatını verdiğini ispat ediyor. Darbenin talimatının oradan olduğuna ve FETÖ'nün bu darbeyi yaptığına dair bir sürü itiraf ve kanıt var. Adil Öksüz olsun, diğer kişilerin gidip gelişi ve darbe sırasında o Pensilvanya'ya gidip, gelişler bir sürü... Çok net söylüyorum, 'Eğer bu darbeyi FETÖ'nün yaptırdığına dair bundan daha fazla bir bilgi, belge olursa biz ancak inanırız' deniliyorsa, ben de diyorum ki; 'Dünyada bu dosyadan daha sağlam bir dosya, iade dosyası veya geçici tutuklama talebi varsa, o zaman Türkiye'nin bu talebini reddetsin'. Amerika'dan da Avrupa'dan da geçici tutuklama talebiyle ilgili dosyada, bu darbeyi FETÖ'nün yaptırdığına ve yaptığına dair koyduğumuz belge, bilgi ve delillerle, bu iade veya geçici tutuklama yapılmazsa, hiçbir dosyada iade ve geçici tutuklama yapılamaz. Bu, o kadar sağlam bir dosya. Burada yapılmayan bir iade ve geçici tutuklamanın hiçbir dosyada yapılması mümkün değil. Biz güneş gibi her şeyi çok net bir şekilde ortaya koymuşuz. Ama onlar başka bir yerde duruyor, başka bir yerde bakıyor."

Bu darbeyi FETÖ'nün yaptığı ve yaptırdığına dair Amerikan istihbaratı ve başka ülke istihbaratlarının elinde de çok fazla bilgi, belge ve delil bulunduğunu vurgulayan Bozdağ, "Daha önce de söyledim. O Pensilvanya'daki malikanenin etrafında uçan sinekleri, içeride konuşulanları da biliyor. Eğer bilmiyorsa Amerika zaten büyük bir devlet değil demektir. Böyle bir örgütü Amerika takip etmiyorsa akıl alır bir şey değil. Onun için de 'biz şöyle düşünüyoruz, böyle düşünüyoruz' diye açıklayan istihbarat şefine diyorum, gitsin ve ABD istihbaratının başındaki kişiyle oturup konuşsun ve var mı yok mu diye onlara sorsun." diye konuştu.

-"Her şeyi reddedeceksiniz"

FETÖ ile ilgili yargılamaların devam ettiğini belirten Bakan Bozdağ, hem soruşturma hem de kovuşturma sırasında FETÖ'nün "her şeyi reddedeceksiniz" şeklinde bir politikası yürüttüğünü dile getirdi.

Bozdağ, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Adam helikoptere biniyor bir yere gidiyor. Niye bindiğini de niye gittiğini de bilmiyor. Ondan sonra da silahlar, askerler toplanıyor ve tekrar iniyorlar. Başka bir yere gidiyor. Niye toplandıklarını da niye bindiklerini de hatırlamıyor. Ondan sonra hiç konuşma yok. İniyorlar ve oraya niye geldiklerini bilmiyorlar. Bir kişi onlarca telefon görüşmesi yapıyor bir yerde, yanında başka birileri var. Hepsi o anda onlarca görüşme sırasında arkada oluyor ve hiçbirisi duymuyor. Yani resmen milletin zekasıyla, aklıyla alay ediyorlar. Herkesi ahmak yerine koyan bir yaklaşım içerisinde. Neden? Örgüt talimat verdi. Reddeceksiniz. Çünkü elinde bilgi, belge olmazsa kurtulma ümidiniz var. Kurtulursunuz. Bilgi, belge koyduğu zaman da 'herkes kendine göre onu tevil etsin' talimatı var.

Şimdi Adil Öksüz ile toplantı yapılan yerde katılanların her yerde parmak izleri var. Bilirkişi raporları kesin olarak parmak izleri tespit ediyor. Soruyorlar, 'Bu parmak izi size ait mi?'. 'Değil' diyor. 'Ama bilirkişi raporu bakın sizin olduğunuzu kesin olarak ifade ediyor'. 'Ben oraya nasıl gittiğimi bilmiyorum'. Nasıl gitti yani parmak izleriniz? Adam tuğgeneral, cep telefonu var. Toplantı sırasında telefonu kapalı. Niye kapalı? 'Şarjı bitti' diyor. Normalde herhangi bir vatandaş telefonun şarjı bittiğinde ne yapıyor? Hemen onu şarj ettiriyor. 3 gün, 4 gün, 5 gün, 10 gün yani böyle durabilir mi? Ne yapıyorlar? Örgütün talimatıyla bütün mahkemeleri, savcıları ve herkesi yanıltmak üzerine bir propaganda geliştiriyorlar."

Örgütün tehdit dili kullandığını ifade eden Bekir Bozdağ, şu anda "Mahkemelere giderken yaşlı hacı amcaları, başörtülü hanımları, çocukları götürün. Aman bir saygısızlık yapmayın. Orada hakimlerin, savcıların yollarına çıkın ve onları etkilemeye çalışın" şeklinde bir talimatı ve politikası olduğunu belirtti.

"Örgüt ileride bunların üzerine başka şeyler de inşa etmeyi planlıyor"

FETÖ'nün mağdurlarla ilgili bazı siteler üzerinden de birtakım çalışmalar yaptığına dikkati çeken Bozdağ, şunları söyledi:

"Oradan da bir örgütleme yapıyor. Ortada kamudan uzaklaştırılan kişiler var. O kişileri manipüle edip, örgütün hedefleri doğrultusunda kullanmak için çalışıyor. Benim bir açıklamamı alıyor, çarpıtarak ve bana mal ederek yapıyor.

Çok net söylüyorum, kamudan uzaklaştırılan kişilere ilişkin görev yapan, karar alan herkes hem hukuku hem vicdanını hem de ahiretini düşünerek bu kararları alıyor. Kolay değil. Bir insanın meslekten uzaklaştırılmasına karar veriyorsunuz. Bu kararın altında imzası olan herkes kılı kırk yararcasına bir titizlikle inceliyor ve bu kararları öyle veriyor. Bu konuda eksiklik olabilir mi? Olabilir. Ama ben bunun büyük bir rakam olduğunu hiç düşünmüyorum. Bu kadar titiz incelemeler sonrasında bunlarla ilgili işlemler yapıldı. Önümüzdeki zaman içerisinde OHAL İnceleme Komisyonu kurulduğunda da zaten bu görülecektir. Buradan ne çıkarılıyor? Bir mağdur edebiyatı üretiliyor ve bu edebiyatın üretilme talimatını veren de FETÖ'dür. Bu talimat çerçevesinde şu anda bir örgütlenme faaliyeti var. Örgüt o diliyle, üslubuyla tüm bu kamudan uzaklaştırılanları örgütün hedefi doğrultusunda kullanmaktadır. Örgüt ileride bunların üzerine başka şeyler de inşa etmeyi planlıyor. Bunu da takip ediyoruz."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Bekir Bozdağ Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title