Haberler

Bağlar Bozuldu, Pekmezler Kaynıyor

İç Anadolu'nun önemli üzüm üretim merkezi Kayseri'de sonbaharın gelmesi ile birlikte, bağlar bozuldu, üzümler toplandı ve pekmez kazanları kaynamaya başladı.

İç Anadolu'nun önemli üzüm üretim merkezi Kayseri'de sonbaharın gelmesi ile birlikte, bağlar bozuldu, üzümler toplandı ve pekmez kazanları kaynamaya başladı.

Kayseri'de En kaliteli üzümlerin yetiştirildiği bölgelerden olan Felahiye İlçesi'nde oturanlar tüketim ve ticaret amaçlı kullanılan pekmezleri kaynatmak için kolları sıvadı. İlçede bağ bozumu ile birlikte pekmezler kaynatıldı. Alparslan Köyü'nde, kentten köylerine gelenler bağ bozumu ile birlikte toplanan üzümleri taştan yapılma küçük havuzlarda ezerek pekmez toprağı ile süzüp şıra haline getiriyor. Elde edilen şıralar, kaynatılarak pekmez oluyor. Bağlarda başlayan bu işlem, pekmez halini aldıktan sonra ise hem tüketim hem de ticaret amaçlı görücüye çıkıyor. Pekmez kaynatma işleminin çok zorlu olduğunu belirten Alparslan Köyü sakinlerinden Mustafa Köse, pekmez kaynatma sürecini şöyle anlattı:

"İyice olgunlaşmış üzümler kesildikten sonra su dolu bir kapta iyice yıkanır. Bir küçük çuvala bir sepet üzüm, üzerine de pekmez toprağı konur. Gerçek adı 'Ak toprak' olan pekmez toprağı bazı yörelerde 'Miran' olarak geçer. Kireçli, beyaz bir topraktır. Kayseri'de en çok Felahiye çevresindeki köylerde bulunur. Bildiğimiz topraktan farklı olan yanı, pekmezin ekşimesini önleyerek kalitesini arttırmasıdır. Şırayı mayalar, ekşiliğini alır. Daha sonra küçük havuzlarda üzümler çiğnenir. Ortalama 18-20 kilo (bir sepet) üzümden 12 kilo üzüm suyu elde edilir. Daha sonra o üzüm suyu odun ateşinde ısıtılır ve kaynamaya bırakılır."

Kayseri merkezden pekmez kaynatmak için 70 kilometrelik yol kat ederek köylerine geldiklerini belirten Abdullah Kahraman, pekmez kaynatma işlemi sırasında bekleme süresi uzun olduğundan semaver ile çay demleyip, hem pekmezin kaynamasını beklediklerini hem de çay keyfi yaptıklarını söyledi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Felahiye Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title