Haberler

Babasultan Camii ve Geyikli Baba Türbesi Açıldı

Orhan Gazi döneminde yaptırılan Babasultan Cami ile Geyikli Baba Türbesi, restore ettirilerek yeniden kullanıma açıldı.

Orhan Gazi döneminde yaptırılan Babasultan Cami ile Geyikli Baba Türbesi, restore ettirilerek yeniden kullanıma açıldı.

Kestel'in Babasultan köyünde Osmanlı'nın ilk dönem eserlerinden olan Babasultan Camii ve Geyikli Baba'nın türbesi, Bursa İl Özel İdaresi tarafından 1 milyon 253 bin liraya restore edildi. Kestel Belediyesi tarafından yapılan çevre düzenlemesinin ardından, cami cuma namazı kılınması ile birlikte ibadete açıldı.

Tuğla ve taştan yapılan cami, 1855 Depremi'nde zarar görüp ll. Abdülhamid Han tarafından restore edilmişti. Ecdat yadigarı cami, Vakıflar ve İl Özel İdaresi tarafından 2 yıldır restore ettiriliyordu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, ecdad eserlerine sahip çıkmaya devam edeceklerin belirterek, "Bursa yer üstü zenginlikleri kadar yer altındaki manevi zenginlikler bakımından da önemlidir. Bu şehrin manevi önderleri, manevi sahipleri var. İşte o sahiplerinden birisi de Geyikli Baba'dır. Malumunuz Orhangazi zamanında Anadoluya gelen derviş alperenlerdendir. Bursaya gelir, orduya hizmet eder. Motivasyonu yükseltmek için nasihatta bulunur. Kendisine o gün baba lakabı takılır. Orhangazinin çok değer verdiği bir zattır. Onun Bursa'da oturmasını ister. O kendisini unutturmak ister. Bu köye gelir, geyiklerle muhabbet ettiği rivayet edilir. Orhangazi köye gelip ziyaret etmek ister. Ona da izin vermez. Sultan buna çok içerlenir ama Geyikli Baba bir gün bu güzel topraklardan bir ağacı sırtlar Bursa'ya götürür. Onun sarayının bahçesine diker, dua eder. Senin devletin bu ağacın kökü gibi derinlere gitsin, bu ağaç gibi uzun ömürlü olsun der. Bundan sonra Orhangazi bugün restorasyonu yapılan bu camiyi yapar. Bu köy 500 senedir bu emanetin kıymetini bilerek korudu. Babasultan Camii ve türbesi Osmanlı'nın ilk dönem eserlerinden olup, Bursa fatihi Orhan Gazi'nin bizlere bıraktığı en önemli emanetlerden biridir. Çevre düzenlemesini de Kestel Belediyemiz yaptı. Emeğini geçen Vakıflar, İl Özel İdaresi ve Kestel Belediyemiz ile çalışan firmamıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Ak Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da her yaz köyde tertiplenen törenle Geyikli Baba'nın yad edilmesinin çok önemli olduğuna işaret ederek, "Cemiyet olduğunda on binleri ağırlayan bir köyde, böyle bir hizmetin İl Özel İdaremiz tarafından yapılması güzel çalışmadır. Bütün değerlerimizi bu şekilde gün yüzüne çıkartmalıyız. Çevre düzenlemesini de bu şekilde güzelce göstermeliyiz. Osmanlı'nın ilk döneminden bugünümüze gelen köyümüze Kestel Belediyesine bağlanması ile birlikte daha güzel hizmetler gelecektir" diye konuştu.

Mayıs 2013 tarihinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile birlikte İl Özel İdaresi'nin başlattığı çalışmada, caminin dış duvarlarının derzleri yenilendi. İç mekanlar kireçle boyandı. Türbenin ve caminin kurşunları yenilendi. Caminin önüne dış sundurma yapıldı. Türbenin sandukaları yenilendi. Çevredeki hizmet binaları elden geçirildi. Orijinaline uygun tarihi şadırvan yapıldı. Babasultan köyü sakinleri her yıl büyük bir merasimle değişik şehirlerden gelen binlerce misafire etli pilav ikramı yapıyorlar.

Halkımız arasında gönül ehli olarak kabul gören ve her yıl hayrına mevlit okutulup pilav dağıtılan Geyikli Baba'nın türbesi de ziyarete açıldı. Tuğla ve taştan yapılan cami, 1855 büyük Bursa Depremi'nde zarar görüp, ll. Abdülhamid Han tarafından restore edilmişti. Ecdat yadigarı caminin onarımı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1958'de Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu'na kısmi olarak yaptırıldı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Geyikli Kestel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title