Haberler

Babacan'dan Akgiray'a Teşekkür

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uzun bir çalışma süreci sonucunda hazırlanan yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için güçlü bir hukuki çerçeve oluşturacağını belirtti Başbakan Yardımcısı Ali...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uzun bir çalışma süreci sonucunda hazırlanan yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için güçlü bir hukuki çerçeve oluşturacağını belirtti Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uzun bir çalışma süreci sonucunda hazırlanan yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPK) İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için güçlü bir hukuki çerçeve oluşturacağını belirtti. Kanun'un Türkiye ekonomisinin gücünü yansıtır bir yapıya ulaşabilmesinin hedeflendiğini vurgulayan Babacan, Kanun'un hazırlanmasında büyük emeği geçen SPK eski Başkanı Vedat Akgiray başta olmak üzere, Kurul üyesi olarak görevleri sona erenlere hizmetlerden ötürü teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Uzun bir hazırlık süreci sonucunda tüm ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırlanan yeni Kanun'un İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması için güçlü bir hukuki çerçeve oluşturacağını belirten Babacan, SPK'yla sermaye piyasasının, Türkiye ekonomisinin gücünü yansıtır bir yapıya ulaşabilmesinin hedeflendiğini ve buna uygun kurumsal yeniden yapılanmayı mümkün kılacak düzenlemelerin hayata geçirilebilmesini sağladığını vurguladı.

-"YATIRIMCILARIN HAKLARI VE ÇIKARLARINI KORUYACAK BİR ÇERÇEVE ÇİZİLDİ"-

Babacan, kanun ile ayrıca bütün ekonomileri etkileyen küresel finansal krizden sonra inşa edilen yeni küresel finansal mimarinin unsurlarını içerecek, özellikle sistemik finansal riskleri etkin biçimde gözetecek, yatırımcıların haklarının ve çıkarlarının korunmasını da uluslararası en iyi uygulama örnekleri doğrultusunda sağlayacak bir çerçeve çizildiğini bildirdi. Yeniden yapılanan sermaye piyasası kurumlarının; başta Kurul ve Borsa olmak üzere faaliyetlerini bu çerçevede sürdüreceklerini, bu ilkeleri temel alacaklarını belirten Babacan,"Yeni Kanun'un amacında ilk defa etkinlik ve rekabetçilik vurgusunun yapılması, bu arada güvenilirlik ve istikrarın, şeffaflık ve adaletin de amaçlar arasında yer alması bu hususun en açık bir göstergesidir" dedi.

-"İMKB'YE İLİŞKİN KÖKLÜ BİR REFORM YAPILDI"-

Yeni Kanun ile birlikte sermaye piyasalarının temel unsurlarından olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) ilişkin köklü bir reform yapıldığını belirten Babacan, şunları kaydetti:

"Buna göre, Kanun ile İMKB ve İstanbul Altın Borsası, 'BORSA İSTANBUL" adı altında bir anonim şirket yapısında birleştirilmektedir. Borsa İstanbul'a ait payların yüzde 49'u Hazine ve yüzde 51'lik kısmı ise Borsa İstanbul adına kaydolunmaktadır. Borsa İstanbul adına kaydolunan paylardan ise, İMKB'nin mevcut üyelerine sermayenin yüzde 4'ü, İstanbul Altın Borsası'nın mevcut üyelerine sermayenin binde 3'ü ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ne yüzde 1 bedelsiz olarak, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın mevcut ortaklarına ise bir ay içinde talepleri halinde belirli bir oran çerçevesinde (20'ye 1) verilmek suretiyle, sermaye piyasalarının önemli taraflarının Borsa İstanbul bünyesinde birleşmesi gerçekleşecektir. Borsa İstanbul, İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması yolunda en önemli kurumlarımızdan biri olacaktır. Bunun yanı sıra hukuk sistemimizde ilk defa olarak 'borsacılık" faaliyeti tanımlanmış ve rekabete açık hale getirilmiş, piyasa işleticiliğine ve örgütlenmiş diğer pazar yerlerine ilişkin hukuki zemin oluşturulmuştur."

-"SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ KURUL'CA ONAYLANMASI SİSTEMİNE GEÇİLİYOR"-

Yeni Kanun'un sermaye piyasaları açısından köklü bir reform niteliği taşırken birçok yeni unsuru da bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sermaye piyasası araçlarının Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından kayda alınması sisteminin yerine izahnamenin Kurul'ca onaylanması sistemine geçilmektedir. İzahnamenin geçerlilik süresi ile birlikte de sermaye piyasası araçlarının ihracının getirdiği maliyetlerin azalması sağlanmaktadır. Yeni Kanun ile getirilen bir diğer önemli değişiklik de ortaklıklar açısından halka arz edilmiş sayılma için aranan ortak sayısı sınırının 250'den 500'e çıkarılması ve halka açık ortaklık statüsünün kazanılması sonrasında en geç iki yıl içerisinde borsada işlem görmek üzere borsaya başvuru zorunluluğunun getirilmesi olmuştur."

-"KANUN YATIRIMCILARIN KORUNMASI AÇISINDAN DA BİRÇOK YENİLİK GETİRİYOR"-

Yatırımcıların doğru karar verebilmesi açısından en önemli unsur olan "bilginin" yatırımcılara doğru, tam ve zamanında ulaşabilmesini teminen yeni Kanun ile etkin ve genişletilmiş kamuyu aydınlatma uygulamalarının yasal alt yapısı oluşturulduğunu dile getiren Babacan, halka açık şirketler için kurumsal yönetim ilkelerinin belirlenmesi esası getirildiğini bildirdi.

Yeni Kanun'un yatırımcıların korunması açısından da birçok yenilik getirdiğini vurgulayan Babacan, bu çerçevede, Yatırımcıları Koruma Fonu'nun yerini Yatırımcı Tazmin Merkezi alırken, yatırımcıların tazmininin kapsamının da genişletildiğini kaydetti. Yatırımcılara, halka açık ortaklıklara ilişkin önemli nitelikte işlemler kapsamında hisse senetlerini ortaklığa satarak ayrılma hakkı getirildiğini belirten Babacan, "Bu paralelde, halka açık ortaklıklarda pay oranları belirli bir orana ulaşan pay sahibi kişilere diğer ortakları ortaklıktan çıkarma ve yine aynı durumlarda azınlıkta kalan pay sahiplerine de paylarını bu kişilere satma hakkının getirilmiş olması, sermaye piyasalarımız açısından önemli temel değişikliklerdir. Yatırımcıların korunması açısından, üst üste 5 yıl zarar eden halka açık ortaklıklarda, oy haklarına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazların Kurul kararı ile kaldırılması da önemli bir düzenleme niteliği taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

-"YASA SERMAYE PİYASASI KURUMLARI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI"-

Sermaye piyasası faaliyetleri ve sermaye piyasası kurumları açısından da önemli değişiklikler yapıldığına değinen Babacan şunları kaydetti:

"Buna göre sermaye piyasası faaliyetleri açısından, kurum bazlı düzenleme terk edilerek finansal kriz sonrası dünyada yaygınlaşan faaliyet bazlı düzenleme benimsenmiştir. Sermaye piyasası kurumlarımız açısından ise "Aracı Kurum' yerine "Yatırım Kuruluşu' tanımı benimsenmiş ve hukuk sistemimizde daha önce yer almayan "Değişken Sermayeli Yatırım Ortaklıkları' da sermaye piyasası kurumu olarak sermaye piyasalarımıza kazandırılmıştır."

-"TARAF UYGULAMASI GETİRİLDİ"-

Kanunla sağlanan önemli yeniliklerden birinin de sermaye piyasasının ihtiyacını hissettiği portföy yönetim şirketlerini sağlam bir faaliyet çerçevesine kavuşturmuş olması olduğunu belirten Babacan, şu açıklamalarda bulundu:

"Buna ilave olarak, Merkezi Takas Kuruluşu ve Merkezi Saklama Kuruluşu sermaye piyasası kurumları olarak tanımlanmış ve dünyada finansal kriz sonrası önemli bir unsur haline gelen, takas kuruluşlarımızın uluslararası taraflarca muhatap alınması, bir başka deyişle sermaye piyasamızın küresel piyasalarla entegrasyonu ve Borsa İstanbul'un yeni dönemdeki uluslararası hedeflerine ulaşabilmesi için olmazsa olmaz olarak tanımlanan Merkezi Karşı Taraf uygulaması getirilmiş, İstanbul Saklama ve Takas Bankası TAKASBANK'ın merkezi karşı taraf olması sağlanmıştır."

-"SERMAYE PİYASALARININ ETKİN GÖZETİMİNİ SAĞLAYACAK ARAÇLAR OLUŞTURULDU"-

Yatırımcıların sermaye piyasalarında güven içerisinde işlem yapabilmesini teminen ise sermaye piyasalarımızın etkin bir şekilde gözetimini ve denetimini sağlayacak araçların oluşturulmasının yeni Kanun'un öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Babacan, "Buna göre, getirilen en önemli yeniliklerden bir tanesi Kurul'a denetim faaliyetinin önemlilik, öncelik ve risk değerlendirmeleri kapsamında yürütülmesi yetkisi verilmesidir. Buna ilaveten, sermaye piyasalarında kötü niyetli kişilerin engellenmesi amacıyla sermaye piyasası suçları ve bunlara ilişkin yaptırımlar uluslararası uygulamalar dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu ile uyumlu bir şekilde yeniden belirlenmiş ve caydırıcılıkları artırılmıştır" ifadelerini kullandı.

-AKGİRAY'A VE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR-

Babacan, açıklamasının sonunda, bu Kanunun hazırlanmasında büyük emeği geçen Sermaye Piyasası Kurulu eski Başkanı Vedat Akgiray başta olmak üzere, Sermaye Piyasası Kanunu yayımı tarihi itibariyle Kurul üyesi olarak görevleri sonra eren bütün Kurul üyelerine bugüne kadar sağladıkları katkılardan ve hizmetlerden ötürü teşekkür etti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title